Nog maar vijf weken is Gerrit aan het werk bij schildersbedrijf Bonke & zn. Toch voelt hij zich er al helemaal thuis. Het genoegen is wederzijds; werkbegeleiders Jan en Wouter noemen Gerrit een gezellige prater en samen hebben ze de grootste lol. 

Lees verder

Hoe is Gerrit hier terechtgekomen? Dat legt jobcoach Desiree uit: “Gerrit werkt al heel lang bij klussendienst de Noaber op ’t Bouwhuis. Dat ging zo goed dat de klussendienst een verzoek heeft ingediend om voor Gerrit op zoek te gaan naar ‘echt’ werk.” Dat heeft Desiree met veel plezier gedaan. Ze is nagegaan met welke bedrijven De Twentse Zorgcentra al samenwerkt en kwam uit bij Bonke & zn. Daar was hij van harte welkom. Als we Gerrit vragen of hij hier een goede start gemaakt heeft, begint hij een beetje te lachen. “Ja hoor! Ik was bang dat ik in het begin alleen maar vervelende klusjes zou mogen doen, maar dat was helemaal niet zo”.

Wouter vult aan: “We betrekken Gerrit bij het hele proces van een klus. Niet alleen het schilderen, maar ook de voorbereiding, het schoonmaken, het afwerken, het opruimen, alles wat er bij komt kijken.” Als Gerrit opmerkt dat hij nog niet overal zo goed in is, wordt hij direct gerustgesteld: hij is hier om te leren, dus het hoeft niet in één keer helemaal goed te gaan. Sterker nog: de werkbegeleiders zijn blij met Gerrit z’n enthousiasme en leergierigheid. “Hij leert van de dingen die we hem vertellen. Zo kan Gerrit nu al uitleggen wat het verschil is tussen watergedragen en synthetische verf.”

Behalve verschillende soorten verf, zijn er ook veel verschillende soorten kwasten. We vragen Gerrit hoeveel kwasten hij bij een schilderklus gebruikt. In eerste instantie zegt Gerrit dat dat één kwast is. Als we verder praten, blijken het er toch meer te zijn. Behalve een kwast wordt er ook een roller gebruikt, “voor de grote oppervlakken”, en een penseel, “voor de hoekjes en kiertjes”. En is er nog meer nodig? “O ja, ik neem altijd afplakband mee, anders schilder ik misschien per ongeluk op een raam of zo.” En verder zijn er schoonmaakdoekjes nodig, afdekvilt voor op de vloer, terpentine, borstels om schoon te maken, afkrabbers, een trap, enz. “We gaan niet voor niets met de bestelbus naar een klus.”

Henk Bonke, samen met Ben Bonke eigenaar van Bonke & zn., heeft de komst van Gerrit met jobcoach Desiree goed voorbereid. Ze hebben samen nagedacht over de verschillende soorten werkzaamheden die Gerrit kan doen en over de collega’s die de rol van werkbegeleider op zich kunnen nemen. Gerrit legt dit verder uit: “Ik ben met Wouter mee geweest om garages te schilderen, maar ik ben ook weleens hierbinnen aan het werk. Dan help ik Jan in het magazijn en ga ik met hem mee om een nieuwe voorraad verf op te halen.” Of hij voorkeur heeft? “Nee, ik vind al het werk hier erg leuk.”

In deze serie laten we jullie kennis maken 
met cliënten die via RuimBaan begeleid worden naar werk.

 

RuimBaan is het arbeidsintegratiebureau van De Twentse Zorgcentra.

Wij helpen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bij integratie en participatie in de maatschappij. Een begeleidingsproces naar betaald en onbetaald werk, waarbij de vraag van de kandidaat leidend is in alles wat wij doen. We streven naar maatwerk, want alleen maatwerk resulteert in passende en duurzame werkplekken. Naast begeleiding in het proces ondersteunen en coachen we de kandidaat waar nodig en gewenst. Ons motto is: Iedereen doet mee!

RuimBaan is in het bezit van het Blik op Werk Keurmerk en beschikt over UWV-erkenningen. In de afgelopen jaren is er een groot netwerk opgebouwd van uiteenlopende bedrijven en dienstverleners. Doordat we een onderdeel zijn van De Twentse Zorgcentra is er een intern netwerk beschikbaar dat in het belang van de kandidaten ingezet kan worden.

Meer info: www.RuimBaanWerkt.nl

Like dit artikel | 9

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden