Op 1 september 2018 zijn 23 BBL-leerlingen gestart met een opleiding tot Verzorgende IG en aan het werk gegaan bij De Twentse Zorgcentra. Waar andere BBL-studenten in een gemengde klas zitten, zijn deze leerlingen in een eigen klas geplaatst. Een mooie samenwerking tussen het ROC van Twente en De Twentse Zorgcentra, die een deel van de opleiding zelf invult en verzorgt.

 

Lees verder

Arbeidsmarkt

Willy Horstman en Yolande Wieldraayer, werkzaam bij de afdeling Leren en Ontwikkelen, vertellen dat de organisatie de komende jaren het aantal leerlingen flink wil uitbreiden vanwege de krapte op de arbeidsmarkt. In samenwerking met het ROC van Twente is hier in september 2018 mee begonnen en zijn ongeveer veertig nieuwe leerlingen gestart. Ruim twintig van deze leerlingen volgen de opleiding Verzorgende IG en zitten bij elkaar in een klas.

Naast de lessen die de studenten op het ROC krijgen, hebben ze vier keer per jaar een lesdag op een locatie van De Twentse Zorgcentra. Deze lesdagen worden ingevuld door medewerkers van De Twentse Zorgcentra en gaan over thema’s die relevant zijn binnen de organisatie. Willy en Yolande: “Voorbeelden van thema’s zijn de methodiek LACCS, autisme, zeggenschap, vrijheidsbeperkende maatregelen en morele en ethische kwesties.”

De leerlingen, variërend in leeftijd van begin twintig tot midden vijftig, zijn niet de eersten de besten. “Allemaal hebben ze een strenge selectieprocedure doorlopen. Ze volgen een opleiding van twee en een half jaar en hopen in februari 2021 hun diploma te behalen,” leggen Willy en Yolande uit.

Tijdens een lesdag in januari bij De Twentse Zorgcentra

“Hier staan drie stoelen naast elkaar. Zo meteen vormen jullie een rij en lopen jullie achter elkaar over deze drie stoelen heen,” zegt fysiotherapeut en haptonoom Sasja Geurtse, die vandaag de lesdag verzorgt. Meteen wordt de groep leerlingen onrustiger; sommige gaan ineens verzitten of richten zich op, anderen beginnen te praten. Sasja vertelt dat op dit moment de alertheid in de groep is gestegen. Voor de groep BBL-leerlingen een praktische les, want het gaat vandaag over alertheid.


Het herkennen van hoog- of laag-alertheid is belangrijk voor de verzorgenden in opleiding. Waar hoog-alerte cliënten moeilijker bij te sturen zijn, moeten laag-alerte cliënten soms gestimuleerd worden. Je moet dus altijd rekening houden met hun gemoedstoestand en als het nodig is deze bijsturen.

Meer uitdaging

 “Ik heb lang geleden de opleiding Helpende niveau 2 afgerond, maar nooit in de zorg gewerkt. Ik wilde dit wel en was daarom erg enthousiast toen ik over deze vacature las. Hoewel ik in het begin nog twijfelde over ouderenzorg of gehandicaptenzorg, weet ik nu zeker dat de gehandicaptenzorg mij het meest aanspreekt. Het heeft meer uitdaging voor mij. Als leerlingen hebben we een contract van 27 uur, waarvan we drie uur betaald naar school gaan. Een keer per week gaan we naar school en elke tien weken is er een lesdag van De Twentse Zorgcentra. Waar we op school ook vakken krijgen over bijvoorbeeld ouderenzorg en kraamzorg, gaat het tijdens deze lesdag specifiek over de gehandicaptenzorg en de organisatie zelf. Dat is fijn en heel handig voor het werk.”


Priscilla Wijnen (26 jaar),
BBL-leerling en werkzaam op de LosserHof

Tijd voor cliënten

“Drie jaar geleden verdween mijn functie bij de klantenservice van een groot bedrijf. ‘Wat wil ik nu?’ vroeg ik mezelf af. Lang geleden wilde ik de zorg in en ooit ben ik begonnen met de opleiding tot verzorgende. Maar ik had nog nooit nagedacht over de gehandicaptenzorg. Tot dit voorbij kwam. En hoewel de combinatie van werken, naar school gaan, opnieuw leren om te leren en een gezin draaiende houden, best pittig is, vind ik het vooral erg leuk! Ik vind het fijn om genoeg tijd te hebben voor de cliënten, om samen te wandelen of te zwemmen. Het was wel wennen: structuur is voor cliënten enorm belangrijk en ik ben van mezelf minder gestructureerd. Vanaf september ga ik op een andere groep werken. Het lijkt me leuk om ook een andere doelgroep te leren kennen. Ooit trok mij vooral de ouderenzorg, nu ben ik blij dat ik hiervoor gekozen heb.”


Lara Olthuis (47 jaar),
BBL-leerling en werkzaam op ’t Bouwhuis

Like dit artikel | 14

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden