Soms is het moeilijk om met geld om te gaan. Voor mensen die dit lastig vinden, is er beschermingsbewind. Dit betekent dat iemand anders – namelijk een bewindvoerder – de geldzaken overneemt. Gert Jan Hoekman en Priscilla Duin zijn beide bewindvoerder en vertellen waarom het een belangrijk en ook een mooi beroep is. 


Het verhaal van Gert Jan is bijzonder. Want hij heeft helemaal geen juridische achtergrond. Gert Jan werkte in de zorg. Eerst bij zorginstellingen en later woonde hij met zijn vrouw in een gezinshuis. “We hebben dertig pleegkinderen in dertien jaar tijd opgevangen,” vertelt hij. Toen hij hiermee stopte, verhuisde hij naar Duitsland en deed hij eerst ander werk. Maar Gert Jan merkte dat hij niet gelukkig was. Daarom ging hij opnieuw werken in de zorg. “Het voelde als thuiskomen,” zegt hij enthousiast. Helaas werd zijn contract niet verlengd en moest hij zich melden bij de Duitse variant van het UWV. Daar vroegen ze hem of hij voor hen wilde werken om vluchtelingen te helpen bij het vinden van een baan. Dat leek hem wel wat en vol goede moed ging Gert Jan aan de slag bij het Integration Point van de Agentur für Arbeit.

De start 

In diezelfde tijd stelde de broer van Gert Jan voor om samen een bewindvoerderskantoor te beginnen. Ze wilden mensen helpen die het moeilijk vinden om hun eigen financiën te beheren of die dit echt niet kunnen. Gert Jan vond het een goed idee. Hij zegt: “Ik wist niet hoelang ik mijn baan zou houden, dus het leek me slim om alvast iets anders erbij te doen.” En dus werkte Gert Jan overdag in Duitsland en ’s avonds werkte hij als bewindvoerder. Dit was in 2015. Nu – vier jaar later – heeft hij nog steeds beide banen.


Het is hard werken. Maar omdat hij een vertrouwensband heeft met zijn klanten wil hij zijn bureau niet stopzetten. Als zijn broer uit de onderneming stapt, neemt Gert Jan in 2017 Priscilla in dienst als floormanager. En in 2018 wordt Deborah aangenomen en in 2019 Britt. De drie meiden runnen de dagelijkse praktijk van het bedrijf. Wel hebben ze veel contact met Gert Jan: “Priscilla en ik bellen elke dag met elkaar en op vrijdagmiddag ben ik op kantoor.”

Méér dan een bewindvoerder

Priscilla heeft wél een juridische achtergrond. Ze zegt: “Gert Jan bekijkt dingen anders dan ik. We zijn het in de basis altijd met elkaar eens, maar kijken vanuit een andere invalshoek naar een situatie. Meestal gaat het dan om ethische dilemma’s. Bekijk je die vanuit je ‘zorghart’ of vanuit de juridische kant? Daarover gaan Gert Jan en ik met elkaar in discussie.” Dit maakt dat ze een goed team zijn en mensen goed kunnen helpen.


Priscilla noemt zichzelf een financieel dienstverlener, maar dat dekt de lading niet. “Ik ben zoveel meer. Ik ben ook een maatschappelijk werker, regelneef en soms een mediator en coach. Ook heb ik een controlerende functie richting de overheid.” Voor haar is het belangrijk dat ze kan ontzorgen en stress kan wegnemen. Priscilla: “Soms heeft iemand een moeilijke brief gekregen. Dan is er paniek. Ik probeer die persoon dan weer rust te geven.”

Wat weegt zwaarder?

Priscilla vindt het fijn dat ze in haar werk als bewindvoerder maatwerk kan leveren. Als voorbeeld vertelt ze over de klant die met haar mentor had afgesproken dat het verstandig zou zijn als ze zich zou laten steriliseren. Een ingreep die kosten met zich meebrengt. Eigenlijk zijn het kosten die niet in het budget passen. Priscilla: “Deze vrouw staat onder bewind en mag geen schulden aangaan. Maar als ze zwanger wordt, is ze verder van huis. Want voor een kind is al helemaal geen geld. Wat weegt zwaarder? Als we denken dat het steriliseren zwaarder weegt dan het financiële belang, dan gaan we daarvoor.”

‘Zorghart’

De helft van de klanten van Hoekman Bewindvoering woont zelfstandig, de andere helft woont in zorginstellingen. Volgens Gert Jan zou het goed zijn als bewoners van zorginstellingen altijd kiezen voor een bewindvoerder met een ‘zorghart’, zoals hij heeft. “Ik heb een waanzinnige ‘feel’ met het werk en de mensen die daar wonen. Daarom werken wij misschien net iets anders dan andere bewindvoerders.”


Priscilla vult hem aan en zegt: “Hier richten we ons helemaal op de klant. Bij een intakegesprek vraag ik ook naar lichamelijke of psychische aandoeningen. En hoe wil iemand contact met ons hebben: per mail, per post of telefoon? Of wil hij of zij dat we langskomen? Dat is echt maatwerk.” Gert Jan beaamt dat alles valt of staat met communicatie en bereikbaarheid. Gert Jan: “We leveren goed werk en zorgen dat iedereen het snapt. Als ik aan de telefoon iets wil uitleggen aan een klant en hij snapt het niet, dan vertel ik het nog een keer. En is het nog steeds moeilijk, dan stap ik in de auto en ga ik naar hem toe.”


Meer informatie over Hoekman Bewindvoering
Meer informatie over curatele, bewind en mentorschap

Beschermingsbewind is een maatregel om mensen te beschermen. Naast bewindvoering bestaat er ook mentorschap en curatele. 

Wat is eigenlijk het verschil?

Beschermingsbewind is een maatregel om mensen te beschermen. Naast bewindvoering bestaat er ook mentorschap en curatele. Wat is eigenlijk het verschil? Iedereen is vanaf achttien jaar meerderjarig en voor de wet ‘handelingsbekwaam’. Maar als je een verstandelijke beperking hebt dan kan er iemand aangesteld worden om jou te helpen bij het nemen van belangrijke beslissingen. Iedereen mag zelf een bewindvoerder, mentor of curator kiezen.

  • Een bewindvoerder beheert de financiën. Dit heet beschermingsbewind. Zo maak je geen schulden en kun je niet door een ander worden opgelicht.

  • Een mentor neemt met jou beslissingen over bijvoorbeeld de zorg, verpleging of behandelingen die je nodig hebt.

  • Een curator is er voor mensen die zowel hun financiële als persoonlijke zaken niet zelf kunnen regelen.

Familiebewindvoerder

Tot achttien jaar vallen kinderen met een verstandelijke beperking onder het ouderlijk gezag. Of ze hebben een voogd (een wettelijk vertegenwoordiger). Een familielid kan na de achttiende verjaardag vertegenwoordiger blijven. Dit heet een niet-professionele bewindvoerder. Vaak zijn dit ouders, broers of zussen. Een familiebewindvoerder ondersteunt en neemt beslissingen.


Gert Jan is geen voorstander van familiebewind. Hij zegt: “Een professionele bewindvoerder houdt zich met de financiën bezig en voert als het moet slechtnieuwsgesprekken. Voor de familie is het beter om gewoon vader, moeder, broer of zus te zijn, zonder dat er spanningen of conflicten rondom geld zijn. Dat kan de goede relatie in de weg zitten.”

Like dit artikel | 12

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden