In de serie Expertise geven we aandacht aan de verschillende expertises die De Twentse Zorgcentra in huis heeft. Eén voor één worden de diverse groepen behandelaren voorgesteld. In deze editie staan de geestelijk verzorgers centraal.

Lees verder

Geestelijke verzorging:
alles voor het welzijn van de cliënt

Wat maakt een cliënt gelukkig en hoe vergroot je zijn gevoel van welzijn? Dit zijn belangrijke vragen voor de geestelijk verzorgers van De Twentse Zorgcentra. Elke dag hebben zij oog voor de kwetsbaarheid en veerkracht van cliënten. Ze voeren gesprekken, gaan voor in vieringen, geven advies en verzorgen onderwijs; het vak van geestelijk verzorger is enorm afwisselend. En zoals zij zelf zeggen: geen dag is hetzelfde.

Lichaam én geest

Anja Thönelt, Jolien Bos, Iline Kamphuis en Thijs Caspers zijn de geestelijk verzorgers van de organisatie. Waar andere behandelaren zich vooral richten op de fysieke gezondheid van de cliënt, kijkt de vakgroep Geestelijke verzorging meer naar de mentale gezondheid. Al zijn, volgens Anja, beide niet los van elkaar te zien: “Goed in je vel zitten gaat altijd over fysiek én mentaal welbevinden.”
Iline vult aan: “We worden ook wel eens gevraagd om bewoners te bezoeken die fysieke klachten hebben, maar waarbij er geen duidelijke oorzaak is. Het blijkt dan vaak aan spanning te liggen.”

Niet wachten tot een cliënt ongelukkig is

De vier hebben aandacht voor het welzijn van cliënten en alle zingevingsvragen die hiermee samenhangen. “We noemen dit ook wel ‘trage vragen’; vragen die door de drukte van de dag niet zo snel aan de oppervlakte komen”, legt Thijs uit.

Jolien vertelt: “Soms speelt er iets bij een bewoner, maar is het niet duidelijk wat er aan de hand is. Dan worden wij ingeschakeld. Maar het is natuurlijk beter om niet te wachten tot een cliënt ongelukkig is.”

Rouwen omdat medewerkers weggaan

De geestelijk verzorgers worden ook ingeschakeld als het gaat om rouwverwerking. “Dat is een breed begrip”, legt Anja uit. “Bij rouwverwerking gaat het niet alleen om de begeleiding na een overlijden; het kan ook gaan om rouw vanwege fysieke achteruitgang. Of vanwege een verhuizing of omdat medewerkers weggaan.”

Daarnaast biedt de vakgroep zingevingsanalyse aan. Jolien: “We zitten dan om tafel met de cliënt zelf, familieleden, de persoonlijk begeleider en eventueel andere behandelaren die betrokken zijn bij de cliënt. Samen onderzoeken we hoe we het welzijn van een bewoner kunnen vergroten.”

Een stok met vlaggetjes

Sinds de coronacrisis is hun werk behoorlijk veranderd, vertellen ze. De vieringen en kerkdiensten zijn nu online. En bij een overlijden van een bewoner is er nu geen grote uitvaart, maar een klein afscheid.

Ze voeren nog wel fysieke gesprekken met cliënten, natuurlijk op anderhalve meter afstand. Meestal gaan ze wandelen. Om het bewaren van de afstand makkelijker te maken voor cliënten, maakten ze een ‘anderhalve meter-stok’ met vlaggetjes. De bewoner houdt het ene uiteinde vast, en de geestelijk verzorger het andere uiteinde. En toch blijft het lastig. Jolien: “Als iemand moet huilen, wil ik zo graag een arm om hem of haar heen slaan, maar dat mag nu niet.”

Juist in deze tijd proberen de vier fysiek aanwezig te zijn. “We lopen over het terrein en voeren tuinhekgesprekken. We zijn hierdoor zichtbaar en aanwezig als aanspreekpunt: cliënten en medewerkers herkennen ons meer dan voorheen. Als de coronacrisis voorbij is, wil ik dit blijven doen”, vertelt Thijs enthousiast.

Van diep verdriet tot een lammetje dat is geboren

Anja, Iline, Thijs en Jolien vinden de variatie in hun werk mooi. Thijs: “Het ene moment heb ik een gesprek met een bewoner, het andere moment ben ik met een koortje aan het repeteren.”

Iline sluit zich daarbij aan. “Ik heb nergens anders zoveel diversiteit in mijn werk ervaren. Naast de zwaardere dingen, zijn er ook altijd leuke momenten op een dag. De bewoners geven mij een glimlach”, zegt ze warm.

“Ik vind het mooi dat het langdurige zorg is: we bouwen iets op met de cliënten en maken alles mee: van diep verdriet tot de blijdschap om een lammetje dat geboren is”, voegt Jolien daar glimlachend aan toe.

Anja sluit af: “De bewoners zijn puur, en daardoor kan ik ook puur zijn in mijn werk. Ken je de uitdrukking ‘als je doet wat vreugde en voldoening geeft, hoef je nooit meer te werken’? Zo voel ik dat ook.”

Wist je dat je op de website van De Twentse Zorgcentra een digitaal kaarsje kunt aansteken? Nog zo’n warm idee uit de koker van de geestelijk verzorgers. Iedereen mag een digitaal kaarsje aansteken voor familie, vrienden en medewerkers.

Brand hier je kaarsje

Tijdens de adventsperiode vorig jaar ontvingen alle groepen een adventskalender. Achter elk luikje zit een QR-code dat naar een filmpje leidt. De filmpjes zijn gemaakt door veel medewerkers van de organisatie. Zo is iedereen weer even zichtbaar. Want juist in deze coronatijd, vooral tijdens kerst, is die verbinding belangrijk. De kalender is bedacht door de vakgroep Geestelijke verzorging en ontworpen door de MultiMedia werkplaats van dagbestedingslocatie de Kubiek.

Geestelijk verzorgers doen nog veel meer

Ze ondersteunen medewerkers bij ethische vraagstukken

Ze voeren gesprekken met cliënten over wie ze zijn, waar ze blij van worden

Ze ondersteunen bij het bieden van palliatieve zorg

Ze geven trainingen over palliatieve zorg, levenseinde en rouw

Ze gaan voor in kerkdiensten en tijdens uitvaartvieringen

Ze helpen cliënten bij het maken van keuze

Like dit artikel | 14

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden