Het is 1994. Ruud werkt bij DAC Tubbergen. Dat bevalt hem goed, maar toch wil hij weleens wat anders. Het liefst echt werk. Begeleider Maria Loman vindt dat een goed idee en gaat op zoek.

Lees verder

PLUS

Echt werk zoeken is makkelijker gezegd dan gedaan. Wie zou bereid zijn om een cliënt in dienst te nemen? Maria zoekt het dicht bij huis. Ruud woont in Tubbergen, dus wat is er logischer dan daar te gaan zoeken? Na een oriënterend gesprek met Ruud stapt ze de PLUS binnen. En ja hoor, na wat overleggen is de PLUS bereid om dit avontuur aan te gaan.

PENSIOEN

Inmiddels zijn we 24 jaar verder en is Ruud 65 geworden. Tijd voor pensioen? Nee hoor, geen sprake van. Ruud werkt liever nog een tijdje door. Gelukkig maar, want Ruud kan amper gemist worden bij de PLUS. Toen hij iets minder ging werken, wilde hij de vrijdagmiddag afstoten. Maar wat bleek? Het was zo druk op vrijdagmiddag, dat Ruud gevraagd werd of hij toch de hele vrijdag wilde blijven werken. Vooral de flessenband heeft dan bijna permanente bezetting nodig. Ruud weet precies waarom: ‘Dan komen de klanten lege bierflesjes terugbrengen en nieuw bier halen voor het weekend.’

COLLEGIAAL

Niké Pleijhuis, eigenaar van de PLUS in Tubbergen, legt uit waarom Ruud zo’n goede werknemer is: ‘Ruud werkt hard, hij is collegiaal, vriendelijk en altijd bereid om klanten te helpen. Hij is gewoon een fijne collega. Bovendien weet hij precies wat hij moet doen, daardoor heeft hij weinig begeleiding nodig.’ Dit wordt bevestigd door Trudy Vloothuis, de huidige jobcoach van Ruud: ‘Dat klopt helemaal. Ruud weet wat hij moet doen en hij doet dat ook. Soms zelfs iets te veel, dan zijn wij er om hem wat af te remmen.’

WERKSCHEMA

Wat is dan dat werk dat Ruud zo goed doet? Dat vertelt hij zelf: ‘Maandag de groenteafdeling schoonmaken, dinsdag de groente bijvullen, woensdag producten prijzen op de broodafdeling, donderdag de zuivel bijvullen en vrijdag de flessenband leeghalen.’ Je zou denken dat Ruud met zoveel verschillende taken wel een favoriete afdeling heeft. Dat blijkt niet zo te zijn: ‘Alles is even leuk en er is geen vervelend werk.’

RONDJE

Om te horen of de collega’s in de winkel ook zo enthousiast zijn over Ruud, maken we een rondje. We komen langs de slagerij en ontmoeten slager Emiel. We vragen hem of hij het goed kan vinden met Ruud. ‘O ja’, is het vlotte antwoord. ‘Ruud haalt iedere dag koffie voor me en we maken veel grapjes samen’. Spontaan breekt er een ondeugende glimlach door op Ruud z’n gezicht. Ondertussen zijn we gespot door Heidi, die op de groenteafdeling staat. ‘Waar is Ruud? Ik heb hem nodig’. Zelfs als Ruud een half uurtje weg is voor het interview, gaan de collega’s al naar hem op zoek; Ruud is inderdaad onmisbaar!

Ruud was één van de eerste cliënten die via RuimBaan begeleid is naar werk buiten de deuren van De Twentse Zorgcentra. In de komende edities van de Dichtbij laten we jullie kennis maken met andere cliënten die via RuimBaan begeleid worden.RuimBaan is het arbeidsintegratiebureau van De Twentse Zorgcentra.

Wij helpen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bij integratie en participatie in de maatschappij. Een begeleidingsproces naar betaald en onbetaald werk, waarbij de vraag van de kandidaat leidend is in alles wat wij doen. We streven naar maatwerk, want alleen maatwerk resulteert in passende en duurzame werkplekken. Naast begeleiding in het proces ondersteunen en coachen we de kandidaat waar nodig en gewenst. Ons motto is: Iedereen doet mee!


RuimBaan is in het bezit van het Blik op Werk Keurmerk en beschikt over UWV-erkenningen. In de afgelopen jaren is er een groot netwerk opgebouwd van uiteenlopende bedrijven en dienstverleners. Doordat we een onderdeel zijn van De Twentse Zorgcentra is er een intern netwerk beschikbaar dat in het belang van de kandidaten ingezet kan worden.


Meer info: www.RuimBaanWerkt.nl

Like dit artikel | 8

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden