In mijn rol als gastredacteur van deze Dichtbij is mij gevraagd om een dag te beschrijven van het leven van een persoonlijk begeleider dagbesteding. Ik werk vier ochtenden in de week als persoonlijk begeleider bij de Papierschepperij op de LosserHof. Gemiddeld werken hier ongeveer tien deelnemers per dagdeel. Wie er aanwezig is verschilt per dagdeel. Het niveau van de cliënten wisselt van een ernstige/matige verstandelijke beperking tot een licht verstandelijke beperking waarbij er sprake is van verschillende problematiek. Denk hierbij aan psychiatrische problemen, niet-aangeboren hersenletsel, hechtingsproblematiek, autisme, enz. Een dag beschrijven is nog niet zo makkelijk want geen dag is in deze functie hetzelfde. Ik zal proberen om een beeld te schetsen door mijn laatste werkdag te beschrijven.

Praatjes

Het is maandagochtend. Tegen 8.45 uur kom ik binnen in het lokaal. Mijn collega is ook net binnen en samen kijken we in de computer naar de laatste rapportage om te zien of er nog bijzonderheden zijn die we moeten weten. Na een korte check van de agenda en de mail lopen we naar een lokaal verderop om samen met de collega’s de dag te beginnen met een kopje koffie of thee. Rond 9.00 uur druppelen de eerste deelnemers binnen. Ik word gebeld door één deelnemer die met de fiets is gekomen maar zich niet prettig voelt en niet naar binnen durft. Ik loop na het telefoontje naar haar toe. Nadat ik even naar haar geluisterd heb en haar gerust heb kunnen stellen, gaan we samen naar binnen. Daar is mijn collega begonnen met het opvangen van de andere deelnemers. Met elke deelnemer gaan we even een kort gesprekje aan om over het weekend te kletsen en samen de dag te starten. Voor de een is dat mondeling voldoende, voor de andere wordt er gebruik gemaakt van picto’s. De deelnemers gaan aan de slag. Ik ga naast een deelnemer zitten om samen een figuur van papier-maché op te bouwen. Ik leg uit wat ze kan doen en laat haar de stappen zien. Daarna gaat ze hier verder zelf mee aan de slag en houd ik het op afstand in de gaten. Twee deelnemers worden vervolgens gebracht door hun begeleider. Na een korte overdracht start ook voor hen de dag. De een gaat eerst even op de tablet en de ander gaat naar haar plek in het lokaal.

Koffie en lunch

Om 10.00 uur is het koffietijd. Mijn collega gaat met een aantal deelnemers naar het Ontmoetingscentrum om daar koffie te drinken en ik blijf met de overige deelnemers in het lokaal. Na de koffie worden de werkzaamheden weer opgepakt. Ik ga eerst met een aantal deelnemers wandelen en daarna loop ik heen en weer in het lokaal om de deelnemers te helpen als dat nodig is en om kleine problemen op te lossen. Tussendoor doe ik wat zaken op de computer zoals het plannen van een werkbezoek bij een collega dagactiviteitencentrum voor ons team en wat coördinerende taken richting de deelnemers. Tegen kwart voor 12 is het lunchtijd. Ook dit gebeurt in twee groepen. Aangezien ik vandaag ingedeeld ben om in het lokaal te blijven, eet ik samen met drie deelnemers daar mijn lunch. Na de lunch ruimen we gezamenlijk op en heeft iedere deelnemer pauze. De een gaat tv kijken, de ander muziek luisteren, enz. Tussendoor ga ik nog even wat cadeauzakken tellen en nakijken voor een bestelling en bespreek ik met mijn collega nog wat zaken. Mijn collega helpt vervolgens met het verschonen van een deelnemer van een andere groep en ik ruim nog wat op, rapporteer en leg alvast wat werk klaar voor de middag. Om 13.00 uur zit voor mij de werkdag erop. Mijn collega zal de middag nog werken tot 16.15 uur en dan zit voor haar de dag er ook op.

Dit was een beschrijving van hoe een ochtend kan zijn, maar zoals al eerder gezegd is geen dag hetzelfde. Als ik ’s ochtend naar het werk ga, is het een verrassing wat er komt. Ik vind dit heerlijk en hoop dan ook nog lang hier te kunnen blijven werken.

Like dit artikel | 6

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden