Coronaproof vrijwilligerswerk

‘We lopen hard, fietsen of wandelen op anderhalve meter afstand’

Lees verder

Anderhalf jaar geleden ging vrijwilliger Yvonne op ‘sollicitatiegesprek’ bij Louise. Louise is cliënt bij De Twentse Zorgcentra en woont aan de Hilverbeek in Almelo. Ze was op zoek naar een hardloopmaatje. Dat leek Yvonne wel wat. Louise had er ook zin in en sindsdien lopen ze samen elke week hard. Ze deden zelfs mee aan de Enschede Marathon. Maar de coronacrisis gooide roet in het eten.


Yvonne: “Ik hou van hardlopen maar ik ben een luie hardloper. Voor mijn motivatie is het dus goed dat ik wekelijks met Louise afspreek. In het begin moesten we natuurlijk aan elkaar wennen, maar inmiddels laat Louise elke dag wel iets van zich horen.


Het is fantastisch vrijwilligerswerk; geen Rummikub of koffiedrinken met bejaarden, maar leuke dingen doen met een hele fanatieke, eigenzinnige meid. Het oorspronkelijke plan is dat we elkaar elke woensdagavond zien en dan gaan hardlopen. We doen zelfs mee aan hardloopwedstrijden, zoals de vijf kilometer van de Enschede Marathon. Maar soms gaan we gewoon een stuk fietsen en dan een milkshake drinken. En als het slecht weer is, gaan we voetballen of badmintonnen in een sporthal. We hebben ook speciale uitstapjes gemaakt. Zo zijn we naar de musical Soldaat van Oranje geweest en hebben we samen meegeholpen bij de theatervoorstelling Hanna van Hendrik.

Aan regels houden

Toen de coronacrisis uitbrak, kon het meeste vrijwilligerswerk niet doorgaan. Gelukkig hebben wij een activiteit die buiten plaatsvindt. Daarom kregen we toestemming om toch af te spreken. We lopen hard, fietsen of wandelen dus op anderhalve meter afstand. Louise vindt de opgelegde regels best een uitdaging. Ze snapt waarom de regels er zijn, maar ze vindt ze best streng en hoopt dat er wat versoepeling komt.


Ik hielp Louise ook op andere momenten. De dagbesteding van Louise ging dicht door corona, dus ze zat vooral thuis. Soms nam ik haar daarom mee naar mijn huis, waar de benedenverdieping werd verbouwd. We hielden dan samen toezicht op de verbouwing. Of ze hielp me in de tuin, want die moest ook grondig aangepakt worden. Ze vond het geweldig.

Raps schrijven

Natuurlijk was het wel anders dan anders. Ik kon niet meer op de groep koffiedrinken en met haar medebewoners kletsen. En een aantal activiteiten, zoals de marathon in Enschede, zijn niet doorgegaan.


Ik heb onze afspraak een paar keer moeten afzeggen. Bijvoorbeeld toen mijn stiefdochter corona had. Dat is lastig voor Louise, omdat haar planning dan in de war wordt geschopt. Maar ze zet zich er goed overheen. De coronacrisis doet echt iets met Louise. Gelukkig kan ze haar gedachten en gevoelens kwijt in raps. Zo schreef ze een rap over corona en haar begeleiders. En ze schreef een mooie rap waarmee ze zorgverleners een hart onder de riem steekt.”

Like dit artikel | 151

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden