In november en december vorig jaar ging de hele ICT-omgeving binnen De Twentse Zorgcentra op de schop: er kwam een nieuwe technische structuur en JOP deed zijn intrede.

Lees verder

JOP staat voor Jouw Online Portaal en is een centrale, online omgeving waar medewerkers alle digitale informatie van de organisatie kunnen vinden.

Sinds eind vorig jaar werken alle medewerkers met JOP. Maar al ver vóór dat moment werd er achter de schermen hard gewerkt en nagedacht: Waar moest de nieuwe omgeving aan voldoen? Welke ICT-leverancier kon de organisatie het beste helpen? Welke apparaten moesten aangeschaft worden? Ook een soepele overgang naar de nieuwe ICT-omgeving vroeg tijd, menskracht en denkwerk. Want niet alleen de netwerkomgeving werd anders; alle laptops en computers van medewerkers en van de woon- en dagbestedingsgroepen werden vervangen.

Bas van de Moosdijk, manager Huisvesting, Inkoop, Facilitair en ICT, is verantwoordelijk voor deze ICT-transitie

“Als corona iéts duidelijk heeft gemaakt, dan is het wel hoe belangrijk ICT is voor onze organisatie. Thuis en mobiel werken, digitaal vergaderen: dat moet goed werken. En dat deed het niet.”

“Medewerkers hadden last van storingen en uitval. Daarom zijn we in 2019 gestart met dit traject. Er kwam een stuurgroep die het overzicht hield, en een klankbordgroep die meedacht. Want bij zo’n groot project is het belangrijk dat de wensen van iedereen zorgvuldig worden meegenomen. Waar heeft de zorg behoefte aan? Waar hebben de ondersteuners behoefte aan? Er gaat wat tijd overheen voordat dit duidelijk is.

Toen de wensen en het idee duidelijk waren, gingen we eind 2019 op zoek naar een externe ICT-leverancier die ons kon helpen. Na goed onderzoek kozen we voor het bedrijf Pink Elephant. Samen met de mensen van dit bedrijf richtten we Jouw Online Portaal in, afgekort JOP. Zij beheren nu ook ons netwerk en als er problemen zijn, dan kloppen we bij hen aan. Door de technische structuur als een dienst af te nemen, opnieuw in te richten en het beheer uit te besteden, is er stabiliteit en weten we dat het systeem altijd werkt.

Na een intensieve voorbereiding werd het in de laatste maanden van vorig jaar echt concreet: we vertelden alle medewerkers over het plan en iedereen kreeg uitleg over JOP. Dat moest natuurlijk op afstand, vanwege de coronamaatregelen. Het was best spannend of dit allemaal goed zou gaan. Dat gold ook voor de uitgifte van de nieuwe laptops, tablets en telefoons. Die waren hard nodig omdat de oude laptops en computers deze moderne werkplek niet aankonden. We hebben in vier weken tijd bijna 700 medewerkers naar de locaties laten komen om hun nieuwe apparaat op te halen. Omdat we niet een ‘superverspreider’ van het coronavirus wilden worden, hebben we goed nagedacht over deze planning. Het leek wel een militaire operatie!

Het grootste deel is achter de rug. Er zijn nog een paar dingen die geregeld moeten worden: zo moet het automatisch inloggen met Single Sign On* voor sommige applicaties worden geactiveerd. Ook worden er nog apparaten nageleverd op groepen die er meer nodig hebben. Ik ben trots op iedereen die heeft meegewerkt aan het project en ik ben blij dat de medewerkers over het algemeen positief zijn over JOP. Ik ben ervan overtuigd dat we met JOP een enorme stap vooruit hebben gezet. Onze basis is weer op orde. En als de basis goed is, kun je vanuit daar kijken naar nieuwe innovatieve mogelijkheden die meerwaarde bieden voor onze cliënten. Zo wordt onze zorg nóg beter.”

* Single Sign on betekent dat je maar één keer hoeft in te loggen en dan automatisch toegang hebt tot de applicaties waar je rechten voor hebt.

Zó groot was dit project

  • 720 laptops zijn ingekocht en de meeste zijn uitgedeeld. De laatste laptops worden in de komende periode uitgedeeld.

  • 200 iPads en 120 Microsoft Surface-tablets zijn aangeschaft en de meeste zijn uitgedeeld. De laatste tablets worden in de komende periode uitgedeeld.

  • 460 dockingstations met toetsenborden en muizen zijn aangeschaft en deze worden de komende periode verder geïnstalleerd.

  • 120 nieuwe mobiele telefoons zijn aangeschaft en uitgeleverd.

  • 113 applicaties zijn in JOP gekoppeld en Office365 is ingevoerd.

  • Ongeveer 2.740 medewerkers zijn overgezet naar JOP.

“Om medewerkers in te lichten over de nieuwe online werkplek, was er een awareness webinar in november. Daarna volgden er een aantal instructie-webinars om iedereen wegwijs te maken in JOP. Ook is er een groep key-users ontstaan; een afvaardiging per team die extra training heeft gehad in het gebruik van JOP. Op die manier kunnen collega’s elkaar onderling op weg helpen. Inmiddels is JOP niet meer nieuw en heeft elke medewerker ervaring opgedaan met het systeem. Maar, wat vinden medewerkers van JOP? ”

Hanneke Goosen is voedingsdeskundige en diëtist bij de ColckHof

“Voordat JOP kwam, werd er door de raad van bestuur uitgelegd waaróm een nieuw systeem nodig was. ‘Je ziet het niet,’ vertelden ze, ‘maar achter de schermen zit alles met touwtjes aan elkaar geknoopt om de boel bij elkaar te houden’. Ik ben een beelddenker en begreep daardoor de noodzaak van het nieuwe ICT-systeem.”

