Wakker worden
Tot zover de theorie. Maar hoe ziet werken met LACCS er in de praktijk uit? Joyce en Yvonne, begeleiders van Eikenlaan 5, leggen dit uit. “We zijn begonnen met het maken van afspraken over de gewone dagelijkse handelingen. In het verleden had bijvoorbeeld iedere begeleider z’n eigen gewoontes bij het wakker maken van de cliënten. Dat bleek voor één van de cliënten verwarrend en onprettig te zijn. Daarom is gekeken wat voor deze cliënt een fijne manier is om wakker gemaakt te worden. Sindsdien doen we dat allemaal op deze manier.” Kortom: klein kijken en vaste patronen en ritmes hanteren.
Doelen
Behalve in de afspraken over gewone dagelijkse handelingen, is het werken met LACCS ook zichtbaar in het formuleren van doelen. “We gaan nu veel bewuster en anders om met het formuleren van doelen voor onze cliënten. Voor iedere cliënt kijken we op welke van de vijf aandachtsgebieden er winst te behalen valt en formuleren we bijpassende doelen. Zo is er één cliënt die moeite heeft om zich door een arts te laten onderzoeken. Voor deze cliënt hebben we een doel en een stappenplan opgesteld om haar hieraan te laten wennen. We komen regelmatig met haar bij de praktijkverpleegkundige om te ‘oefenen’ met allerlei vormen van aanraking en onderzoek. Dit doen wij middels een vaststaand programma, zodat de wijze waarop het gebeurt hetzelfde is en blijft. Hierdoor kan deze cliënt het gaan herkennen en er langzaam aan wennen.”
POP
Is dit dan anders dan hoe het vroeger met het POP (Persoonlijk OndersteuningsPlan) ging? “O, ja”, beamen Joyce en Yvonne. “De doelen van een cliënt zijn niet meer een zaak van de PB-er, maar van het hele team. Met een groot deel van het team, betrokken disciplines en wettelijk vertegenwoordigers wordt jaarlijks stil gestaan bij de cliënt door een Goed Leven gesprek. Op basis van dit gesprek worden nieuwe doelen geformuleerd. We hebben zelfs een tijdje deze besprekingen met het hele team gedaan, maar dat was niet vol te houden. Daarom hebben we een andere werkwijze bedacht, zodat iedereen een bijdrage kan leveren, mee kan denken en betrokken blijft bij de cliënt.”