In de serie ‘Het gezicht van het MT’ zijn de MT-leden gevolgd door een cliënt. Dit artikel in deze serie gaat over de bestuurssecretaris. Geen lid van het MT, maar wel nauw erbij betrokken.
De bestuurssecretaris? Nee, daar heeft Abraham nog nooit van gehoord. En de naam Martine van der Genugten zegt hem ook niets. Tijd dus voor een kennismaking.
Concreet?
Het valt nog niet mee om het werk van Martine concreet te maken. Citaten van Martine kunnen misschien helpen:
Journalist
Voor Abraham blijft het nog steeds een beetje abstract. Toch vuurt hij als een ervaren journalist een aantal vragen op Martine af:
– Waarom heb je voor dit werk gekozen?
– Praat je alleen met medewerkers of ook met bewoners?
– Wat wil je dit jaar bereiken?
Kijk, dat zijn vragen waar we wat aan hebben. Martine is dit werk gaan doen omdat ze hier de mensen zíet voor wie ze werkt. Dat was bij haar vorige werkgever niet zo. Aan de andere kant praat ze in de dagelijkse praktijk vooral met collega’s, niet met bewoners of deelnemers. Volgens Abraham zit daar nog wel een punt voor verbetering. Het zou fijn zijn als er meer gesproken wordt met groepsbegeleiding en met cliënten zelf. Dan kan er beter met hun vragen en dagelijkse beslommeringen rekening gehouden worden. Een goede tip, Abraham!
Wat Martine wil bereiken, is dat mensen zich aan hun afspraken houden. Deadlines worden vaak niet gehaald en mensen doen niet altijd wat ze zeggen. Dat kan volgens Martine veel beter.
Jaarplanning
Dat blijkt al direct als we na het interview aanschuiven bij een afspraak van Martine. Wíj zijn netjes op tijd, maar sommige anderen zijn te laat. Ironisch genoeg gaat de bijeenkomst ook nog eens over de jaarplanning van komend jaar. Martine vertelt dat de planning voor dit jaar niet op tijd klaar was en dat er nog over vergaderd werd toen het jaar al begonnen was. Dat moet deze keer anders. Dat blijkt echter makkelijker gezegd dan gedaan. Martine probeert op verschillende vragen een antwoord te krijgen:
• Met welk doel maken we de planning?
• Komen er op de planning interne of externe deadlines of beide?
• Willen we de voortgang meten in cijfers of mag het ook op andere manieren?
Vragen die niet zo eenvoudig te beantwoorden zijn.
Stiepelteken
Anton stelt daarop voor om het stiepelteken als uitgangspunt te nemen bij de planning en bij het meten van de voortgang. Als we ons allemaal houden aan de doelen die daarop staan, doen we het toch goed voor onze cliënten? Dat is waar, maar alle aanwezigen voelen aan dat de theorie niet altijd aansluit bij de praktijk. Ook Abraham kan daarover meepraten. Eén van de stiepels zegt dat het leefritme van de cliënten bepaalt wanneer we werken. Dat klinkt logisch, maar Abraham mag op oudejaarsavond niet opblijven voor het vuurwerk van 12 uur. En nu hij toch met Anton aan tafel zit, wil hij ook nog wel kwijt dat Anton zich vaker op de LosserHof zou moeten laten zien. En dan niet alleen bij de managers, maar ook op de groepen.
Kern
Dat brengt ons terug bij de kern van al ons werk, ook dat van Martine: een goed leven voor de cliënt. Ook al zit Martine vaak in vergadering of op kantoor, ook haar werk heeft als doel dat onze cliënten de dingen kunnen doen waar ze blij van worden.
Gerelateerde artikelen
Magazine Dichtbij 13
Het gezicht van het MT: Annamiek van Dalen & Leontin...
Magazine Dichtbij 12
Het gezicht van het MT: Marc ten Barge
Magazine Dichtbij 10
Het gezicht van het MT: Marije de Koning
Magazine Dichtbij 09
Het gezicht van het MT: Laetitia de Roy van Zuydewijn