Een dagbesteding met een hecht team van collega’s en heel veel activiteiten voor cliënten om te doen; dat is de Burg. De Burg is te vinden in Nijverdal en alle 56 cliënten komen uit Nijverdal en omgeving. Er zijn 6 groepen, waarvan 3 belevingsgericht en drie arbeidsmatig. De begeleiders volgen de cliënt in wat ze willen doen, wat ze willen leren, waar de talenten liggen en wat ze kunnen.

Belevingsgericht

De belevingsgerichte groepen hebben allemaal een eigen programma. Het weekprogramma bestaat uit activiteiten die gedaan worden met de grote groep, zoals bewegen op muziek, muziek maken, wandelen, zwemmen, koken, doedels, knutselen, etc. Ook de individuele activiteiten zijn gericht op wat de cliënt graag wil doen, zoals: handwerken, muziek maken, spelletjes, computeren, snoezelen en fietsen. Er is dus genoeg te doen.


Esther werkt nu twee jaar bij de Burg, maar alweer 13,5 jaar bij De Twentse Zorgcentra. Ze vindt bij de Burg vooral de combinatie tussen hoog en laag niveau heel erg leuk. ‘‘Het is hier een hele leuke plek en je hebt veel interactie met de cliënten en de cliënten vinden het hier heel fijn. We zijn hier ook een hechte groep en er is een goede samenwerking tussen de 17 medewerkers.’’

Arbeidsmatig gericht 

Bij de Burg is arbeidsmatig gericht werken een groot onderdeel. Ze hebben productiewerk, een keuken met kantine en een bakkerij. We vertellen je er graag meer over.


Productiewerk 

Voor verschillende bedrijven in Hengelo doet de Burg inpakwerkzaamheden. Vandaag zijn de deelnemers schroefjes aan het inpakken. Ze moeten wel 10.000 zakjes inpakken. Een hele klus, waar ze zeker wel een paar weken mee bezig zijn. Stijn is stagiaire en begeleidt bij het inpakken. Hij studeert maatschappelijke zorg en is 10 maanden bij de Burg te vinden. ‘‘Ik heb specifiek voor deze doelgroep gekozen want ik vind het belangrijk om ze een goede dag te bezorgen. Ik kan goed met ze praten en ze genieten van het werk dat ze doen. Het is leuk om ze wat te leren, maar het belangrijkste vind ik dat ze plezier hebben in wat ze doen.’’

Keuken

In de keuken starten ze met koffie en thee zetten voor alle groepen en voor de mensen die koffie komen drinken in de kantine. Daarnaast zorgen ze ervoor dat het er altijd tiptop uitziet bij de Burg door alles goed schoon te maken. Ook het wassen van doekjes is een onderdeel van de werkzaamheden van het team. Dit doen ze voor de locatie maar ook voor een lokale voetbalvereniging.


Dit zijn Sabo en begeleider Job. Sabo staat in de keuken en wast op maandag alles voor de voetbalvereniging en zet ook de koffie. ‘‘Allebei is leuk om te doen’’.

Bakkerij

Bij de bakkerij maken ze onder andere brood, taarten, cakes en koekjes. Ze krijgen veel bestellingen van externe bedrijven. Josef en Sander zijn verantwoordelijk voor het maken van het brood. Ze weten precies wat ze moeten doen en doen dit voor 99% ook helemaal zelfstandig. Begeleider Sheila helpt ze af en toe waar nodig, maar het meeste kunnen ze zelf.


Wolterskampweg 29, 7441 DR Nijverdal
088 430 6080
deburg@detwentsezorgcentra.nl
www.deburgnijverdal.nl

Like dit artikel | 10

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden