Is er een evenement op de LosserHof, dan is de kans groot dat vrijwilliger Meindert erbij is. Soms is hij er voor de hand- en-spandiensten, maar vaak zie je hem met een microfoon in zijn hand op het podium. Zoals tijdens de carnavalsfeesten op de LosserHof; voor dit hoogtepunt houdt hij zijn agenda altijd vrij.

Het is jammer dat carnaval dit jaar niet door kan gaan door het coronavirus. En ook ons interview met hem doen we via de telefoon omdat dat veiliger is.

Presenteren

Begin jaren ’70 werd Meindert aangenomen bij de LosserHof. Hij had een betaalde baan; eerst in de linnendienst en daarna in de keuken. “De ene week werkte ik als assistent in de keuken, de andere week zorgde ik voor het transport van het eten”, vertelt Meindert. Uiteindelijk ging hij werken bij de afdeling logistiek. “En van daaruit ging ik met pensioen”, zegt hij.

Meindert legt uit hoe hij terecht kwam in het vrijwilligerswerk: “Zo links en rechts werd ik gevraagd om te helpen bij activiteiten. Ik heb een paar grote evenementen en jubilea gepresenteerd. En ook een grote playbackshow.”
Rond het jaar 2000 werd hij gevraagd om het carnavalsfeest voor cliënten te presenteren. “Dat vond ik natuurlijk ontzettend leuk”, zegt hij enthousiast. “Mijn vrouw ging ook mee en hielp de cliënten met het aantrekken van de feestkleding.”

De agenda vrijhouden

In 2018 ging Meindert met pensioen. Maar dat betekende niet dat hij stopte met het vrijwilligerswerk op de LosserHof. Als er activiteiten zijn waarbij zijn hulp nodig is, dan zegt hij graag ‘ja’. Naast het jaarlijkse carnavalsfeest, hielp hij tijdens de coronacrisis mee met het organiseren van de zomerse tuinfeesten. “Ik hou van grootschalige dingen”, vertelt hij lachend. “Ik wil niet elke week een vaste groep, want ik hou van mijn vrijheid. Het enige dat altijd vaststaat is de carnavalsperiode. Die houd ik elk jaar vrij.”

Meindert en zijn vrouw krijgen tijdens carnaval hulp van een groep vrijwilligers; het begeleidingsteam van de Opkikkers. Meindert: “We zijn een hechte groep en we weten wat we aan elkaar hebben; een geweldige samenwerking.”

Meindert geniet elk jaar weer van het enthousiasme van de cliënten. Hij wil cliënten graag betrekken bij het carnavalsfeest. “Een cliënt, Thijs, zei een paar jaar geleden dat hij graag naast mij wilde staan op het podium, om samen te presenteren. Ik zei: ‘Dat gaan we doen!’ En zijn rol wordt steeds groter; dat is mooi om te zien”, glimlacht hij.

Opkikker voor het leven

Meindert vindt het leuk om vrijwilliger te zijn. “Cliënten geven mij levensvreugde. Ik vind het fijn als ik hen een leuke dag kan bezorgen”, zegt hij gemeend. Dat de organisatie ook erg blij is met hem, is duidelijk: hij en zijn vrouw kregen in 2017 een bronzen beeldje omdat ze al 12,5 jaar vrijwilliger zijn bij De Twentse Zorgcentra.

Later, bij zijn pensionering, kreeg hij van De Opkikkers – de carnavalsvereniging van de cliënten van de LosserHof – ook een mooi beeldje. “Ik ben nu Opkikker voor het leven”, grijnst hij.

Ermee stoppen? Daar denkt hij nog niet aan. Meindert: “Zolang mijn vrouw en ik nog kunnen, blijven we dit vrijwilligerswerk doen.”

Like dit artikel | 9

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden