COLUMN ANNEKE DOORNBOS

“‘Uw kind is anders’,
werd mij gezegd als ik
bij een arts kwam.”

LEES VERDER


Als ik in de winderige portiek sta, zie ik de lange rij namen. Ik druk op de bel van mijn dochter en kijk in de camera van de intercom. Even blijft het stil en heb ik tijd om mijn herinneringen de vrije loop te laten gaan.

Ik hoefde niet op haar te wachten toen ik in verwachting was, integendeel, ze kwam veel te vroeg. Zonder aankondiging bracht ze ons in een wereld waar we als ouder geen weet van hadden. Ze begon haar leven in de couveuse. Een leven met een ander begin en een andere wending. Een leven naast de ‘gewone wereld’. ‘Uw kind is anders’, werd mij gezegd als ik bij een arts kwam. En toch hoort ze bij mij, dacht ik dan. Haar wereld is de mijne.

Nu duurt mijn moederschap van Merel* al 25 jaar. Ze was ons eerste kind, daarna kwam er een zoon. De eerste jaren ben ik thuis geweest voor de kinderen, daarna heb ik gewerkt als leerkracht op speciaal onderwijs en nu werk ik sinds enkele jaren in de ambulante zorg.

Sinds enkele jaren woont Merel zelfstandig met begeleiding. Ze werkt op een dagbesteding. Merel blijft ons verbazen met haar eigenaardigheden en haar typische dingetjes. Ze is licht verstandelijk gehandicapt en autistisch. Er zijn zorgen maar er is ook vreugde.

Het krakende geluid van de intercom haalt me weer terug. ‘Met Merel’, klinkt het vertrouwd. Het lijkt of ze de telefoon aanneemt. Dan hoor ik een klik en de deur zwaait open.
TERUG OVER ANNEKE

*gefingeerde naam

Anneke Doornbos (54) heeft een 25-jarige dochter met een verstandelijke beperking. Merel* werkt bij dagactiviteitencentrum de Leemhorst in Almelo en woont begeleid in Vriezenveen. Anneke vertelt ieder kwartaal over haar ervaringen.

*gefingeerde naam

Even voorstellen

Mijn naam is Anneke Doornbos, ik ben 54 jaar. Oorspronkelijk kom ik uit Groningen, maar ik woon al 15 jaar in Wierden. Ik heb ongeveer 10 jaar als leerkracht speciaal onderwijs gewerkt in Almelo. Daarna ben ik overgestapt naar de zorg. Sinds enkele jaren werk ik met veel plezier als ambulant begeleider voor mensen met een verstandelijke beperking.

Mijn beide kinderen zijn kort na elkaar geboren en hebben nu de leeftijd van 25 en 24 jaar. Mijn dochter kwam als eerste kind in ons gezin. Zij werd te vroeg geboren en bleek een ontwikkelingsachterstand te hebben. Onze zoon heeft een lichamelijke beperking. Beiden hebben veel meegemaakt, maar ze hebben zich ontplooid tot prachtige, volwassen jongelui. Zij wonen zelfstandig. Mijn zoon studeert en woont in Enschede. Mijn dochter werkt in Almelo en woont begeleid in Vriezenveen.

Nu onze kinderen uit huis zijn, is er voor mij een nieuwe fase aangebroken. Mijn vrije tijd besteed ik graag aan zingen in een koor, schilderen, tuinieren, fietsen, zwemmen en schrijven.
TERUG

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden