Een stoere werkplek; zo kun je Het WorkHome op de LosserHof met een gerust hart noemen. Elke doordeweekse dag maken cliënten hier de prachtigste houten producten. Maar ze stropen hun mouwen ook op voor andere pittige klussen. Hoog tijd dat we deze dagbestedingslocatie wat beter bekijken.

Marijke en Dirk zijn de twee vaste begeleiders op Het WorkHome. Met Dirk begon het ooit. Dirk: “Jaren geleden kregen een collega en ik het idee dat we meer konden doen voor een groepje cliënten. Deze cliënten kregen een-op-eenbegeleiding en zaten voornamelijk thuis. Wij vonden dat we iets met hen moesten ondernemen. En dat was het begin van Het WorkHome: een werkplek waar cliënten zinvolle dagbesteding en een thuisgevoel krijgen.”

Snel groeien

Als je nu rondkijkt, is het niet voor te stellen dat Het WorkHome nog maar zes jaar geleden een kleine ruimte was. Er werden toen wat fietsen gemaakt en er werd met pallethout gewerkt. “Het WorkHome groeide, kreeg steeds meer vorm en het hok werd al snel te klein”, vertelt Dirk. “We kregen er een ruimte bij en maakten de kantine en de werkplekken.” En het resultaat mag er zijn: de locatie oogt professioneel en al het nodige gereedschap is aanwezig.”

Van fietsen maken tot kantinewerkzaamheden

Zes (met name LVB-)cliënten werken bij Het WorkHome. De een komt dagelijks, de ander komt halve dagen en weer een ander twee of drie dagen. Sommige cliënten werken met hout, een maakt vooral fietsen en een ander werkt in de kantine. “Het is heel gevarieerd”, concludeert Dirk.

De ruimte is groot genoeg om nog meer cliënten te herbergen. “We willen graag meer deelnemers”, zegt Dirk. “Door de coronamaatregelen konden we even niet groeien, maar nu kan het wel weer.”

Werken met de bandschuurmachine

Hoewel Het WorkHome geen leer-werkbedrijf is, lijkt het er sterk op. Marijke: “De deelnemers leren nieuwe vaardigheden en kunnen hier groeien. Iemand begint bijvoorbeeld eerst met schuren met een schuurpapiertje, maar leert uiteindelijk werken met de bandschuurmachine. En een cliënt die eerst alleen met spijker en hamer werkt, kan na verloop van tijd omgaan met een boormachine.” Marijke vertelt dat er per cliënt gekeken wordt naar wat hij of zij kan en wat de wensen zijn. “En soms blijft iemand altijd met schuurpapier werken; dat is ook goed.”

Een eigen specialisme

Twee cliënten werken al vanaf het allereerste begin bij Het WorkHome, de anderen kwamen later. De groep is divers en iedereen heeft zijn eigen specialisme. Marijke: “De deelnemer die fietsen maakt, is daar echt goed in. Anderen zijn goed in schuren. En we hebben ook een topper in houtbranden. Die brandt dus teksten en figuren in hout.”

Hoe verschillend de groep ook is; samen maken de cliënten de mooiste producten. In het gebouw van Het WorkHome, helemaal achteraan op het terrein van de LosserHof, staan veel van deze producten uitgestald. Te koop voor iedereen. Voor de cliënten is de verkoop van hun producten de kroon op het werk: het maakt het werk nóg zinvoller.

Prachtige werkplek

Dirk en Marijke houden van hun werk bij Het WorkHome. Marijke: “Het is mooi om de cliënten te helpen en samen producten te maken. Er is genoeg ruimte en we werken zowel binnen als buiten. De afwisseling die dit werk geeft, maakt het voor mij een supermooie werkplek.”

Dirk beaamt het. “De cliënten die hier komen zijn zo verschillend; elke dag is anders”, zegt hij. “Soms komt er iemand chagrijnig binnen en ben ik een uur bezig om hem weer tevreden te krijgen. Als hij aan het eind van de dag lachend weggaat, dan ben ik gelukkig.”

Op zoek naar een bijzonder cadeau?

Bij Het WorkHome maken ze bijna alles: nestkasjes, voederhuizen, kraamcadeaus, pizzaplanken, tuinmeubelen, plantenbakken, cadeaus voor een abraham of sara… De keuze is reuze! Ook maken de harde werkers producten in opdracht. Breng Het WorkHome gerust eens een bezoek, koop daar hun spullen (Rondweg 71 in Losser) of in cadeauwinkel de GildeHof op de LosserHof.

Like dit artikel | 6

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden