Bij De Twentse Zorgcentra kunnen cliënten wonen en werken. Veel cliënten doen dat ook. Ze wonen in een groepswoning of appartement en gaan overdag naar hun werk of dagbesteding. 

De deur uit

Werk en dagbesteding vinden plaats op de instellingsterreinen van ’t Bouwhuis en de LosserHof, bij dagactiviteitencentra in de regio Twente en soms ook bij reguliere bedrijven. De Twentse Zorgcentra probeert werk of dagbesteding aan te bieden die past bij de wensen en mogelijkheden van de cliënten. Daarbij is echter gebleken dat het niet voor alle cliënten mogelijk is om ‘de deur uit te gaan’ voor werk of dagbesteding. Dit kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld dat het schakelen tussen twee omgevingen moeilijk is of dat het fysiek niet meer lukt om uit huis te gaan. Deze situaties doen zich onder andere voor bij cliënten met het syndroom van Down en/of Alzheimer die zich in de laatste fase van hun leven bevinden.

Programma aan huis

Ook op Amelinklaan 24 speelde deze problematiek. Daarom is nagedacht over een andere oplossing voor de betreffende cliënten. En die is er gekomen! Anneke en Annet vertellen er enthousiast over: “Voor deze cliënten hebben we een dagprogramma aan huis ontwikkeld. Vier cliënten blijven op de groep terwijl de andere cliënten naar hun werk of dagbesteding gaan.” De cliënten die thuis blijven, krijgen activiteiten aangeboden die aansluiten bij hun beleving en mogelijkheden. Annet legt dit uit: “Ik kijk in welke gemoedstoestand de cliënt zich bevindt en pas de activiteiten daarop aan. De activiteiten worden zoveel mogelijk op zintuiglijk niveau aangeboden. Wandelen en muziek zijn een vast onderdeel van de dag. Daarnaast bieden we themagerichte activiteiten aan. Ook koken of bakken we regelmatig iets lekkers of wordt er gefietst met de rolstoelfiets. Tevens werkt er een cliënt van een andere woongroep bij ons. Zij verricht ondersteunende taken en met haar doen we vaak kaart- of bordspelletjes, waarbij de andere cliënten genieten van de sfeer”. Anneke vult aan: “Sommige cliënten doen actief mee met een activiteit en anderen genieten alleen al door erbij te zitten en te luisteren of kijken.” Anneke en Annet zijn het roerend eens over de voordelen: “We kunnen meer persoonlijke aandacht aan de cliënten geven, er is minder onrust en ook de gewone zorgtaken zoals wassen en aankleden krijgen meer aandacht.”

Massage

Eén van de activiteiten die aangeboden wordt, is massage volgens de Shantala methode, genoemd naar een moeder uit India. Annet geeft een handmassage aan Rita. Ze legt uit: “Shantala is een bijzondere en eenvoudige manier van aanraken, waarbij het contact centraal staat. Het is mooi om te zien dat cliënten door deze massage ontspannen en tot rust komen. Ze hoeven niets te doen, maar krijgen alle ruimte om te ervaren en te beleven.” Anneke en Annet vinden het allebei belangrijk dat het dagprogramma ook ruimte biedt aan dit soort activiteiten. Ze spreken daarom ook liever van dagbeleving in plaats van dagbesteding. “We passen ons aan de gemoedstoestand van de cliënten aan en kiezen activiteiten die hierbij passen. Daardoor is iedere dag anders, maar altijd waardevol.”

Like dit artikel | 13

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden