Acht jaar was Nela toen ze in 1998 naar Nederland kwam. Gevlucht met haar ouders vanuit Bosnië. En met een aangeboren beperking. Recept voor een kansloze toekomst? Nee hoor, voor Nela niet.

lees verder

GEEN DIPLOMA

Vol trots vertelt Nela wat ze bereikt heeft. De eerste tien jaar in Nederland was het wachten op een verblijfsvergunning. Bijna al die tijd heeft Nela praktijkonderwijs gevolgd bij het Roessingh. Vanwege haar aangeboren vorm van spasme leek speciaal onderwijs op dat moment de beste keuze. Achteraf bezien vindt Nela het jammer dat er niet gekozen is voor diplomagericht onderwijs. Ze was ondertussen 20 jaar en de verblijfsvergunning was inmiddels binnen, maar verder had ze geen papieren of diploma’s. Hoe nu verder?

TOCH EEN OPLEIDING

Nela besloot een opleiding te gaan volgen, ondanks haar Wajong-uitkering. Het werd niveau 1 Zorg en Welzijn bij het ROC in Enschede. Vanwege haar Wajong-uitkering kwam Nela als cliënt achter de receptie van de ColckHof te zitten. Dat ging prima; zelfs zo goed dat Nela dit werk vlug ontgroeid was. Ze besloot verder te gaan leren: niveau 2 bij het ROC in Hengelo. Een opleiding tot secretarieel medewerker en receptie. Voor deze opleiding was een stageplek nodig. Daardoor kwam Nela in contact met Mieke Pater, jobcoach van RuimBaan. Tot grote vreugde van Nela werd de nadruk niet op haar beperkingen gelegd, maar op wat ze zou willen. Dat was snel duidelijk: Nela wilde stage lopen als secretaresse. Samen zijn ze op zoek gegaan naar een stageplek en via een tip kwamen ze uit bij Bureau Zeggenschap. Dat bleek een gouden greep.

Nela: “Bureau Zeggenschap past bij mij. Ik ontmoet veel mensen, het is een leuk team en ik doe werk dat bij mij past. Ik maak afspraken, reserveer vergaderzalen, organiseer activiteiten, schrijf notulen en doe allerlei dingen om de coaches van Bureau Zeggenschap werk uit handen te nemen.”

BEPERKING

Is dan alles zonder slag of stoot gelukt? Nee, Nela komt ook lastige situaties tegen. Niet haar spasme levert de grootste problemen op, maar vooral het stempel dat ze daardoor met zich meedraagt. Veel mensen zien vooral wat ze niet goed kan (bijvoorbeeld lopen), in plaats van te kijken naar haar mogelijkheden. Daarnaast moet ze zich vaak extra bewijzen omdat ze een zichtbare beperking heeft.

ERVARINGSDESKUNDIGE

Bij Bureau Zeggenschap is haar beperking juist een ‘voordeel’. Peter Molenkamp legt dit uit: “Nela is ervaringsdeskundig. Doordat ze zelf een beperking heeft, kan ze zich goed verplaatsen in onze bewoners en deelnemers. Ze kent hun belevingswereld en de dingen waar ze tegenaan lopen.”  Daarnaast zijn de coaches van Bureau Zeggenschap erg blij met het werk dat Nela hen uit handen neemt. “Nela vergeet nooit iets, werkt heel netjes en is altijd bereid nieuwe dingen te leren.” Zo is Nela bij de beheerder van intranet geweest om uitleg te krijgen over websitebeheer. Nela gaat voor Bureau Zeggenschap enkele intranetpagina’s bijhouden. Alles bij elkaar gaat het zo goed dat Nela in dienst komt van De Twentse Zorgcentra. RuimBaan begeleidt dit proces en onderhoudt ook de contacten met het UWV hierover.

VECHTEN

Hoe Nela zover gekomen is? Daarover zijn Mieke en Peter het wel eens: door haar wilskracht en doorzettingsvermogen. Nela voegt daar nog één ding aan toe: het vertrouwen en de onvoorwaardelijke liefde van haar ouders. “Zij hebben mij geleerd dat als je iets wilt je er ook voor moet vechten om het te bereiken.” En zo is het!

Like | 1

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden