Als alle medewerkers van De Twentse Zorgcentra hetzelfde kunnen, weten en werken, dan heeft dat een positief effect op de kwaliteit van de zorg. Cliënten worden dan op dezelfde manier ondersteund, en het is eenvoudiger om in te vallen op of over te stappen naar een andere groep.
Om dit voor elkaar te krijgen, startte de organisatie in 2021 met de ontwikkeling van een basisscholing: een training waardoor alle medewerkers dezelfde basiskennis krijgen. Afsluiter en hoogtepunt van de training is de Meesterproef; een praktische opdracht waarbij alle theorie toegepast wordt.
Drie medewerkers vertellen over de basisscholing en de Meesterproef die zij deden.
Marjolein Tjeerdsma, persoonlijk begeleider in Almelo
‘De basisscholing was goed te volgen. Het programma werkt fijn en het is geen taaie stof waar je je doorheen moet werken: het is goed geschreven en interactief. Het was waardevol dat de groepen gemengd zijn: ik ontmoette collega’s uit Losser en Enschede. We deelden ervaringen en konden van elkaar leren.
Door de basisscholing ben ik met een andere blik gaan kijken naar onze cliënten. Ik zoom in op ze en zie nu details die ik eerder niet zag. Daarbij probeer ik altijd mee te bewegen; mijn taak is niet om cliënten bijvoorbeeld te douchen, maar om ervoor te zorgen dat ze lekker ontspannen de dag beginnen. Dat is het belangrijkste.
Vanwege het ondersteuningsprofiel van mijn groep, leerde ik over de methodiek LACCS. Daar wist ik al wel iets van, maar sinds de basisscholing weet ik veel meer en kan ik het toepassen. Zo doen we als team nu aan ‘maaltijdbeleving’. Anders dan voorheen, zit iedereen aan tafel en staat het eten voor ons. Bewoners zien het eten, ze ruiken het eten. En ze kunnen nu zelf aangeven of ze nog meer willen of genoeg hebben gehad. Een cliënt waarvan we nooit hadden gedacht dat hij dit kon communiceren, houdt zijn bord bij als hij meer wil. Hoe klein dit misschien ook lijkt; zijn leefklimaat is hierdoor verbeterd. We zien nieuw gedrag van cliënten die we al jaren kennen. En dat alleen omdat wij als team nu anders met beleving omgaan.
Dankzij de basisscholing heb ik mezelf als begeleider opnieuw ontdekt en heb ik nu tools waarmee ik nog beter met onze bewoners kan werken.’
Sabine Bertelink en Suzanne van de Belt,
persoonlijk begeleiders (dagbesteding)
Suzanne: ‘Wij waren een van de eerste medewerkers die de basisscholing volgden. Dat was vlak na de zomer in 2021. Niet alles wat we leerden was nieuw, maar het is goed om herinnerd te worden aan waaróm je het doet en je af te vragen of je iets op de juiste manier aanpakt. Want als je al een tijdje in het vak zit, dan kan iets een gewoonte worden.
De Meesterproef vond ik het mooiste onderdeel van de basisscholing. Die deden Sabine en ik samen. We kozen een cliënt uit en deden met al onze collega’s de stillewanddiscussie en het wereldcafé. Tijdens beide methodes kwamen er goede gesprekken op gang en iedereen kwam aan het woord. We stonden stil bij wat iets doet met de cliënt en met onszelf. En dat ging erg diep. Sabine en ik hadden van tevoren niet gedacht dat het zo goed zou gaan. De Meesterproef gaf ons als collega’s de kans om heel eerlijk te zijn naar elkaar.’
Sabine: ‘De basisscholing heeft ervoor gezorgd dat ik me bewust ben van dingen die ik doe. Ook is het fijn om nu meer theorie te kennen, omdat het zorgplan Mijn Leven een nieuwe invulling heeft gekregen en ik die nu beter kan invullen. Ik vond het prettig dat de groep gemixt was; zo kon ik ook ervaringen horen van medewerkers die ergens anders werken. Dan bekijk je zaken ook eens van een andere kant.
De theorie over LACCS was nieuw voor me. In de praktijk merk ik dat de groep hier zo divers is, dat bij de ene cliënt LACCS goed past en bij de andere cliënt Triple-C. Ik moet dus eigenlijk van beide iets weten. De basisscholing was natuurlijk verplicht, maar ik ben blij dat ik ‘m gevolgd hebt. Met name door het laatste onderdeel, de Meesterproef. Dit was erg waardevol. Ik ben benieuwd naar het vervolg!’
Basisscholing fase 1
In 2022 hebben de meeste collega’s uit het primair proces de basisscholing fase 1 afgerond. In 2023 kunnen ook de collega’s die niet werkzaam zijn in het primaire proces basisscholing fase 1 volgen.
Eind 2022 starten de eerste teams met basisscholing fase 2. Fase 2 vindt plaats op teamniveau.