Deelneemster Maartje Ellenkamp houdt van schaatsen en doet dit al meer dan 18 jaar. Elke maandag traint zij bij het G-schaatsen in Enschede van 19.00 tot 20.00 uur. Elke training heeft een redelijk vast programma. Ze starten met een paar rondjes schaatsen om even warm te worden. Vervolgens doen ze verschillende oefeningen zoals diep zitten, olifantenoren (schaatsen dicht bij elkaar zetten) en pootje over (rechter been over linker been plaatsen in de bochten).
‘‘Ik ben heel druk van mijzelf, maar met schaatsen kan ik ontspannen. Samen sporten vind ik het leukst om te doen. Aan het eind van de training doen we een wedstrijdje of spelen we tikkertje. Dat is altijd wel even spannend,’’ zegt Maartje.
Maartje haar grootste idool is Ireen Wüst en zij heeft, via Play Unified, Ireen Wüst uitgedaagd voor een schaatsduel. Play Unified brengt sporters met en zonder verstandelijke beperking met elkaar in contact waardoor zij hun houding en gedrag positief veranderen. Ireen is de uitdaging aangegaan en tijdens de ISU World Cup in een vol Thialf werd er tegen elkaar geschaatst om te kijken wie er het snelste was op het ijs. ‘‘Ik vond het heel erg spannend en kon eigenlijk van te voren niet zo goed slapen. Maar Ireen was heel erg aardig en het was echt geweldig’’.
Op vrijdag 17 mei om 11.00 uur wordt locatie Hilverbeek in Almelo officieel geopend. Het gebouw is de eerste groepswoning die via het kameleon concept is herontwikkeld. De woning past zich als het ware aan aan de bewoner en is van blijvende meerwaarde voor de groep mensen die er woont. De bewoners hebben een eigen huisje gekregen van ongeveer 35 vierkante meter met een eigen voordeur en een eigen tuin. Dit konden ze allemaal naar eigen smaak inrichten. Kortom echt een plekje voor hen zelf. Er is in het appartementencomplex echter altijd ondersteuning mogelijk, 24 uur per dag. Deze wordt geboden vanuit de gemeenschappelijke ruimte achter de appartementen die via de achterdeur van de woningen is te bereiken. Hier kunnen de bewoners ook gezamenlijk eten of koffie drinken. Zodoende is gezelschap en hulp altijd dichtbij.
Tussen 10.30 en 12.30 uur is iedereen van harte welkom om dit prachtige appartementencomplex met eigen ogen te bewonderen. ’s Middags vieren bewoners en personeel hun eigen (besloten) feestje.
Na 9 jaar hard werken is medewerker Maartje Knotter gepromoveerd aan de Universiteit van Amsterdam. Het proefschrift heeft als titel ‘The Whole is More’ en in het kort gaat het onderzoek over het gegeven dat begeleiders tijdens het werken met mensen met een verstandelijke beperking in aanraking kunnen komen met agressie. Dit proefschrift beschrijft de invloed van agressie op de houding en het gedrag van begeleiders. Hierbij is er veel aandacht geweest voor de invloed van factoren in de werkcontext zoals het teamklimaat en de geboden steun door deskundigen. Er is in dit proefschrift ook aandacht geweest voor de kwaliteit van trainingen, die ontwikkeld zijn om begeleiders te ondersteunen, die in hun werk geconfronteerd worden met agressie.
Symposium over agressie op de werkvloer
Het symposium ‘Samen anders kijken naar agressie’ op woensdag 26 juni 2019 is geïnspireerd op het proefschrift ‘The Whole is More’ van Maartje Knotter. Het symposium is van 12.00 tot 17.30 uur en is voor cliënten, verwanten, medewerkers en geïnteresseerden. De start van het symposium bestaat uit een lunch in het Ontmoetingscentrum van de LosserHof.
Vervolgens is er een plenair gedeelte waar Xavier Moonen, bijzonder hoogleraar Kennisontwikkeling over Jeugdigen en Jongvolwassenen met Licht Verstandelijke Beperkingen en Gedragsproblemen, gaat spreken over het belang van duidelijke communicatie richting onze cliënten: Taal voor allemaal. Maartje Knotter en Sandra van der Kleij, werkzaam bij HeerlijkHappy, gaan in dialoog over het onderzoek van Maartje Knotter. Vervolgens gaat de groep uiteen om een inspirerende workshop te volgen over één van de onderdelen die te maken hebben met agressie op de werkvloer. Afsluitend is er een gelegenheid voor een hapje en drankje.
Op woensdag 13 maart was het gezellig druk tijdens de Open Dag in het Ontmoetingscentrum op de LosserHof. Diverse belangstellenden kwamen zien en ervaren hoe wij ons doel om ‘jouw leven samen te ondersteunen, dichtbij en deskundig’ realiseren.
Er waren drie informatiebijeenkomsten in het Ontmoetingscentrum op de LosserHof. Deze waren vooral gericht op mensen die een opleiding willen volgen. De presentaties werden gevolgd door een rondleiding over het terrein van de LosserHof. Iedereen kon hier bij aansluiten. Daarnaast waren onze recruiters aanwezig om sollicitatietips te geven, cv’s te checken en de actuele vacatures binnen De Twentse Zorgcentra te bespreken. Ook kon men terecht bij de trajectbegeleider voor informatie over mogelijke plaatsing binnen onze organisatie. Tijdens de Open Dag kwam RTV Oost langs en heeft Harco de Bruin, regiomanager van Losser, samen met Elles en Robert, live op de radio alles uitgelegd over de Open Dag.
Buitenlocaties
Gedurende de Week van Zorg en Welzijn kon u ook bij diverse (buiten-)locaties van De Twentse Zorgcentra een kijkje komen nemen. Op woensdag 13 maart was er ook Open Dag bij de Groenderij, Artdesch en HeerlijkHappy in Almelo, de Kubiek en de werkplaats MultiMedia in Rijssen, Klussendienst de Noaber in Enschede én DAC Tubbergen en de Delle in Tubbergen. Op donderdag 14 maart hadden het Midden in Vriezenveen en de Burg in Nijverdal hun deuren open. Alle locaties kijken met een positief gevoel terug op hun Open Dag. Extra publiciteit was er voor de Noaber; daar kwam 1Twente Enschede langs.
De Open Dagen waren in het kader van de landelijke Week van Zorg en Welzijn van 11 t/m 16 maart 2019. Honderden zorg- en welzijnsorganisaties openden tijdens deze week hun deuren om aan Nederland te laten zien hoe het er aan toegaat op de werkvloer. Het thema van 2019 was ‘Maak kennis met kunde’.
RTV Oost kwam langs bij Restaurant de LosserHof tijdens de Open Dag zodat we live op de radio waren. (Deel 2 van uitzending. Start: minuut 51.23)