RITA WEET WAT ZE WIL

“Vroeger mocht je nooit kiezen, nu wel. Dat is veel mooier”, vindt bewoner Rita Bouwman.

LEES VERDER


Sinds december 2014 is De Twentse Zorgcentra bezig cliënten, medewerkers en verwanten te verSTERKen. STERK staat voor Samen Toewerken naar Eigen Regie en Kracht.

Inmiddels zijn ruim dertig van de ongeveer 150 groepen verSTERKt. Meer dan twintig groepen zijn bezig. Tijd om een tussenbalans op te maken in een special over STERK.

Sterklogoo

STERK moet bijdragen aan de drie belangrijkste uitgangspunten van De Twentse Zorgcentra: een goed leven voor cliënten, mooi werk voor medewerkers en een financieel gezonde organisatie.

STERK gaat uit van betrokkenheid van cliënten, begeleiders, wettelijke vertegenwoordigers en behandelaars. Zij vormen een team. Samen gaan zij na wat er goed gaat, waar ze tevreden over zijn en wat ze zouden willen ontwikkelen en/of willen verbeteren.

Sjakie.
Zo heet het konijn van Rita Bouwman (56 jaar). Sjakie wordt elke dag liefdevol verzorgd. Op gezette tijden voert Rita het konijn brokjes, gras en water. Iedereen is gek op Sjakie, ook de begeleiders. Binnenkort krijgt het konijn een nieuw hok dat Rita zelf voor hem heeft uitgezocht via internet. “Vroeger mocht je nooit kiezen en nu mag dat wel. Dat is veel mooier, vind ik”, zegt Rita, die sinds haar zesde jaar op de LosserHof woont.

Rita woont in een woning aan de Middenweg. De groep is net begonnen met verSTERKen. Onlangs was er een bijeenkomst met familie, begeleiders en cliënten. “Dat was heel leuk”, zegt Rita, met naast haar verSTERKer Jenet Nijkamp. “Wat heb jij daar verteld”, vraagt Jenet. “Dat er een huiskameroverleg moet komen”, antwoordt Rita. En los van de bijeenkomst en STERK vindt ze het de hoogste tijd dat de schuur eens wordt schoongemaakt. “Het is echt niet normaal zoals die eruit ziet.” VerSTERKer Jenet: “Het lijkt mij leuk om dat in de zomer een keer samen met jou te doen.”

TERUG VERDER

Boerderij
Op de boerderij waar Rita werkt, mag ze ook zelf kiezen. Als de begeleider op de boerderij gaat wandelen met een aantal cliënten gaat Rita niet mee, omdat ze daar geen zin in heeft. De begeleider onderneemt daarna een half uurtje alleen iets met Rita. Rita wil binnenkort graag met de begeleider overleggen of het wat langer kan dan een half uur. “De begeleider wil dat ook graag en daar praten we dan over.”

Jenet: “Rita heeft allerlei ideeën. Ze weet heel goed wat ze wil. Want wat zeg jij altijd over bewoners en begeleiders, Rita?” Ze reageert: “Het personeel woont hier niet, maar wij wel.” Wekelijks houden begeleiders op de woongroep gesprekken met een aantal bewoners. Zij kunnen dan zeggen hoe ze vinden dat het gaat.

Rita: “Dat is fijn. De eerstvolgende keer ga ik zeggen dat de schuur schoner moet.”

TERUG VERDER

VerSTERKer Jenet vindt het ‘ontzettend leuk’ om de groep van Rita te verSTERKen. “Ze hebben de zaken hier al een heel eind op orde – ze kunnen het eigenlijk alleen maar beter doen. Dat is een mooi startpunt, vanuit goed alleen naar nog maar beter worden. En jullie”, zegt ze richting Rita, “doen ook echt mee. Het huiskameroverleg dat jij hebt voorgesteld gaan we houden, om te beginnen twee keer, zodat we kunnen kijken of het goed werkt. Iedereen mag kiezen of-ie er wel of niet bij wil zijn.”

Ondersteunen
Jenet: “Bij elke groep waar ik als verSTERKer kom, is de situatie anders. De ene groep slaagt er beter in dan de andere om taken op zich te nemen. Soms kom ik op groepen waar veel begeleiders ziek zijn of waar nieuwe mensen moeten komen. We hebben inmiddels de verSTERKingstermijn van zestien weken losgelaten. Wij kijken waar de behoefte ligt en hoe we de groep kunnen ondersteunen. Dat duurt langer dan zestien weken. Het valt nog best tegen waar je allemaal invloed op hebt. Hoe ondersteunend zijn de ondersteunende diensten? Daar is nog een slag te slaan.”

TERUG
Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden