In de serie Expertise geven we aandacht aan de verschillende expertises die De Twentse Zorgcentra in huis heeft. Eén voor één worden de diverse groepen behandelaren voorgesteld. In deze editie de diëtisten.

Lees verder

Meer dan alleen afvallen

Zo’n 75 procent van de cliënten van De Twentse Zorgcentra heeft voedingsproblemen. Vaak hebben deze problemen te maken met een aandoening, soms vooral met leefstijl. Voor al deze cliënten is het belangrijk dat er een diëtist meekijkt en meedenkt, zodat een cliënt zo gezond mogelijk is, zich prettig voelt en optimaal functioneert.

Hanneke Goosen, Eva Puntman, Anneke Zocca en Trea Harperink zijn de vier bevlogen diëtisten die De Twentse Zorgcentra rijk is. In duo’s zijn ze actief op alle locaties van de organisatie. Ze zijn aangesloten bij vereniging Diëtetiek Verstandelijk Gehandicaptenzorg (DVG) en alle vier hebben ze de hbo-opleiding Voeding en Diëtetiek afgerond. Daarna hebben ze, om te mogen werken met de doelgroep, de post-hbo-opleiding Diëtist binnen de Verstandelijk Gehandicaptenzorg gevolgd. Officieel is hun functie dan ook ‘diëtist VG’.

Mooie doelgroep

Bij hen allemaal verschijnt er een lach op het gezicht als ze vertellen over hun vak. “Ik vind onze cliënten geweldig. Een dieetspreekuur voor cliënten met een hoger niveau is een feestje,” begint Anneke. “Maar het is wel vaak een puzzel: ze kunnen niet vertellen wat er aan de hand is. Daarom is het aan ons om een goed beeld te krijgen van de cliënt zodat we hem of haar goed kunnen helpen.”


Die puzzel herkent ook Hanneke, de nieuwste aanwinst van de vakgroep. “Een voedingsprobleem wordt soms als een vast gegeven beschouwd: het is er altijd geweest dus het kan vast niet beter worden. Maar door een voedingsaanpassing zitten cliënten beter in hun vel, zijn ze fitter, hebben ze minder buikpijn en hebben ze in sommige gevallen zelfs minder medicatie nodig”, vertelt ze enthousiast.

Trea, die al bijna dertig jaar bij de organisatie werkt, is net zo lovend. “Ik word hier blij. De mensen hier zijn puur. Het is voor mij nog steeds inspirerend en uitdagend werk. Inhoudelijk is het complex en niet te vergelijken met het werk in de eerstelijnsgezondheidszorg.”


Eva is sinds maart van dit jaar in dienst bij De Twentse Zorgcentra. Ze heeft jarenlang in de ouderenzorg gewerkt en vertelt dat ze geniet van de doelgroep. “Het gaat om zoveel meer dan alleen voeding. Soms komt een cliënt met een voedingsvraag maar dan blijkt er een heel ander probleem te zijn. Om de cliënt dan zo goed mogelijk te helpen, overleggen we veel met andere disciplines, zoals de logopedist, praktijkverpleegkundige en gedragskundige.”

Een boek vol gemakkelijk te bereiden hapjes voor feestjes en weekenden. Vooral hapjes met minder calorieën. Ook staan er mogelijkheden in voor mensen met slikproblemen of diabetes. Heel leuk om samen met cliënten klaar te maken en voorzien van duidelijke instructies.

Taken

Anders dan bij hun collega’s van de andere paramedische disciplines, lopen de vier diëtisten VG soms tegen onwetendheid aan. Trea: “Als diëtist word je altijd gelinkt aan afvallen maar we kunnen zoveel meer.” Hanneke vult aan: “En het gaat vaak niet om afvallen. Er zijn ook mensen met ondergewicht of die ondervoed zijn.” Bij elke cliënt is het maatwerk. De diëtist gaat bij de cliënt of de woongroep langs om te kijken hoe hij of zij leeft en om de omgeving mee te maken. Want de hele leefomgeving heeft invloed op de gezondheid en eetgewoontes van de cliënt. Hierna maakt de diëtist een dieetadvies dat afgestemd is op de aandoening. Daarbij wordt rekening gehouden met medicatie en bijvoorbeeld slikproblematiek. Het advies voor de cliënt zelf wordt vaak gemaakt met foto’s of picto’s, zodat de cliënt begrijpt wat er staat.


Trea: “Deze behandeling van cliënten vinden wij onze hoofdtaak, maar we doen meer. Zo zitten we in een netwerk van andere diëtisten VG, blijven we ons vak ontwikkelen en bijscholen, en maken we specifiek op onze doelgroep afgestemde dieetbehandelingsrichtlijnen.” De vier enthousiaste dames merken ook dat het belangrijk is om begeleiders voorlichting te geven over voeding en aandoeningen. Hanneke: “Ik vind het mooi als we duidelijk kunnen maken wat voeding betekent voor een cliënt.”

Weegmoment

Binnen de organisatie is het de afspraak elke cliënt maandelijks te wegen. Zo kan ernstige gewichtsverlies of -toename op tijd gesignaleerd worden. Hanneke: “In ‘Mijn Leven’ zie je of een gewichtslijn omhoog of omlaag gaat. Wijkt het af dan is het goed om contact met ons op te nemen.”


Tip van de diëtist

Weeg altijd op hetzelfde moment. Het beste moment is in de ochtend, na de toiletgang en vóór het ontbijt. Het liefst in pyjama of ondergoed. Weeg je iemand in een rolstoel, trek het gewicht van de rolstoel dan van het totaal af.

Top 5 van fabels die diëtisten vaak horen

1.

Fabel: Koffie is geen vocht.
Feit: Koffie is wel vocht. Je droogt dus niet uit als je koffie drinkt. Je hoeft dan ook niet méér te plassen, maar door de cafeïne verlaat het vocht sneller je lichaam.

2.

Fabel: Ontbijtkoek werkt laxerend.
Feit: Dat is niet zo.

3.

Fabel: Banaan werkt verstoppend.
Feit: Ook dat is niet zo. Net als bij ontbijtkoek is het belangrijk om naar het totaal van de gezonde vezels te kijken. Die zorgen samen voor een goede stoelgang.

4.

Fabel: Zoetstoffen veroorzaken kanker.
Feit: Niet waar. In normale hoeveelheden zijn ze geen gevaar voor de gezondheid.

5.

Fabel: Een diëtist is er alleen om af te vallen.
Feit: Nee, een diëtist geeft advies over gezonde voeding en een gezonde leefstijl. Dit is voor ieder persoon anders. Bovendien is de diëtist de enige discipline die deskundig is op het gebied van voeding en ziekte.


Deze tekening is gemaakt door een cliënt van De Twentse Zorgcentra. We vroegen haar iets te maken over wat eten met je doet en ze kwam met deze tekening. De tekening wordt veel gebruikt binnen de vereniging DVG.

Like dit artikel | 14

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden