In het gebouw de ColckHof in Almelo zit de Finesse: een sfeervolle plek waar cliënten belevingsgerichte dagbesteding krijgen.

De Finesse er is voor cliënten die bij De Twentse Zorgcentra wonen, maar ook voor mensen die thuis of ergens anders wonen. “De cliënten zijn van alle leeftijden: van achttien jaar tot ver in de tachtig”, vertelt begeleider Wilma. “Deze deelnemers zijn verdeeld over vier basisgroepen. Iedereen begint en eindigt de dag op de eigen basisgroep. Tussendoor doen ze individuele activiteiten die ze zelf fijn vinden.”

Voelen, zien, ruiken, horen, proeven

Met een kop koffie in haar hand legt begeleider Wilma uit wat deze activiteiten zijn: “Cliënten kunnen hier hele leuke, fijne en ontspannende dingen doen. Denk aan snoezelen, doedelen, BiMmen en zoem. Hier hebben we aparte ruimtes voor. Maar we gaan ook naar buiten met ze, bijvoorbeeld op een duofiets. Bijna alles wat we doen is belevingsgericht. Dat betekent dat deelnemers vooral ervaren: ze voelen, zien, ruiken, horen en proeven.”

Doordat er belevingsgericht gewerkt wordt met de cliënten, ontspannen ze zich: ze voelen zich veilig en geborgen. Als voorbeeld vertelt Wilma over een cliënt die zich helemaal ontspande tijdens het BiMmen. BiM staat voor Beleven in Muziek. “Als je kunt bereiken dat iemand met dit zintuigelijk niveau zo ‘zen’ wordt tijdens een belevingsgerichte activiteit, dan geeft dat echt een kick”, zegt ze blij.

Een waterbed of zwembad?

Wilma laat de verschillende lokalen zien en de ruimtes waar de activiteiten plaatsvinden. Als ze bij de muziekruimte aankomt, vertelt ze dat deelnemers ook een muziekactiviteit kunnen volgen. “Daar hoef je als begeleider niet eens muzikaal voor te zijn”, lacht ze. “Met eenvoudige instrumenten zoals een trommel of regenstok maken we dan muziek. Cliënten vinden dat erg mooi.”

Dan stopt Wilma bij een ruimte waar er verbouwd wordt. Enthousiast vertelt ze dat er een wellness-lokaal komt. “Het is een verrassing hoe het er precies uit komt te zien. Wat ik wel weet, is dat er een soort waterbed komt, maar als je erop ligt dan voelt het als een zwembad.”

Trots op wat ze kunnen

Het niveau van alle deelnemers is laag, maar in een van de vier groepen ligt het niveau iets hoger. Bij deze groep ligt de focus niet alleen op belevingsgerichte activiteiten. Wilma: “Deze cliënten lezen we voor of we gaan met ze knutselen. Er zijn ook deelnemers die van breien houden. We kijken altijd naar wat iemand kan.”

Wilma, die al twintig jaar bij deze dagbesteding werkt, werkt veel met juist deze groep. Wilma: “Het is mooi om te zien hoe trots de deelnemers zijn op wat zij maken. Je ziet ze groeien.” Naast het knutselen, laten ze de cliënten ook alledaagse dingen doen. “Soms biedt iemand aan om te helpen met afwassen. Anderen dekken de tafel of we gaan samen naar de winkel. Het is eenvoudig, maar ze zijn trots dat ze een bijdrage kunnen leveren”, glimlacht ze.

Eens in de twee weken kunnen deelnemers ook op zaterdag terecht bij de Finesse. Ze zijn dan van 11.00 tot 15.00 uur welkom om met elkaar een gezellige dag te hebben.

Gebouw de ColckHof
Den Alerdinck 2, 7608 CM Almelo
088 430 6094
definesse@detwentsezorgcentra.nl
www.definesse.nl
 definessealmelo

Like dit artikel | 9

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden