Peter en Funda
ontdekken ABCDate

Sinds 4 oktober 2022 kunnen cliënten van De Twentse Zorgcentra actief zijn op ABCDate. ABCDate is een website waar mensen met een verstandelijke beperking nieuwe mensen kunnen leren kennen. Cliënt Peter de Boer zocht uit hoe het werkt, samen met zijn begeleider Funda Yilmaz.

Lees verder

Aanmelden voor ABCDate

Peter en Funda gaan er eens even goed voor zitten. Vandaag maken ze een profiel aan voor Peter op ABCDate. Eerder al heeft de begeleiding Peter aangemeld. Want dat is hoe het werkt: de begeleider laat weten dat Peter wil deelnemen en krijgt een code waarmee Peter, op zijn eigen e-mailadres, lid kan worden van het platform.

Over ABCDate

ABCDate is voor iedereen van achttien jaar en ouder met een verstandelijke beperking. En niet alleen voor cliënten van De Twentse Zorgcentra, maar voor iedereen in Nederland. Het gebruik van ABCDate is gratis. Wil je meer informatie? Ga naar www.abcdate.nl.


Geen huisdieren

Als Funda en Peter inloggen met de gegevens van Peter, krijgen ze eerst de huisregels te zien. Funda neemt ze door met Peter. ‘Als je met iemand praat op ABCDate, moet je netjes blijven. Je mag niet schelden’, is een van de regels die ze voorleest. Peter knikt instemmend; daar kan hij zich zeker in vinden. Na het accepteren van de huisregels, gaan ze aan de slag met Peters profiel. Er moet flink wat ingevuld worden, zien ze. Funda legt aan Peter uit dat dat handig is: ‘Zo kunnen andere mensen op ABCDate veel over jou leren. Ze kunnen dan kiezen of ze met jou willen chatten.’

Samen lopen ze de lijst door en Peter denkt over elk antwoord goed na. Sommige vragen zijn eenvoudig: nee, hij heeft geen huisdieren, hoewel hij een cavia erg leuk zou vinden. En nee, hij rookt niet. ‘Nooit gedaan ook’, zegt hij stellig.

Luisterboeken en de Tweede Kamer

Andere vragen zijn lastiger. Funda: ‘Deze gaat over mobiliteit. Ben je goed of slecht ter been, gebruik je een rollator of zit je in een rolstoel?’. Daar moet Peter over nadenken; kleine stukken lopen kan hij wel, maar als hij gaat wandelen, zit hij in een rolstoel. Samen kiezen ze voor de optie ‘Ik ben slecht ter been’. Op sommige vragen weet Funda het antwoord direct, vooral die over eigenschappen. ‘Ben je aardig? Ja, zeker. Ben je grappig? Gevoel voor humor heb je zeker’, lacht ze. En ze vinkt de juiste vakjes aan, met toestemming van Peter.

En dan zijn de hobby’s aan de beurt. ‘Houd je van lezen? Volgens mij wel, hè’, vraagt Funda. Ook dat is een twijfelgeval; Peter luistert graag naar luisterboeken, maar valt dat onder lezen? Funda vindt van wel. Peter: ‘Ik ben lid van de bieb, daar haal ik luisterboeken op.’ Funda vult aan dat ze ook leesboeken lenen: ‘Die lezen we aan hem voor, voordat hij gaat slapen.

Als ze bij het onderwerp ‘tv-kijken’ aankomen, wordt duidelijk dat Peter daar veel van houdt. ‘Ja, ik kijk graag tv’, zegt hij meteen. ‘Films, het journaal.’ Funda vraagt of hij ook naar sport kijkt en naar talentenshows, maar Peter schudt zijn hoofd. ‘En discussieprogramma’s?’, informeert Funda. Daar hoeft Peter niet lang over na te denken. ‘Ik kijk naar de Tweede Kamer. Ik snap het niet altijd, maar het is leuk om te zien’, glimlacht hij.

Wenkbrauwen kiezen

Peters profiel op ABCDate is bijna klaar. Alleen nog een afbeelding van hemzelf en hij kan andere gebruikers van de site zoeken en met ze chatten. ‘Wat leuk, we kunnen zelf jouw gezicht maken’, zegt Funda opgewekt. ‘Zullen we dat doen?’. Enthousiast maken ze een poppetje dat op Peter lijkt. Ze kiezen de juiste kleur haar, bril, mond, wenkbrauwen, ogen en kapsel. ‘Is hij goedgekeurd?’, vraagt Funda als ze het poppetje een blauwe trui hebben gegeven. Peter knikt; hij vindt hem prima.

Als zijn profiel helemaal is afgerond, kijken ze er nog een keer naar. Ze ontdekken ook dat er een voorleesfunctie is op de website; handig voor mensen die blind of slechtziend zijn. En nu? Nu kan Peter op zoek naar nieuwe vriendschappen.

Like dit artikel | 38

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden