Als PMT-er help ik mensen die problemen hebben met bijvoorbeeld opkomen voor jezelf, grenzen aangeven, omgaan met emoties. De therapie vindt plaats in de gymzaal. Als je bij me komt gaan we vooral hard aan het werk, door te bewegen, te oefenen en soms te praten. We kijken vooral naar de problemen die jij merkt en waar je niet zo goed mee om kunt gaan, hoe we die kunnen veranderen. Met als doel dat jij lekker in je vel zit. 

Wat is Psychomotorische Therapie?

 Psychomotorische Therapie (PMT) is één van de vak therapieën.
Bij De Twentse Zorgcentra bieden we ook Muziektherapie en Speltherapie aan.

De start van mijn dinsdag

Op dinsdag begin ik met een vrouw waarbij we het veel hebben over: Denken, Voelen en Doen. We oefenen om eerst na te denken en dan pas te doen. Dus jij vindt bijvoorbeeld iets helemaal niet prettig wat je begeleider, je familie of je medebewoner heeft gedaan. Normaal zou je dit direct vertellen of heel misschien wel boos worden. Wij kijken in de therapie samen hoe dit anders kan zodat jij er een beter gevoel bij hebt. En diegene die iets niet zo leuks heeft gedaan weet dat jij dit echt niet prettig vindt.

Daarna krijg ik een vrouw die wil leren om op te komen voor zichzelf. Eigenlijk is dit precies hetzelfde zoals ik hierboven beschreef. Waarom lukt het je niet om te zeggen dat je iets niet wilt? Weet je misschien helemaal niet hoe dit moet of kom je er te laat achter dat je iets niet wilt?

In overleg met vakgenoten

Naast het geven van therapieën heb ik ook vaak een overleg over de therapieën. Helpt het wel en zijn de oefeningen nog wel voldoende, of moeten we iets anders oefenen? Aan het eind van deze ochtend had ik een gezamenlijk overleg met mijn collega’s van fysio/ muziek/ spel en pmt. Dit betekent dat we met andere therapeuten gaan bekijken welke behandeling het best past bij de binnengekomen vragen.

Ook leg ik uit aan mijn collega therapeuten wat ik doe in de therapie en hoe zij jou kunnen helpen om de moeilijke momenten goed door te komen. Dit vertel ik ze natuurlijk pas nadat jij hebt gezegd dat ik dit met hen mag bespreken. Graag geef ik een voorbeeld die wij bespreken: In de zaal oefenen is natuurlijk makkelijker dan dat je op de woongroep iets moet doen. In de zaal zijn wij samen en help ik je tijdens de therapie. In de woongroep of op je werk is het natuurlijk lastiger. Hier zijn veel meer prikkels en is het soms moeilijk om na te denken over wat je allemaal hebt geleerd.

Tijd voor de lunch

Daarna ben ik gaan lunchen met mijn collega’s. We zitten bij elkaar aan een grote tafel en kletsen over van alles en nog wat. Soms over De Twentse Zorgcentra maar ook vaak over onze hobby’s of over onze kinderen. FC Twente is natuurlijk iets waar we het veel over gehad hebben. Maar ook mijn grote hobby wielrennen wordt vaak besproken.

Een waardevolle middag

Ook ben ik vandaag gestart met een man om zijn emoties te bespreken. Emoties zijn natuurlijk erg lastig, want wat is nu het verschil tussen bang zijn, verdrietig zijn of boos zijn. Dit probeer ik samen met jou uit te vinden hoe dit nu precies in jouw lichaam gaat. Ik heb bij deze man ook pictogrammen gebruikt. Soms kun je gewoon heel moeilijk op de goede woorden komen en kunnen pictogrammen of foto’s je helpen om het juiste te zeggen. Visualiseren heet dat. Hier weet de logopediste bijvoorbeeld heel veel van en die vraag ik dan regelmatig om hulp. In de middag is er óók nog een therapie met een man die ik al langer in behandeling heb en waarbij het krijgen van vertrouwen belangrijk is en merken dat het laten zien van emoties prima is.

Vragen? Neem gerust contact op

Ik vond het echt mooi om dit stuk te schrijven voor jullie en hoop dat jullie nu nog beter weten wat PMT inhoudt. Mocht je nog vragen hebben of denk je dat iemand van de therapeuten je zou kunnen helpen, dan kun je dit altijd aan mij of mijn collega’s vragen. We gaan dan kijken wat een goede manier is om jou verder te helpen.

Contact

Ronald Haakman
Therapeut PMT

Vaktherapie bij De Twentse Zorgcentra in beeld

Like dit artikel | 10

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden