puzzlestukje

LEDEN CENTRALE CLIËNTENRAAD

“We gaan de goede richting uit”

Leden van de Centrale Cliëntenraad zijn ‘voorzichtig positief’ over STERK. Maar hoe nu verder? “Als de verSTERKer weg is, is het nog niet klaar.”
LEES VERDER

Sjaak Smit is ‘niet ontevreden’ over STERK.

“We hebben veel aan STERK gehad”, zegt Yvon Bleijenberg, voorzitter van de Regionale Cliëntenraad in Almelo en lid van de Centrale Cliëntenraad. Yvon is moeder van Mart die aan de Kerkstraat in Nijverdal woont, in een groep die al is verSTERKt. “Maar we zijn alweer twee maanden verder en nu vraag ik mij wel af hoe het met de losse eindjes moet.”

Yvon vindt dat STERK ‘bewustwording’ heeft opgeleverd. Waar moeten we wat aan doen? Wat kan er worden verbeterd? Bij de groep van haar zoon is gekeken naar de visie op begeleiding, verbetering van de communicatie tussen cliënten, begeleiders en verwanten, en de mogelijkheden voor ‘kortere lijnen’ met de organisatie. Verder is er gereedschap aangeschaft om zelf klussen te kunnen doen.

Weekeinde
Ook de woongroep van Kristel, dochter van Sjaak Smit, voorzitter van de Regionale Cliëntenraad in Enschede en lid van de Centrale Cliëntenraad, is verSTERKt. Zij woont op Eikenlaan 13 in Enschede. Hier is gekeken naar meer vrijetijdsbesteding in het weekeinde, de financiën en de zorgvuldigheid waarmee wordt gewerkt. “Ik herken veel in wat Yvon zegt”, reageert Sjaak. “Ook wij zijn klaar, maar wat nu? Hoe gaan we verder?”

Op Eikenlaan 13 is een locatieraad ingesteld die ‘de vinger aan de pols’ houdt, vertelt Sjaak. “We moeten zien dat we betrokken blijven bij elkaar, dat de groep toestaat dat wij als verwanten meedoen. Wij merken soms hoe moeilijk het toch nog is om ons ‘mee te nemen’, ook voor het bestuur van de organisatie. Dat moeten we dan aanspreken; hadden wij daar en daar als verwanten niet bij moeten zijn?”
TERUG LEES VERDER

Middenin
Verwanten hebben zich in de groepen van hun kinderen volop ingezet voor STERK, volgens Yvon en Sjaak. Op de woongroep van Mart wilden meerdere mensen in het kernteam. Sjaak: “Bij ons komt iedereen altijd trouw naar bijeenkomsten. Als de handen uit de mouwen moeten worden gestoken, is de groep kleiner.” Sjaak zelf waardeert het dat hij ‘middenin mag staan’ en mag meedoen op de groep van zijn dochter. Dat is beter dan advies uitbrengen over beleidsvoorstellen van de organisatie.

Volgens Sjaak waren sommige verwanten bij de start van STERK bang dat ze iets opgelegd zouden krijgen en zelfs dat het gevolgen zou hebben voor de cliënt als ze niet zouden meedoen. “Maar de kwaliteit van de zorg voor jouw kind mag niet afhangen van de inzet die jij toont. Als Yvon of ik horen dat dat het geval is, dan is er een groot probleem. Want dat kan totaal niet. Het zou betekenen dat cliënten zonder familie worden achtergesteld.”

Verschillend
Nu ouders, begeleiders en cliënten meer samen optrekken, wordt duidelijk hoe verschillend mensen soms denken, stelt Yvon vast. Ze mist af en toe een leidinggevende, een verantwoordelijke, zegt ze. “Je hebt iemand nodig die het initiatief neemt, anders wacht iedereen op elkaar.”
Sjaak tot slot: “Ik zeg voorzichtig dat ik niet ontevreden ben over de resultaten. Ik ben voorzichtig positief. Ik denk dat we wel de goede richting op gaan.”

Yvon: “Ik denk dat onze kinderen ook al een goed leven hadden voor het verSTERKen, zeker als je kijkt naar andere landen. Daar zijn we ons nu misschien iets meer van bewust. Maar het kan natuurlijk altijd beter.”
TERUG

Yvon Bleijenberg vindt dat cliënten ook al een goed leven hadden voor STERK.

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden