In 2015 ging de participatiewet in. Deze wet moet ervoor zorgen dat meer mensen werk vinden. Ook mensen met een arbeidsbeperking. Veel van onze cliënten hebben ook te maken met een arbeidsbeperking en vallen dus onder deze wet. Om deze cliënten te helpen bij hun ontwikkeling, heeft De Twentse Zorgcentra leer-werklijnen bedacht. Sommige deelnemers die een leer-werklijn hebben gevolgd, kunnen daarna een betaalde baan buiten De Twentse Zorgcentra krijgen.

Lees verder

Tom werkt bij Stadsboerderij Beeklust in Almelo; een kinderboerderij met veel grote en kleine dieren. Een paar jaar geleden begon er voor hem een speciaal ontwikkeltraject: de leer-werklijn Groen & Dier. Hiermee wordt Tom nóg beter in zijn werk.

De leer-werklijnen zijn door De Twentse Zorgcentra bedacht. Het is een manier om cliënten te helpen om zich te ontwikkelen op een bepaald vakgebied. Voor Tom is dat het vakgebied Groen & Dier, maar er zijn nog zeven andere vakgebieden. In een eerdere Dichtbij kon je meer lezen over de leer-werklijnen, waarom ze zijn opgezet en welke vakgebieden er zijn. Deze tekst kun je hier lezen.

De dieren zijn het leukst

De Stadsboerderij is nu vanwege de coronamaatregelen gesloten voor publiek, maar Tom en veel van zijn collega’s zijn wel aan het werk: de dieren moeten natuurlijk gewoon verzorgd worden. Maar Tom vindt het niet erg, want hij houdt van zijn werk. Vooral van de dieren. “Ik vind het werken met de dieren leuker dan het ‘groen’”, vertelt Tom. “Dieren leven. Daar kun je iets mee. We hebben hier veel dieren: ezels, schapen, geiten, paarden, konijnen, kippen en cavia’s. En heel veel vogels, vooral duiven.”

Certificaat voor het bladblazen

Met ‘groen’ bedoelt Tom het onderhoud van de kinderboerderij. Tom legt uit wat dat inhoudt: “Bladblazen, met de bosmaaier en de hogedrukspuit werken, en de tuin doen.” De verzorging van de dieren en het ‘groen’ vormen samen het vakgebied Groen & Dier. En hoewel Tom het verzorgen van de dieren leuker vindt, wordt hij enthousiast als hij praat over het werken met de machines. En dat is niet zo vreemd, want toevallig heeft hij deze week zijn certificaat behaald voor het werken met de bladblazer: een grote stap waar hij erg trots op is.

Oefenen op de trekker

Leren om te werken met de bladblazer stond als doel in de map die Tom kreeg toen hij begon aan de leer-werklijn Groen & Dier. Er staan nog meer doelen in, zoals werken met de bosmaaier en de hogedrukspuit, en zelfs het rijden op de mini-trekker. Tom is opgewonden over de trekker: “Ik wil heel graag mijn certificaat halen voor het rijden op de trekker. Ik mocht al een keer oefenen. Ik hoorde de motor, had het stuur vast en moest schakelen. Het was moeilijk, maar het lukte wel. Het was zó mooi!”

‘Tom is echt goed bezig’

Mark is de begeleider van Tom. Hij vertelt over Tom en de leer-werklijn die hij volgt:
“Twee jaar geleden is Tom gestart met deze leer-werklijn. Hij heeft al meerdere onderdelen afgerond, en nu dus ook het bladblazen. Voor de hogedrukspuit moet hij nog een paar dingen verbeteren en met de trekker zijn we nu aan het oefenen. Tom is echt goed bezig en ik ben trots op hem!

Het leuke van de leer-werklijn is dat Tom geleerd heeft om veel werkzaamheden zelfstandig te doen. Hij deelt zijn ervaringen met zijn collega’s en collega’s delen hun ervaringen met hem. Zo blijft iedereen betrokken en enthousiast.

De vorm doet de deelnemers ook goed: het zijn mooie mappen met duidelijke stappen erin. Als iemand een vaardigheid nog niet helemaal beheerst, krijgt hij een oké-kaart waarin de vorderingen worden bijgehouden. Deelnemers zijn ook met de oké-kaart zo trots als een pauw. En als ze een vaardigheid beheersen, krijgen ze een certificaat.

Als begeleiders kijken we wat de deelnemers willen doen, wat ze kunnen en waarin ze zich willen ontwikkelen. Daarom voegen we soms onderdelen toe aan dit ontwikkeltraject. Denk aan het rijden op de trekker, maar ook meer theorie over dieren. Dus niet alleen het verzorgen van bijvoorbeeld vogels, maar ook de anatomie en voortplanting van vogels.

We hebben bij de Stadsboerderij ook een winkeltje en er zijn facilitaire werkzaamheden. Deze vallen onder andere leer-werklijnen. Als Tom de leer-werklijn Groen & Dier heeft afgerond, kan hij hier dus ook andere leer-werklijnen volgen. Het is maar net wat Tom zelf wil: zijn mening is het meest belangrijk.”

Like dit artikel | 8

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden