In 2015 ging de participatiewet in. Deze wet moet ervoor zorgen dat meer mensen werk vinden. Ook mensen met een arbeidsbeperking. Veel van onze cliënten hebben ook te maken met een arbeidsbeperking en vallen dus onder deze wet. Om deze cliënten te helpen bij hun ontwikkeling, heeft De Twentse Zorgcentra leer-werklijnen bedacht. Sommige deelnemers die een leer-werklijn hebben gevolgd, kunnen daarna een betaalde baan buiten De Twentse Zorgcentra krijgen.
‘Ik ben er trots op dat ik in een restaurant werk’
Al zeven jaar werkt Yvo bij HeerlijkHappy in Almelo. HeerlijkHappy is niet alleen een leerwerkbedrijf voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt; het is ook een warme, gezellige plek waar je heerlijk kunt eten. Yvo is bij HeerlijkHappy als een vis in het water.
Dit jaar wordt Yvo 54 jaar. Op deze mooie leeftijd kan hij met recht zeggen dat hij behoorlijk wat horeca-ervaring heeft. Ook voordat hij bij HeerlijkHappy aan de slag ging, was hij al actief in de branche. Yvo: “De plek waar ik eerst werkte, ging sluiten. Toen ging ik met mijn vader en moeder hier kijken en ik was direct verliefd op dit plekje. Het voelt hier gewoon goed.”
Van boodschappen doen tot uitserveren
HeerlijkHappy is gevestigd op de ColckHof; de hoofdvestiging van De Twentse Zorgcentra in Almelo. Vijf halve dagen komt Yvo zelfstandig met de bus naar zijn werk. Er zijn twee redenen waarom Yvo het werk bij HeerlijkHappy leuk vindt. “Ik ontmoet veel nieuwe mensen en het is afwisselend”, zegt hij. En divers is het zeker. Yvo noemt op wat hij allemaal doet: “Ik doe boodschappen, dek tafels, ruim tafels af, help bij de afwas en ben soms gastheer. Ik help ook achter het buffet en serveer eten uit. En ik doe de kassa, maar dat is nog best moeilijk. Daar krijg ik hulp bij.”
Leren om de kassa te bedienen
Angela is de persoonlijk begeleider van Yvo. Ze legt uit dat werken met de kassa een voorbeeld is van een vaardigheid die Yvo leert in het kader van de leer-werklijn. De leer-werklijn die Yvo volgt, heet Dienstverlening & Horeca. In een grote map worden Yvo’s vorderingen bijgehouden en staan leerdoelen beschreven. Een van die doelen is dus het bedienen van de kassa.
Daarnaast heeft Yvo les gehad in het tellen van geld. Dat helpt hem bij het werken met de kassa. Angela: “Alles gaat in heel kleine stapjes. Dat is het mooie van de leer-werklijn. Het helpt ook ons als begeleiders om die kleine stapjes die cliënten maken, te zien.”
Trots
Er zit meer in Yvo’s map. Hij heeft behoorlijk wat oké-kaarten voor vaardigheden die hij al best goed beheerst. Yvo heeft daarnaast certificaten voor vaardigheden die hij goed onder de knie heeft, zoals het bedienen van gasten. Hij is met recht trots op zijn certificaten. “Mijn broers en zussen hebben ook diploma’s en ik dacht vroeger: ‘dat wil ik ook’. En nu heb ik er meer dan zij”, zegt hij enthousiast.
Angela glimlacht. “Het krijgen van een certificaat is een echte beloning”, vertelt ze. “We besteden daar ook aandacht aan in de groep en dat stimuleert iedereen.”
Wat wil jij doen?
Er zijn bij HeerlijkHappy drie afdelingen: de bakkerij, de keuken en de ‘voorkant’ (de mensen in de bediening). Angela somt op wat dit inhoudt voor de werkzaamheden: “We maken hapjes, lunches, we verzorgen vergaderingen die hier gehouden worden. Collega’s halen hier hun koffie. Mensen – ook van buiten de organisatie – kunnen hier eten of een bestelling afhalen. Het is erg breed. En met elke cliënt gaan we in gesprek om te vragen wat hij of zij het liefste wil doen.”
Yvo vindt het leuk om in de keuken te helpen en om gastheer te zijn. Maar hij wil niet in de bakkerij werken. “Ik heb het wel een keer gedaan, maar ik ben er niet geschikt voor”, meent hij. “Ik kan veel beter koffie en thee rondbrengen, helpen bij de afwas en tafels schoonmaken. Dat kan ik goed.”
Angela, zichtbaar trots, herinnert Yvo eraan dat er nog iets is dat hij goed kan: boodschappen doen. Yvo knikt: “Dat doe ik alleen. Ik krijg dan een briefje mee.”
Groeien als je kan en wil
Angela is erg te spreken over de leer-werklijn bij HeerlijkHappy. Angela: “We zijn geen dagbesteding; het is echt een leerwerkbedrijf. De cliënten die hier komen, kunnen groeien en steeds een stapje hoger op de participatieladder komen.”
Ze legt uit dat HeerlijkHappy de eerste trede van deze ladder is: er is continu begeleiding aanwezig. De volgende trede is het horecaplein van Eugeria (Carintreggeland). Daar werken ook cliënten van De Twentse Zorgcentra en die krijgen iets minder begeleiding. De laatste stap is werken in de horeca bij Preston Palace. “Daar werken alle cliënten vrijwel zelfstandig”, vertelt Angela. “Als een cliënt het kan én wil, kan hij of zij de volgende stap zetten. Maar het hoeft niet. Sommige cliënten blijven altijd bij HeerlijkHappy werken.”
Dat geldt ook voor Yvo. Het is niet zo dat hij de volgende stap niet kán zetten, maar hij wil het liever niet. Een tijdlang werkte hij deels bij HeerlijkHappy en deels bij Eugeria. Na een tijd gaf hij aan liever weer volledig bij HeerlijkHappy te werken. Yvo: “Ik vind het hier leuker en ik ben er trots op dat ik in een restaurant werk. Dat had ik nooit gedacht.”