Silvana Diran toont trots haar schilderijen, een zelfportret en een werkstuk vol bloemen, in roze en oranje, omlijst met een dun zwart lijntje. Het is heerlijk om te schilderen, vindt Silvana. “Ja, echt heel leuk.” Haar collega’s Ulas Kuzucu en Janny van Vondel werken ondertussen onverstoorbaar door in het atelier, onderdeel van de Kubiek aan de Veeneslagen in Rijssen.


Verderop in de bakkerij staan Leon Nijboer, Sharon Heleenders en Rita Saoor gebogen over een machine waarmee een bol speculaasdeeg wordt geplet tot een lap. Ze hebben opdracht gekregen voor de productie van Rijssense hartjes, een lokale lekkernij voor de laatste maanden van het jaar. “Wauw, nou is het net een pannenkoek”, zegt Leon als er een grote, bruine lap deeg uit het apparaat rolt. Secuur steekt hij er daarna met een vorm hartjes uit. Voorzichtig legt hij die op de bakplaat.

Roer om

Ruim een jaar geleden ging hier het roer om; DAC Ons Erf veranderde in de Kubiek, een centrum voor leren, werken en activeren. “Die naam klopt beter bij wat wij nu zijn”, zegt begeleider Marielou Gehner.


Door de veranderingen in de overheidsfinanciering voor dagbesteding is een aantal zaken op de schop gegaan. De Kubiek richt zich niet meer voornamelijk op deelnemers met een verstandelijke beperking. Ook mensen met andere aandoeningen en psychische klachten kunnen er terecht. Marielou: “Iedereen is welkom, ongeacht de hulpvraag. We hebben nu meer een mix van mensen.”

Onder de mensen

Zo komt er dagelijks een muziekdocent die na een opname in een instelling voor geestelijke gezondheidszorg de ‘weg terug’ probeert te vinden. Hij doet mee met diverse activiteiten. Verder musiceert hij zo nu en dan voor de groep en geeft hij les aan deelnemers. “Het is goed voor mij om onder de mensen te zijn”, vertelt hij. Deze maandag luistert de docent samen met deelnemer Anne Schepers naar Pussycat. Voor hen ligt een smartphone op tafel, zangeres Tonni Willé zingend in beeld. De gitarist gebruikt een slide. Dat wil Anne ook. Anne is een snelle leerling. De drummer leerde in twee weken tijd gitaarspelen. “Echt, heel bijzonder”, vindt begeleider Ramon Engbers.

Best een gepuzzel

De wettelijke verandering plaatste de begeleiders voor nieuwe uitdagingen; ze moeten werk en deelnemers ‘binnenhalen’ en zorgen dat de Kubiek ‘financieel gezond’ is. Ramon: “We merken dat er minder geld is. Het is best een gepuzzel om iedereen de zorg te bieden voor het budget dat we hebben.” Extra inkomsten zijn daarom welkom. Die proberen de begeleiders en deelnemers te halen uit de verkoop van onder meer keramiek, appeltaart en andere lekkernijen. Ze hebben een eigen winkel aan de Veeneslagen.


Mooi gehad

Boven alles vinden de begeleiders het belangrijk dat de sfeer goed is. Marielou: “Wij willen een sfeer neerzetten waarin iedereen zich veilig en gewaardeerd voelt en waarin je probeert het talent in deelnemers naar boven te brengen. Mensen moeten aan het einde van de dag denken, wat heb ik het mooi gehad, vandaag.”

Veeneslagen 80, 7463 CL Rijssen
088 430 6235
dekubiek@detwentsezorgcentra.nl
www.dekubiek.nl


Openingstijden
Maandag t/m vrijdag
van 08.30 uur tot 15.30 uur

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden