Ons nachtteam bestaat uit ongeveer 15 personen en de coach. We luisteren niet alleen de locaties van de ColckHof Almelo uit, maar ook Vriezenveen, Nijverdal, Hengelo en de buitenlocaties Almelo, zoals de Leemhorst en de Karel Doormanstraat. 


In de nacht zijn we met 3 nachtdienstmedewerkers, waarvan 1 verpleegkundige, aanwezig voor 200 bewoners in Almelo. We zijn er van maandag tot en met vrijdag van 21.45 tot 7.15 uur. In het weekend blijven we een half uurtje langer, namelijk tot 7.45 uur. Bij 160 cliënten luisteren we uit via een akoestisch-systeem van CLB. Dit valt onder de zorgdomotica. Bij enkele cliënten wordt er gebruik gemaakt van camera’s. Het gebruik van camera’s kan voor observatie, maar ook voor kortere periodes om de zorgvraag voor de nacht van de cliënt helder te krijgen. Zoals oorzaken van slaapproblemen te monitoren.

Slaapwacht

Bij de buitenlocaties is er een slaapwacht en aan de Engelsstraat in Vriezenveen is ook een wakende wacht die door de zorgvraag daar ’s nachts is. Horen we iets wat opvolging vraagt, zoals epilepsie, onrust, angst of andere zaken dan wordt de slaapwacht gebeld zodat ze de desbetreffende cliënt kunnen helpen.

Ontstaan slaapteam

Wij wensen voor iedere cliënt een goede nacht en lekker slapen. Het slaapteam is ontstaan naar aanleiding van een workshop door Tejo Hylkema en Silvia Loos werkend bij Sherpa; mensen met ervaringen in de zorg. Hier kwam met name de kwaliteit van slaap en slaaphygiëne aan de orde.

Slaaphygiëne 

 Voldoet de slaapomgeving en slaaptijd aan de behoefte van de cliënt?

 Is de temperatuur voor de cliënt goed?

 Ligt het bed lekker?

 Hoe zijn de slaap-bed tijden?

 En ga zo maar door.

Kennis delen 

We hebben in de loop der jaren al heel wat collega-instellingen bezocht, zelfs nachtelijke bezoeken, zoals Amerpoort, Vanboeijen en Sherpa en recentelijk nog Tragel in Zeeland. We hebben veel kennis opgehaald en gedeeld. Onlangs zijn we ook naar een symposium geweest bij Sherpa: ‘de dag in het nachtlicht’ met allerlei workshops over goede slaap.


Kernteam nachtzorg De Twentse Zorgcentra 

Met het kernteam nachtzorg De Twentse Zorgcentra hebben we een nieuwe visie opgesteld en dit wordt in de toekomst binnen de organisatie gedeeld. Ook binnen dit kernteam wordt veel onderzoek gedaan en gekeken naar hoe je een goede verbinding kunt maken tussen dag en nacht; de klok rond dus 24-uur.

Slaapproblemen

Bewustwording van slaapproblemen is belangrijk. De zorg stopt niet om 22.00 uur. Er wordt namelijk niet altijd geslapen tussen 22.00 uur en 7.00 uur. Slaapproblemen horen bij een groot percentage van onze cliënten en dit heeft te maken met de beperkingen en eventuele ziektebeelden en syndromen.


Bij het slapen stuiten we vaak op verschillende problemen en door onderzoek en observatie hopen we de oorzaak van het probleem vast te stellen en hier een goede oplossing voor te vinden. Dit doen we bijvoorbeeld door te kijken naar de dag-invulling en het overdag zo goed mogelijk activeren van cliënten.

Iedere nacht is anders 

Nu over onze nachten, deze zijn nooit te voorspellen.


21.15 uur
Ik ben onderweg naar de ColckHof.


21.40 uur 
Aangekomen bij de ColckHof.


21.45 uur 
We starten het systeem op. Er zit de hele nacht 1 persoon achter het CLB systeem. Die persoon belt ook met de slaapwachten als een cliënt hulp nodig heeft of bijvoorbeeld een epileptische aanval.


21.50 uur 
De overdracht begint. Via mail en telefonische overdracht worden we op de hoogte gebracht of er bijzonderheden zijn en hoeveel cliënten er in elke woning aanwezig zijn. We lezen ook bij bijzonderheden het ECD. Dit loopt door tot 23.00 uur; de collega’s met de late dienst zijn naar huis of draaien een slaapwacht.


23.00 uur
Alle cliënten liggen in hun bed of zijn op hun kamer tv aan het kijken of proberen in slaap te komen.


24.00 uur

Onze eerste ronde begint.
We verlenen nu geplande zorg en zorg op vraag. Geplande zorg is zorg die altijd gegeven wordt, zoals de cliënt wisselen van ligging of helpen bij toiletbezoek. Niet geplande zorg is reactie op datgene wat wij via het systeem hebben waargenomen. Is iemand bijvoorbeeld onrustig of nog druk aan het praten dan kijken we even bij die persoon achter de deur of we wat kunnen betekenen. Als we terug zijn van onze ronde werken we ‘Mijn Leven’ bij. Ondertussen leveren we zorg op vraag. Dit kan betekenen dat we meerdere keren per nacht op de fiets springen om in de wijk de Schelfhorst onze cliënten te ondersteunen als zij hierom vragen.


5.00 uur

Dit is de laatste ronde en er wordt weer geplande zorg en zorg op vraag verleend. We gaan naar cliënten toe die ons even nodig hebben voor een aai over de bol of cliënten die niet meer zo lekker liggen of even een praatje willen maken. We houden ondertussen ‘Mijn Leven’ van alle cliënten bij.


6.30 uur

Het is tijd voor de overdracht van de nacht naar de dag. Onze dienst zit er op.


7.15 uur

Veilig naar huis en lekker slapen voor ons.

De nacht is om te slapen

We maken ’s nachts zo min mogelijk geluid en hebben geen klikkende schoenen aan. Ons motto is: “De nacht is om te slapen” en wij hopen er met onze inzet en ervaring een rustige en veilige nacht van te maken.

Like dit artikel | 20

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden