Het is zomer bij de Iemenkorf en dan werken ze met een vakantieprogramma. Er is tijd om op te ruimen, schoolfoto’s te maken, uitgebreider te spelen met de kinderen en lekker veel buiten te zijn. De Iemenkorf biedt verschillende vormen van dagbesteding en dagbehandeling aan kinderen die een extra steuntje in de rug nodig hebben. Kinderen met een ontwikkelingsachterstand, autisme, verstandelijke beperking of een meervoudige beperking kunnen hier terecht. Verder biedt de Iemenkorf ook buitenschoolse opvang, zaterdagopvang en vakantieopvang. 

11 groepen

11 groepen zijn er te vinden bij de Iemenkorf. Er wordt bij de indeling gekeken naar het niveau van ieder kind. Er zijn ontwikkelingsgerichte groepen en belevingsgerichte groepen.

Belevingsgericht 

Bij de belevingsgerichte groep wordt onderwijs & beleven op maat aangeboden. Daarbij wordt gekeken naar de behoeftes van het kind en naar wat past bij hun niveau en mogelijkheden. Het doel van onderwijs en beleven op maat is dat elk kind de kans krijgt zich te ontwikkelen. Hierbij wordt er gekeken naar wat er bij het kind past, waar het kind behoefte aan heeft of om vraagt. Kinderen bij de belevingsgerichte groep stromen door binnen de Iemenkorf of naar dagbesteding voor volwassenen. Elk kind heeft een op maat gemaakt programma waarbij afwisseling en goede balans belangrijk zijn.

Begeleider Ilonka: ‘‘Ik heb echt de tijd voor de kinderen en dat vind ik mooi. Ik zoek nu naar het juiste liedje dat Benjamin graag wil horen.’’ Benjamin geniet zichtbaar en krijgt een grote glimlach op zijn gezicht bij het horen van het juiste liedje. Ilonka: ‘‘Straks gaat Benjamin nog lekker BiMmen. Dit is Beleven in Muziek, ik blijf dan bij de andere kinderen voor de andere activiteiten. Elke dag is weer anders en dat is mooi. De kinderen weten je ook altijd weer te verrassen met wat ze kunnen.’’

Jasper is aan het ervaren wat slijm doet. Wordt het slijm dikker of dunner als je water toevoegt? Hij kijkt samen met begeleider Renske wat er gebeurt. Jasper vindt het in ieder geval heel erg leuk om te doen. Terwijl Jasper met het slijm speelt met Renske is Moreno aan het spelen met de doedelsbak. Elke 8 tot 10 weken heeft de doedelsbak een ander thema met andere materialen om te ontdekken. Morene weet precies wat hij wel en niet leuk vindt. Het schepje is favoriet.

Ontwikkelingsgericht 

Wanneer de kinderen binnenkomen bij de ontwikkelingsgerichte groep, gaat iedereen eerst in een kring zitten om de dag te bespreken. Wat staat er op het programma? Wat voor dag is het vandaag? Bij de ontwikkelingsgerichte groep bereiden de begeleiders de kinderen voor op het onderwijs en zijn ze veel bezig met zelfredzaamheid. Ze leren tellen, de kleuren, communiceren, etc. Dit kan met gebaren, taal of pictogrammen.

Vandaag zijn Doua en Wijze aan het puzzelen. Wijze kan eigenlijk elke puzzel wel maken die je hem voorlegt. Doua heeft nog iets meer hulp nodig en begeleider Henriëtte helpt Doua hierbij. Welke kleur moet in welk vakje? Al snel heeft Doua de smaak te pakken en zie je dat ze er plezier aan heeft.

Multidisciplinair team

Bij de Iemenkorf werkt een groot team, bestaande uit gedragskundigen, therapeuten, begeleiders, en logopedisten, nauw samen aan de ontwikkeling van de kinderen.

Logopediste

Marianne is logopediste bij de Iemenkorf en is veel bezig met het stimuleren van spraakontwikkeling en communicatieve ontwikkeling. Daarnaast richt zij zich ook op drinkproblematiek en eetproblematiek. Marianne: ‘‘Elk kind heeft een eigen programma op maat en ik geef handvatten aan begeleiders voor optimale ontwikkeling. Voor ouders is er een speciale cursus kindergebaren en een cursus om spraakontwikkeling te stimuleren. Deze cursussen geef ik ook. Het mooie aan dit werk vind ik dat je soms heel klein moet kijken, soms tast je in het duister en soms maak je goede volgende stappen. Dit doe je samen.’’

Gedragskundige

Anja is gedragskundige bij de Iemenkorf en is nauw betrokken bij de instroom van de kinderen. Als er een nieuw kind komt, zorgt zij er samen met de ouders en het multidisciplinair team voor dat er een goed behandelplan komt waar iedereen het over eens is. Anja: ‘‘Samen met alle betrokkenen stellen we doelen vast die gedragen worden en waar iedereen enthousiast aan werkt. Mijn taak is om het hele proces te bespreken en op tafel te krijgen wat de dilemma’s zijn. Het leukst vind ik de betrokkenheid bij beslissingen die belangrijk zijn voor de ouders, maar ook voor het kind. Je hebt veel contacten met allerlei partijen. Het team, ouders, organisaties, externen. Je brengt alles samen tot een geheel.’’

Weerestein 1, 7608 KZ Almelo
088 430 6355
deiemenkorf@detwentsezorgcentra.nl
www.deiemenkorf.nl

Like dit artikel | 11

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden