Hebbedingen, een gezellige en stijlvolle woonwinkel in Nijverdal. Maar dat niet alleen, het is ook een atelier waar iedere dag tien tot twaalf deelnemers aan het werk zijn. 


Lees verder

Eigen producten 

Vol enthousiasme laten de deelnemers zien wat ze aan het doen zijn. Petra haakt rondjes met veelkleurige wol. “Het wordt een kussen!” Anita laat haar weefraam zien. Ze legt uit dat ze lapjes weeft, die gebruikt worden om een woondeken van te maken. Antoinette loopt naar de winkel en haalt een kussen met vilt op. “Kijk eens, deze heb ik gemaakt!” Dan staat Coen op. Hij maakt gebaren en haalt zijn spullen. Uit een kratje komen een houten voorwerp en een bol wol tevoorschijn. Enthousiast laat hij zijn vaardigheden zien: vorkhaken. Dit is haken met een houten vork met twee tanden. Tenslotte laat begeleider Erwina zien waar Marieke goed in is: het naschilderen van geboortekaartjes. “Op een plankje schildert ze het plaatje na. Daar wordt dan een geboortestoeltje van gemaakt.” Het is duidelijk: de deelnemers hebben het naar hun zin. Ze maken hun producten vol overgave en zijn trots als het uiteindelijk in de winkel ligt.

Boodschappen doen

Al pratend blijkt dat de deelnemers ook andere activiteiten ondernemen. Zo doet Mike iedere week boodschappen voor de groep. Meestal op maandag, maar als het slecht weer is ook weleens op dinsdag. Hij weet precies welke producten hij waar moet halen. “Ik haal de boodschappen in de winkel waar ze het minste kosten. Daarom ga ik soms wel naar twee of drie winkels.” Het thema boodschappen doen is een dankbaar gespreksonderwerp. Ook Dianne praat mee: “Ik doe boodschappen voor Josje.” Josje is net als Erwina begeleider bij Hebbedingen. Erwina legt uit dat Dianne heel graag wilde leren om zelfstandig naar de winkel te gaan. Daarom is er voor haar een plan gemaakt en een doel opgesteld. Ze krijgt een lijst met picto’s mee om te onthouden wat ze moet halen. En ze heeft geleerd geld te tellen. Dianne glundert nu ze kan vertellen dat het is gelukt!

Koken

Behalve producten maken voor de winkel en boodschappen doen, is er nog een activiteit waar Erwina vol trots over vertelt: koken bij Stichting De Welle, locatie Bendien Smitshof. “Iedere donderdag splitsen we de groep in tweeën. De ene helft blijft in het atelier en de andere helft gaat koken voor ouderen die wonen op de Bendien Smitshof en zich aanmelden voor de maaltijd. We stellen een drie-gangen-menu samen, doen de inkopen en gaan dan in de keuken van de Bendien Smitshof aan de slag. We doen dit al tien jaar. De ouderen  zijn er erg blij mee en onze deelnemers vinden het leuk om te doen. Een win-winsituatie dus.”

Tot slot wil Antoinette nog graag iets vertellen: “Binnenkort is mijn jubileum. Dan werk ik 25 jaar bij De Twentse Zorgcentra!” Antoinette heeft al helemaal in haar hoofd hoe het feestje gevierd gaat worden: “In de winkel, met koffie en gebak, met een hapje en een drankje, en met gasten.” Zo gezegd, zo gedaan! Inmiddels is het feest geweest; het was gezellig en stijlvol, passend bij Antoinette en bij Hebbedingen.

Willem-Alexanderstraat 5B, 
7442 MA Nijverdal
088 430 6465
hebbedingen@detwentsezorgcentra.nl
www.hebbedingennijverdal.nl

Like dit artikel | 22

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden