HeerlijkHappy, een naam die de lading dekt. In dit restaurant van de ColckHof is het eten heerlijk en iedereen happy.
“Je wordt hier geaccepteerd zoals je bent.”

lees verder

Zodra de korte ochtendpauze voorbij is, gaat iedereen weer aan de slag. Met taarten bakken, soep koken of broodjes smeren. Agaath mixt room voor een cake, Amber en Marleen leggen de laatste hand aan een appeltaart, Melanie plaatst een broodje in de vitrine, Yvo zet een kopje koffie. Ze hebben het bij HeerlijkHappy naar hun zin, vertellen ze.

Sinds maart 2015 wordt het restaurant van de ColckHof in Almelo gerund door deelnemers, inmiddels onder leiding van vijf professionals. Na een verbouwing is in december 2016 de bakkerij, voorheen gevestigd in DAC De Leemhorst, toegevoegd.

HeerlijkHappy timmert flink aan de weg. Het restaurant heeft steeds meer bezoekers. Je kunt er ook reserveren voor een vergadering of buffet. Steeds vaker worden er zelfgemaakte hapjes en vers gebakken broodjes besteld. Binnenkort hoopt HeerlijkHappy een eigen webshop te kunnen openen.

Uien gesnipperd
Vanmorgen heeft Truus Jannink al uien gesnipperd en tafels en stoelen schoongemaakt, nu snijdt ze rookworst in plakjes. Die gaan zo de erwtensoep in. Op de vraag waarom het haar zo goed bevalt bij HeerlijkHappy zegt ze: “Ik heb leuke collega’s. We hebben het samen heel gezellig. Je wordt hier geaccepteerd zoals je bent. Dat vind ik belangrijk.”

Tot voor kort werkte Truus bij een kringloopwinkel, maar dat vond ze veel te rommelig. “Ik kan niet zo goed tegen rommel en troep. Dit is beter. Ik kook thuis ook elke dag, voor mijn man en mij.”

Nieuwe gezichten
Haar collega Yvo Tuynman komt even bij haar staan. Ook hij is hier happy. “Je komt altijd mensen tegen, je ziet altijd weer nieuwe gezichten.” Hij heeft van zijn hobby zijn beroep kunnen maken, vertelt deze deelnemer. Wat is dan zijn hobby? “Boodschappen doen”, antwoordt hij. “Maar ik wil alles wel doen.”

Rond het middaguur worden behalve lunchgerechten ook warme maaltijden geserveerd, volgens een vooraf vastgesteld weekmenu – vandaag bami. De maaltijden zijn in trek bij een groeiende groep oudere buurtbewoners, vertellen de werkbegeleiders Ellen Nijmeijer en Angela Tijink.

Zeer gewild
Bij HeerlijkHappy zijn per week 30 (parttime) deelnemers aan het werk, soms 21 op één dag. De cliëntplaatsen zijn zeer gewild, volgens de begeleiders. Angela: “Er is veel vraag naar. Mensen vinden het leuk om in de horeca te werken. Een van onze deelnemers kwam hier zelf naartoe fietsen met de vraag of ze hier mocht komen werken.” Ellen vult aan: “Het is echt werk. Zo ervaren deelnemers dat ook.”


Angela: “We laten ze zo veel mogelijk zelfstandig werken. Je bent soms wel in de verleiding snel zelf iets te doen of zelf iets te pakken, maar dat moet je loslaten; de deelnemers mogen het doen.”

Persoonlijke ambities
In overzichtelijke mappen worden de persoonlijke ambities bijgehouden van de deelnemers. In duidelijke taal (voorzien van plaatjes) staat beschreven hoe ze die doelen kunnen bereiken. De een wil leren hoe ze broodjes moet opensnijden en sla moet plukken en wassen, de ander wil een (nog) betere gastvrouw worden. Ellen: “We hebben volop aandacht voor de ontwikkeling van onze deelnemers. Waar willen ze mee aan de slag? Hoe kunnen we het zo organiseren dat iemand het zelf kan doen. Hoe mooi is dat?”

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden