WIJ SAMEN

“Als we samen hebben gefietst,
weet ik niet wie er blijer is,
Bernadette of ik.”

LEES VERDER

Gerdine Meijer is enthousiast over haar vrijwilligerswerk bij De Twentse Zorgcentra

Hartstikke leuk

Sinds januari is Gerdine de fietsvrijwilliger van Bernadette. Ze heeft die taak overgenomen van Wouter die met zijn gezin is geëmigreerd naar de Verenigde Staten. Gerdine: “Zijn vrouw en ik waren tot voor kort collega’s en Wouter vroeg mij of ik Bernadettes vrijwilliger wilde worden. Dat leek mij hartstikke leuk”, zegt Gerdine.

TERUG LEES VERDER

Spontaan en actief

Iedereen kent Bernadette, Bernadette kent iedereen. Wie Bernadette Spanjer, bewoonster van ’t Bouwhuis, ontmoet, merkt het meteen; dit is een vrolijk, spontaan en actief type.
“Toen ik haar vrijwilliger werd, was het niet de vraag wanneer ik tijd had, maar wanneer Bernadette kon”, zegt Gerdine Meijer uit Enschede.

Wind in de haren

Zij gaat één keer in de twee weken fietsen met Bernadette. Op woensdagavond. Op een tandem. Gerdine voorop, de slechtziende Bernadette achterop. Het liefst fietsen ze hard, zodat ze de wind door hun haren voelen. Bernadette verheugt zich daarom ook enorm op de elektrische tandem die ze binnenkort krijgt. Dan kunnen ze nòg harder.

“Samen lekker hard fietsen…”

Bernadette lekker thuis op de bank.

“Bernadette is een drukbezette dame,
onderneemt veel activiteiten.”

Gerdine werkt vier dagen als werktuigbouwkundig ingenieur bij het Almelose bedrijf Panalytical. Eén dag per week houdt ze bewust vrij voor vrijwilligerswerk. Behalve voor De Twentse Zorgcentra zet ze zich in voor het psychogeriatrisch verpleeg- en verzorgingshuis Bruggerbosch en de kinderboerderij in het Wooldrikspark in Enschede.

Waardering

“Ik kan het iedereen aanraden”, zegt ze. “Het geeft zoveel voldoening. Als wij samen hebben gefietst, weet ik niet wie er blijer is, Bernadette of ik. Mijn werk is nogal technisch. Ik heb natuurlijk wel collega’s, maar toch mis ik het contact met mensen, de blije glimlach die je krijgt als je bijvoorbeeld even een kopje thee 

met iemand drinkt of even naar iemand luistert. Voor die waardering, die blije glimlach doe ik het. Daar word ik zelf ook gelukkig van.” Als het regent of te hard waait, gaan Bernadette en Gerdine wandelen of blijven ze lekker binnen. “Dan kletsen we gezellig bij een kopje thee. Dat vindt Bernadette ook leuk.” Bernadette knikt instemmend, zittend aan de eettafel in haar gezellige, nog vrij nieuwe appartement aan de Eikenlaan 17 in Enschede.

Harde werker

Overdag werkt Bernadette op de groep van Eikenlaan 1, waar mensen wonen die meer beperkingen hebben dan Bernadette zelf. Daar sorteert ze de was, dekt ze de tafel, ruimt ze de boel op, doet ze boodschappen. Ze wil dolgraag haar werkplek laten zien.

Even later wordt ze enthousiast begroet door begeleiders Kitty Pril en Denise Bornerbroek die net aan hun avonddienst zijn begonnen. “Ze is een drukbezette dame, onderneemt veel activiteiten. Ze is een harde werker”, zegt Kitty. “Ze weet precies wat ze moet doen, kent de agenda’s van de bewoners uit haar hoofd. Ze helpt zelfs de stagiaires op weg.”

Na een rondleiding door de woon- en badkamers en de wasruimte, is het tijd om de tandem uit de schuur te halen. Dan kunnen Gerdine en Bernadette nog snel een rondje fietsen voordat het donker wordt.

TERUG

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden