Ter gelegenheid van de dag van de Verpleging op 12 mei jl. heeft iedere medewerker en vrijwilliger van De Twentse Zorgcentra een prachtig geschiedenisboek ontvangen. Dit boek gaat over mensen. Over onze bewoners, deelnemers, andere cliënten, maar ook onze medewerkers, vrijwilligers, cliëntvertegenwoordigers, familieleden, leveranciers, relaties, sponsoren, leerlingen, stagiaires en alle andere betrokkenen bij De Twentse Zorgcentra. Zij hebben immers samen de geschiedenis van onze organisatie geschreven. En doen dat nog steeds!
Het geschiedenisboek is mede mogelijk gemaakt door Abena Healthcare, GroenWerkXL, Haafkes, Randstad Zorg, Huuskes, ICT Spirit, Loohuis Installatietechnieken, Tijhuis Totaalinrichting, Terzake en Harting-Bank.
De Art Brut Biënnale was weer een groot succes. Veel liefhebbers en belangstellenden hebben een kijkje genomen bij de kunstexpositie in de Hazemeijer, waar ook veel werk hing van onze cliënten. Op het atelierplein was een stand aanwezig van de GildeHof en van Artdesch. Ook deze is goed bezocht.
Op vrijdag 25 mei was de Waarbeekdag. Attractiepark de Waarbeek in Hengelo werd de hele dag afgehuurd voor mensen met een verstandelijke beperking. De attracties werden aangepast, de in- en uitstaptijd werd verruimd en er stonden extra mensen bij de attracties om te ondersteunen.
Naast deze aanpassingen bood Stichting GOAL, een organisatie die zich richt op het welzijn van verstandelijk gehandicapten en ouderen in Twente én de organisator van de Waarbeekdag, ook een bakje patat, een blikje drinken, een ijsje én een terugkomkaartje van de Waarbeek aan aan alle bezoekers. De zon scheen uitbundig en er waren ontelbaar veel blije gezichten. Het was weer één groot feest!
Op zaterdag 9 juni 2018 organiseerde De Twentse Zorgcentra samen met de Tukker Truckers voor de 27e keer de TruckRun. Ook dit jaar vertrokken er zo’n 400 vrachtwagens vanaf de Grolsch Veste in Enschede. De TruckRun is een jaarlijks terugkerend evenement voor mensen met een verstandelijke beperking, waarbij zij als bijrijder meerijden in een vrachtwagen door het mooie Twentse landschap. Het was voor de cliënten van De Twentse Zorgcentra én voor cliënten van collega-instellingen een dag waar ze ontzettend naar hebben uitkeken en enorm van hebben genoten.
In de week van 9 t/m 13 april heeft De Twentse Zorgcentra, samen met ruim 30 andere zorginstellingen, meegedaan met de 1e landelijke Hackathon. Een hackathon staat voor creatief een probleem oplossen in korte tijd. De Hackathon is georganiseerd door het netwerk VG om aan heel Nederland laten zien dat de VG sector collectief samenwerkt om te kunnen innoveren. Zo is beter in beeld brengen tegen welke uitdagingen men aan loopt. Door samen te werken, is niet iedereen opnieuw het wiel aan het uitvinden en kan men slimmer aan de slag door bijvoorbeeld de kosten van ontwikkeling te delen. Daarnaast wordt een brug tussen de zorg en het bedrijfsleven geslagen.
Op vrijdag 13 april heeft het Hackathon-team in Utrecht op het hoofdkantoor van de Rabobank samen met de andere organisaties hun oplossing laten zien voor de probleemstelling: Hoe kunnen wij, bewoners van De Twentse Zorgcentra, met behulp van technologie aangeven welke emotionele ondersteuning wij nodig hebben?
Onze oplossing?
Een eerste prototype van een app voor horloge, telefoon en tablet. Bewoners kunnen met de app aangeven dat ze hulp nodig hebben, kunnen zelf kiezen wat voor hulp ze nodig hebben en kunnen direct in contact komen met hun begeleiding. De app geeft slimme, gepersonaliseerde suggesties aan bewoners om zelf met emoties om te gaan. Door middel van Kunstmatige Intelligentie wordt de app steeds slimmer en leert deze steeds beter welke suggesties een bewoner op een bepaald moment het beste helpen.
De Hackathon week zit erop! Helaas heeft De Twentse Zorgcentra geen prijs gewonnen, maar er komt wel een vervolg aan hetgeen gestart is. En daar zijn we TROTS op!
‘Ik zal mij eerst voorstellen, ik ben Sharon Bruggeman en bijna 30 jaar. Ik ben in 2006 begonnen als laatste jaars stagiaire SPW op de woonvoorziening in Nijverdal, dit is een buitenlocatie van De Twentse Zorgcentra. Ik heb na mijn opleiding hier een baan aangeboden gekregen en werk hier inmiddels al bijna 10 jaar.
Gezien de veranderende zorgvraag in combinatie met mijn persoonlijke ambitie, ben ik in september 2015 gestart met de opleiding verpleegkundige. Nu kreeg ik de kans om vanaf januari 2017 te ruilen met een collega leerling die werkzaam is op het terrein ’t Bouwhuis. Hier ben ik nu dus iets meer dan een jaar aan het werk. Het werken op een locatie op een terrein is voor mij nieuw en daarom ook uitdagend. De cliënten op deze groep hebben ook andere zorgvragen. Het niveau is hoger, en de cliënten vragen om een andere begeleidingsstijl. Ook zijn er verpleegtechnische handelingen, waar ik als beginnend verpleegkundige deze goed kan beoefenen. Nu heb ik na het behalen van mijn diploma besloten om niet terug te gaan naar mijn oude groep in Nijverdal, maar te blijven werken in Enschede.
Ik keek er in het begin van de ruil best tegen op, nieuwe mensen, andere verwachtingen, jezelf opnieuw laten zien, en niet als SPW’er maar als beginnend verpleegkundige, toch kan ik het iedereen aanraden om deze stap te zetten als je een medewerker met een opleidingsvraag bent. Het heeft mij een hele nieuwe en andere kijk gegeven op mijn werk, je wordt er gemotiveerd van, en je leert er veel van.’