“Nu ik JOP gebruik, merk ik de voordelen: het is nu bijvoorbeeld erg eenvoudig om een overleg via Teams in te plannen. En de verbinding via Teams is stabiel. Zeker in deze tijd, nu we thuiswerken, is beeldbellen essentieel. De ICT-verandering kwam dus op het goede moment.

Ik ben ook key-user. Dat betekent dat ik extra uitleg heb gekregen over JOP, zodat ik collega’s kan helpen. De eerste weken kreeg ik veel vragen van collega’s. En als ik zelf tegen iets aanliep en het probleem had opgelost, zette ik een berichtje op JOP. Handig voor collega’s die van hetzelfde last hadden.

Het was in het begin ook wel echt wennen. Bijvoorbeeld hoe je iets moet vinden, en de zoekfunctie die op een andere plek staat. Of onze bestanden die door de mappenstructuur lange, onlogische namen hadden. Ook was ik, omdat mijn telefoon moest synchroniseren, alle telefoonnummers kwijt – een probleem dat gelukkig snel opgelost was.

Ik ben blij met de extra functionaliteiten van JOP, zoals de inspreekfunctie. Zeker als ik een hele dag aan het typen ben, is het fijn om een bericht in te kunnen spreken. Die extra dingentjes maken het minder erg dat andere zaken nog niet optimaal werken.”

Angelien Onstein is secretaresse en werkt al bijna dertig jaar bij De Twentse Zorgcentra

“Ik werk 32 uur per week op het secretariaat in Almelo. Sinds corona werk ik natuurlijk vooral vanuit huis. Dat thuiswerken ging in het begin niet zo soepel: de werklaptops hadden geen webcam en ze konden het draaien van Teams niet goed aan. Het waren flink verouderde laptops. Gelukkig heb ik met de overgang naar JOP ook een nieuwe laptop gekregen.”

“Die laptop kon ik zelf ophalen op locatie, net als elke andere medewerker die daarvoor was uitgenodigd. Voor die uitgifte was daarom een planning gemaakt. Mijn collega kon haar laptop eerder ophalen dan ik. Zij ging dus ook eerder over op JOP. En dat ging niet helemaal goed. Want omdat zij eerder over was gegaan, kon ik niet meer in de agenda en zij niet meer in de gezamenlijke mailbox.

In al die jaren dat ik hier werk, zijn er natuurlijk wel eerder ICT-veranderingen geweest. Maar geen daarvan was zo omvangrijk als deze. Nu is bijna alles anders. Dat merk ik als ik op de automatische piloot iets wil zoeken, maar het niet meer op de vertrouwde plek vind. Maar ondanks dat het soms even zoeken is, werkt JOP best goed. En de kennis die je opdoet, kun je delen met elkaar. Dat gaat heel eenvoudig via de groepen. Corona gooit wel wat roet in het eten, hoor. Want bijna iedereen is te druk om even fatsoenlijk de tijd te nemen om JOP te leren kennen.”

Eke Born werkt 15 uur als begeleider op een woongroep bij ’t Bouwhuis

“Ik werk al ruim twintig jaar bij De Twentse Zorgcentra. Eerder werkte ik er fulltime, maar sinds een paar jaar parttime. Ik heb dus lang niet zoveel meekregen over het voortraject van JOP als mijn collega’s die meer uren werken.”

“Gelukkig ben ik geen digibeet en lukt het me aardig om met JOP om te gaan. Dat moet ook wel, want als ik op de woongroep ben, moet ik met JOP werken. Bijvoorbeeld bij het schrijven van rapportages, het bekijken van het rooster en het lezen van verslagen. Ik ben er natuurlijk maar weinig, dus mijn kennis van JOP neemt niet snel toe, maar vooralsnog lijkt het systeem goed te werken. En als ik ergens niet uitkom, zijn er collega’s die mij helpen.

Je kunt alles met JOP en dat is handig. Zo is het voor mij fijn dat ik als bhv’er lid ben van de groep BHV. Daar kan ik snel de nodige documenten vinden. En in de groep van onze woongroep, zie ik direct overzichtelijk mijn directe collega’s staan en de bestanden die voor ons belangrijk zijn. Wat ik wel heftig vond, is dat we ineens nog maar één werkstation hadden. We hadden twee computers en een laptop; die werden opgehaald en vervangen door één nieuwe laptop. Daar moet iedereen dan op werken. Hopelijk verandert dit nog en krijgen we er een werkstation bij. Wat ook prettig zou zijn, is een groter beeldscherm waar de laptop aan gekoppeld kan worden. Dit zou het werken met JOP fijner maken.”

Werk jij met JOP en heb je vragen?

  1. Klik hier en vind bij Alles over JOP een korte uitleg, handleidingen en instructiefilmpjes.

  2. Vraag het aan de key-user van jouw team.

  3. Stuur een mail naar het ICT-meldpunt: ict.meldpunt@detwentsezorgcentra.nl.

Like dit artikel | 5

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden