Begeleiders van het Patent proberen vaardigheden te vergroten bij medewerkers, maar het werkplezier staat voorop.


Lees verder

De gehoorbeschermers moeten op, voor de veiligheid. Dan pas gaat de zaagmachine aan en duwen Jack van Rijn en Danny Lehmann een stuk hout tegen de ronddraaiende zaag. Ze werken aan een plank voor een legpuzzel, een opdracht die ze hebben gekregen als medewerkers van het Patent in Almelo.

Hier zijn een houtafdeling en meerdere industriële afdelingen ondergebracht. Bij de industriële afdelingen wordt met name inpak- en sorteerwerk gedaan, bijvoorbeeld van setjes met schroefjes en moertjes, of van zeepjes, shampooflesjes en douchekapjes die je op hotelkamers vindt. De afdelingen werken in opdracht van bedrijven uit de regio. In totaal werken er ongeveer zeventig mensen. Je kunt er ook magazijnwerk doen of werken in de kantine.

Naar hun zin

Jack en Danny hebben het naar hun zin bij het Patent. Zij maken dingen van afvalhout. Jack werkt er zo’n acht jaar. Voor hem is er geen betere werkplek, vindt hij zelf. Het is heel gezellig en het werk geeft hem rust. Hier hebben klussen geen haast, hier zijn geen deadlines, hier is geen druk. “Want daar kan ik niet mee omgaan.”

Fijne stageplaats

Danny, leerling van de houtopleiding van Het Erasmus in Almelo, heeft bij het Patent een fijne stageplaats gevonden. Hij zou graag langer willen blijven. “Het is hier superleuk en supergezellig.” Ook hij heeft moeite met de druk die hij in het ‘gewone’ bedrijfsleven ervaart. “Als iets af moet, word ik druk in mijn hoofd en dan ga ik fouten maken.”

Trots laat Danny de grutterbak zien die hij heeft gemaakt, een bak van pallethout die je op het aanrecht kunt zetten, of in de badkamer. Aan de muur hangen 3D-logo’s van voetbalclubs, door medewerkers zelf bedacht en ontworpen. Het Patent gaat nu na of er een markt voor is.

Tussenstap

Persoonlijk begeleiders Gerard Braamhaar, Hendri Schonewille en Mathieu Hanstede zien het werk voor een aantal medewerkers als een tussenstap op weg naar betaald werk in het bedrijfsleven. De mannen willen de medewerkers graag ‘in hun kracht zetten’. Gekeken wordt hoe ze hun vaardigheden kunnen vergroten. Het Patent werkt daarbij met ‘leer-werklijnen’.

Gerard: “Patent heb je op je eigen leven, en dat mag je hier verder ontwikkelen.” Hendri: “Wat wil je, wat kun je? Hier kun je dat ontdekken. En ook, hoe ga je met elkaar om, en hoe ga je om met stress?” Het re-integratiebureau RuimBaan zit één verdieping hoger, dus de lijntjes zijn kort. Zo heeft een van de medewerkers van het Patent een baan gekregen bij de kringloopwinkel in Almelo. Daar repareert hij nu tweedehands meubels.

Belangstelling gemeenten

Gerard en Hendri ervaren een groeiende belangstelling van gemeenten voor het Patent. Sinds de invoering van de Participatiewet in 2015 zijn gemeenten op zoek naar mogelijkheden om zo veel mogelijk mensen aan werk te helpen. Als gevolg van de Participatiewet is er bijvoorbeeld geen instroom meer mogelijk in de sociale werkvoorziening.

Leuke dag gehad

Jack vindt een baan in het bedrijfsleven te hoog gegrepen voor zichzelf. Hij zal daar ‘op tempo’ moeten werken. “En dan ben ik niet meer degene die je nu ziet. Dan ben ik niet leuk meer voor mijzelf en anderen”, weet hij uit ervaring die hij opdeed tijdens stages. Werken in een ‘gewoon’ bedrijf is niet voor iedereen de beste oplossing, beseffen ook de begeleiders.


Hendri tot slot: “Voor iedereen moet werkplezier voorop staan. Medewerkers moeten een leuke dag hebben gehad als ze thuiskomen.”

Virulyweg 49, 7602 RG  Almelo
088 430 6065
hetpatent@detwentsezorgcentra.nl
www.hetpatent.nl

Like dit artikel | 7

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden