BiM. De laatste jaren gonst dat woord door de organisatie. Het staat voor Beleven in Muziek. En dat is ook precies wat het is; een intense muziekbeleving. BiM-trainers Ellen Jansen en Marjan Maat en BiM-coaches Louise Bijenhof en Susan Kruiskamp, willen iedereen binnen De Twentse Zorgcentra kennis laten maken met deze werkwijze.

Een paar jaar geleden volgde muziektherapeut Ellen Jansen een cursus BiM. Ellen: “Ik stond er sceptisch tegenover. Maar na de cursus was ik om.” Ellen zag wat BiM met cliënten doet en wilde de werkwijze naar De Twentse Zorgcentra halen. “BiM wordt binnen de muziektherapie als voorwaardenscheppend gebruikt en begeleiders kunnen BiM ook toepassen bij hun cliënten. Je hoeft voor BiM niet muzikaal te zijn. Iedereen kan het doen.”

Horen, voelen, ruiken

In 2016 gaf Ellen de eerste training aan collega’s. De BiM-olievlek werd groter, het enthousiasme onder medewerkers groeide. In 2018 werd ook muziektherapeut Marjan officieel BiM-trainer. Samen hebben ze nu ongeveer driehonderd medewerkers getraind in het BiMmen. Louise en Susan zijn aangesteld tot BiM-coaches om vragen van medewerkers te beantwoorden en om mee te denken met woongroepen en dagbestedingslocaties over het toepassen van de BiM-werkwijze.


Hoewel veel groepen de cursus hebben gevolgd en nu BiMmen met cliënten, krijgen de vier dames soms toch nog de vraag wat BiM eigenlijk is. Ellen legt het uit: “Bij BiM worden elementen uit de muziek vertaald in een aanraking op het lichaam van een cliënt.” Soms worden hiervoor de handen gebruikt en soms een voorwerp, zoals een plumeau of bal. Marjan vult aan: “Je kunt ook geur toevoegen voor een intensere beleving. Niet alleen hoor je dan de muziek, je voelt én je ruikt het.”

Herkenning

BiM is een kant-en-klaarproduct. Het is niet zweverig maar heel concreet. Zo zijn er op dit moment 36 muziekstukken te gebruiken voor het BiMmen. Bij elk muziekstuk hoort een eigen voorwerp en ook een eigen geur. Daar mag niet van afgeweken worden. Louise vertelt dat ze juist dit krachtig vindt aan BiM. “Door bij een muziekstuk altijd met dezelfde materialen te werken en op dezelfde manier over een lichaam te gaan, zorg je voor herkenning. En het maakt dat elke medewerker het kan doen. Je hoeft er niet ritmisch voor te zijn en het is geen lange activiteit. Je kunt met vijf minuten klaar zijn.” Tijd mag voor het BiMmen geen issue zijn, vinden de enthousiaste dames. Susan: “Veel medewerkers denken dat ze het te druk hebben om met een cliënt te BiMmen. Maar vaak bespaar je tijd omdat een cliënt actiever wordt of juist meer ontspannen is.” Haar tip is om BiM op te nemen in het dagprogramma. En niet alleen omdat het goed is voor de cliënt. Ellen: “Het is leuk om BiM samen met een cliënt te doen. Zo heb je meer en ook andere contactmomenten.”

Prikkels verdragen

Hoewel het oorspronkelijk is ontwikkeld voor cliënten met een ernstige meervoudige beperking, kan BiM voor diverse doelgroepen en doelen ingezet worden. “Voor sommige cliënten helpt het om te BiMmen voordat ze naar bed gaan, zodat ze ontspannen en rustiger slapen,” vertelt Louise. “Andere cliënten krijgen meer zelfvertrouwen door het BiMmen.” Marjan haakt daarop aan en zegt: “Cliënten die opgesloten zijn in hun lichaam, kunnen door BiM hun lichaam beter voelen waardoor je weer contact met hen krijgt.” Het kan ook helpend zijn binnen de dagelijkse zorg. Ellen: “Sommige cliënten vinden tandenpoetsen moeilijk. Met BiM wennen ze langzaam aan een prikkel op het lichaam. Zo kunnen zij de prikkel van het tandenpoetsen steeds beter verdragen.”

Marjan: “Soms weet een team niet meer hoe het een cliënt kan helpen. Zo was er een groep die zich zorgen maakte om een cliënt. Hij was eenzaam, niemand kreeg contact met hem en hij bleef maar schreeuwen. Het team zette BiM bij hem in en kwam weer in contact met hem. BiM is geen wondermiddel, maar wel een handvat. Deze cliënt voelde zich weer veilig en kon zelfs weer naar de dagbesteding.”

Like dit artikel | 39

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden