Opening dierenweide Eugeria


Begin vorig jaar is Eugeria, in samenwerking met De Twentse Zorgcentra, gestart met de ontwikkelingen rondom het Reggeveldpark, de binnentuin van Eugeria, in Almelo. Doel: een onderdeel van de samenleving zijn. Geen afgesloten terrein waar iemand ‘opgenomen’ wordt, maar een mooie binnentuin met dieren waar mensen elkaar kunnen ontmoeten.


Aan De Twentse Zorgcentra is toen gevraagd iets met groen en dieren te gaan doen. Echter eenmaal met elkaar om tafel werden de plannen veel uitgebreider. Binnen Eugeria waren er nl. veel werkzaamheden die voor cliënten van De Twentse Zorgcentra waardevol werk zouden kunnen zijn. Hierbij kan gedacht worden aan het ondersteunen in het restaurant, ondersteuning binnen het kleinschalig wonen, ouderen halen en brengen naar en van activiteiten, logistieke werkzaamheden en ga zo maar door. Hieruit is een zeer waardevolle samenwerking ontstaan. De doelgroepen zijn verschillend, maar iedereen wil waardevol werken en leven. En op deze manier werkt het twee kanten op.


De dieren in de binnentuin worden geleased van De Twentse Zorgcentra, locatie Stadsboerderij Beeklust. Daar hebben ze ruim voldoende kennis en expertise. De dieren zijn een gezamenlijke verantwoordelijkheid; de verzorging ligt op werkdagen bij de deelnemers van Stadsboerderij Beeklust. In het weekend dragen bewoners van Eugeria in combinatie met vrijwilligers zorg voor de dieren. Op deze manier worden de dieren goed verzorgd en kan iedereen ervan genieten.


De bedoeling is dat het park een aantrekkelijke woon- en werkomgeving wordt, waar alle doelgroepen, groot en klein, oud en jong, van kunnen genieten. De opening van de dierenweide, op woensdag 29 mei jl., is het begin van een mooie en intensieve samenwerking waar iedereen zijn plek kan vinden.

Terug

Belevingsgericht aan de slag

Ben je graag creatief bezig? Geef je graag een bad-feestje? Ga je graag met een cliënt naar buiten? Richt je graag een kamer in? Doe je graag een spelletje?


Werkgroep ‘Belevingsgericht aan de slag’ heeft een Pinterest pagina aangemaakt om collega’s en teams, zowel wonen als dagbesteding, te laten zien wat er allemaal mogelijk is op het gebied van activeren. Er zijn mappen gemaakt met thema’s als zintuigen, seizoenen, bewegen, SI, methodieken en werkwijzen, documentaires, inrichting en omgeving. Inmiddels staan er al 5.200 ideeën vermeld. Regelmatig komt er nieuwe inspiratie op te staan.


Vanuit de werkgroep ‘Belevingsgericht aan de slag’ proberen zij collega’s en teams enthousiast te maken over de mogelijkheden op het gebied van belevingsgericht werken zodat we met elkaar in verbinding zijn. Het is mooi om te zien, te beleven en te ervaren wat deze ideeën doen met de cliënten.


Nieuwe ideeën zijn van harte welkom. Heb je een mooie activiteit ontwikkeld? Of een sfeervolle hoek ingericht? Maak een foto en mail deze naar: susan.kruiskamp@detwentsezorgcentra.nl of stuur een Whats-appje naar 06 8686 2487.


Bekijk hier de Pinterestpagina. Inmiddels zijn ze ook te volgen via Facebook en Instagram.

 

Terug

‘Volwaardig leven’


Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft in 2018 een nieuw programma voor de gehandicaptenzorg gemaakt. Het programma heet: ‘Volwaardig leven.’ In het programma staat hoe de gehandicaptenzorg in de toekomst goed geregeld kan worden. Vooral voor mensen die veel zorg en ondersteuning nodig hebben. Om de doelen voor dit programma te bereiken, zijn bij ieder onderwerp activiteiten/projecten bedacht. Het ministerie werkt bij deze activiteiten samen met cliëntenorganisaties, zorgaanbieders, zorgprofessionals, zorgkantoren, gemeenten en andere betrokken partijen. Iedereen heeft zijn eigen rol. Daarnaast denken mensen met een beperking en hun familie mee. Dat doen zij in een klankbordgroep, samen met zorgprofessionals.


Vanuit De Twentse Zorgcentra neemt Kim deel aan deze klankbordgroep. Half mei is ze bij de eerste editie van het landelijke congres ‘Samen Sterk voor Volwaardig Leven’ geweest. Daar heeft ze minister Hugo de Jonge ontmoet. Het congres was erg interessant. Er waren ruim 800 deelnemers en zij volgden workshops over allerlei onderwerpen binnen de zorg. Ook was er een informatiemarkt en een ruimte waar naasten elkaar in alle rust konden ontmoeten. ’s Middags waren de ‘pitches’ voor Begeleiding à la carte, waarbij ruim 40 zorginstellingen hun idee presenteerden voor verbeteringen in de zorg.

Meer info ‘Volwaardig leven’

Terug

Like dit artikel | 16

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden