Twee jaar geleden kwamen twee groepen van de Leemhorst naar de Schalm. Hier waren nog drie groepen werkzaam, de ZIG, de Begeleidingsgroep en de keuken. Ook zaten er binnen de Schalm al 2 groepen van OKC de Iemenkorf en 1 groep van school de Burg. Samen zitten zij nu in een compleet gerenoveerd pand in de wijk Schelfhorst in Almelo.

Tijdens de renovatie hebben de muren een opfrisbeurt gekregen en alle groepen hebben nu een eigen snoezelkamer en toilet. Waar ze het meest trots op zijn bij de Schalm is de binnentuin. In de binnentuin is een schommel, een trampoline, er zijn meerdere voel- en beleefborden en er zijn planten en kruiden gepoot. De cliënten beleven de binnentuin door te voelen, kijken, horen en proeven.

Iedereen op zijn plek

In het begin is ervoor gekozen om eerst te starten met de groepen die er al waren om zo de overgang zo soepel mogelijk te maken voor de cliënten. Na ongeveer één jaar is goed gekeken naar elke cliënt om te kijken wie op welke groep past. Er is een nieuwe indeling gemaakt en iedereen zit nu goed op zijn plek. Bij de Schalm zijn er nu vier dagbestedingsgroepen met allemaal een eigen specialiteit, een goede sfeer en veel gezelligheid. We vertellen graag meer over deze groepen.

Variagroep 

Bij de Variagroep zijn ze heel creatief. Ze knutselen, werken met thema’s, wandelen, koken, sorteren, snoezelen en ze maakten er ook de bedankjes voor de Open Dag die plaatsvond op 8 mei. Iris werkt als persoonlijk begeleider op deze groep en is al 18 jaar betrokken bij De Twentse Zorgcentra. Ze kwam in 1999 binnen als stagiaire en is eigenlijk nooit meer weggegaan. “We hebben een heel leuk en gezellig samengesteld team en het loopt gewoon goed. We regelen veel dingen zelf en bedenken vaak nieuwe activiteiten waarbij we goed naar de cliënt kijken. We kijken naar de individuele vraag en ontwikkelingsmogelijkheden van de cliënten en bieden een gevarieerd dagprogramma aan. Ik vind het belangrijk dat de cliënt zich prettig voelt, goed in zijn vel zit en een leuke, zinvolle dag-invulling heeft”.

Hier zie je Kim en Lisa. Ze zijn een activiteit aan het doen met de Doedelsbak. De Doedelsbak is themagericht en er zitten nu allerlei lente voorwerpen in, zoals schaapjes, bloemen en een plantenspuit.

Gijs is kralen aan het sorteren, maar dit blijkt toch nog een beetje lastig. Met een beetje hulp van Iris worden de kralen nu op vorm en kleur gesorteerd. Gijs vindt het leuk om dit te doen.

Begeleidingsgroep

Bij de begeleidingsgroep doen ze licht industrieel werk. Ze sorteren en de deelnemers pakken in voor bedrijven in de omgeving. Ook versnipperen ze veel papier. Op dit moment is Amanda hiermee bezig. Het tempo wordt bij deze groep aangepast aan de deelnemers. Er is dus geen werkdruk en dit werkt ontspannend voor de deelnemers.

Zorg intensieve groep 
Er is ook een zorg intensieve groep. De activiteiten zijn gericht op beleving en lichaamsgebonden ervaringen. Hier spelen materialen, geuren, kleuren en omgeving een belangrijke rol. De zintuigen worden geprikkeld. Rick is rietjes aan het sorteren en begeleider Karien helpt hierbij.

Keukengroep

Als laatste is er nog de keukengroep. Zij zetten koffie en thee, doen de boodschappen en zorgen voor de lunch. Verder bakken zij taarten en cakes op bestelling. De keukengroep krijgt vandaag een sociale vaardigheidstraining. Zij leren hier hoe je met elkaar omgaat en wat wel en niet gepast is om te doen.

Open Dag

Woensdag 8 mei was de opening en Open Dag bij de Schalm in Almelo. Om 09.30 uur knipte Annamiek van Dalen, één van onze bestuurders, samen met een cliënt de grote strik door. Hiermee was het pand officieel geopend. Alle deelnemers liepen vervolgens onder de fel gekleurde bogen door naar binnen. Het was meteen al een drukte van belang. Er was koffie/thee met een heerlijk gebakje (in de Schalm-huisstijl) en de hele locatie kon bekeken worden. Aan het einde van de ochtend kwam de patatkraam voorrijden om alle deelnemers en medewerkers te voorzien van een lekkere lunch. Tussen 13.30 en 15.00 uur was de Open Dag. Ook hiervoor was veel belangstelling. Alles bij elkaar was het een hele drukke, gezellige, geslaagde dag.


Biesterweg 4, 7608 RN  Almelo
088 430 6175
deschalm@detwentsezorgcentra.nl
www.deschalmalmelo.nl

Like dit artikel | 22

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden