Dat kan natuurlijk niet. Wat onmogelijk is, kan toch niet ineens mogelijk worden? “Nee, niet ineens, maar wel stapje voor stapje. Het kan als je anders gaat denken en anders gaat kijken. Dan kun je ook anders gaan doen”. Aan het woord is Milou Weghorst, senior begeleider van Rondweg 37.

lees verder

Een mooi voorbeeld vindt Milou het uitstapje naar de Ikea. ‘Vroeger’ was het vanwege het probleemgedrag van de bewoners onmogelijk om met hen op pad te gaan. Ze bleven op het terrein van de LosserHof en wandelingetjes werden één op één gemaakt. Nooit met de hele groep.

Waardoor is dat nu wel mogelijk? “Doordat we anders naar de bewoners kijken. We keken en handelden eerst vooral vanuit het probleemgedrag dat onze jongens lieten zien. We waren er op gericht om probleemgedrag te voorkomen. Nu we vanuit Triple-C denken, is ons doel om de bewoners een gewoon en menswaardig bestaan te bieden. Daar hoort bij dat we werken aan een zinvolle daginvulling. We betrekken hen bij de dagelijkse bezigheden op de groep. Daar hoort ook bij dat we samen op pad gaan om inkopen te doen.”

Of het uitstapje naar de Ikea nog wat heeft opgeleverd? “Jazeker! De bewoners hebben zelf borden voor het avondeten uitgekozen. Groene borden!” Wat heeft dat te maken met Triple-C? “Een menswaardige omgeving nodigt uit tot menswaardig gedrag. In het oude denken aten we van plastic borden, wat maakt dat je alleen naar het gedrag kijkt in plaats van naar de menselijke waarden. Nu eten we van stenen borden in plaats van plastic. En gaat er eentje stuk? Dan halen we een nieuwe.”

Nu we het er toch over hebben, wil Milou ook graag vertellen dat het samen eten nu ook veel beter gaat dan eerst. Vroeger konden sommige bewoners niet tegelijk in de woonkamer zijn, terwijl er nu samen gegeten wordt. Hoe dat is bereikt? “Opnieuw door niet te denken vanuit probleemgedrag, maar je te richten op het gewone leven. Dat houdt bijvoorbeeld in dat de jongens betrokken worden bij het eten koken, de tafel dekken, de vaatwasser in- en uitruimen, enzovoorts. Hoeveel ze doen, staat niet bij voorbaat vast. Soms doen de bewoners wat meer en wij wat minder; andere keren is het andersom. Maar samen komen we altijd tot 100%.”

Merken anderen ook iets van de andere leefwijze die is ingezet met Triple-C? “Ja, hier op de LosserHof zien medewerkers en cliënten ons samen over het terrein wandelen. Dat levert verbaasde blikken op. Soms zie je mensen zelfs een beetje angstig worden, omdat ze probleemgedrag verwachten. Het is heel fijn dat we dan kunnen laten zien dat het ook anders kan. Verder zien ouders vooral de veranderingen in huis, zoals het samen eten of drinken in de woonkamer en het samen uitvoeren van huishoudelijke activiteiten.”

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden