VRIJWILLIGER AMINA HASAN ABDI

lees verder

Als Somalische moest Amina Hasan Abdi in Nederland wennen aan het idee van zorginstellingen. “In Afrika zijn geen bejaardenhuizen. Daar zorg je zelf voor je vader en moeder, woon je als familie in één huis.”

Amina Hasan Abdi haalt snel nog even een doekje over het aanrechtblad, en gaat dan zitten voor een interview met Dichtbij. Zo tegen elf uur in de ochtend is het altijd even wat rustiger op de groep waar ze vrijwilligerswerk doet. Zeven van de cliënten zijn thuis – ze zijn ernstig meervoudig beperkt. Een aantal cliënten zit of ligt op het terras onder een groot zonnescherm. Het is warm vandaag. Een cliënt ligt binnen, een ander kruipt goed gemutst over de vloer van de woonkamer.

Sinds 2013 is Amina, geboren in Somalië, één keer per week te vinden op ’t Bouwhuis in Enschede, op de woongroep Eikenlaan 5 om precies te zijn. Om 9.00 uur begint ze met haar bezigheden, tussen 13.00 en 13.30 uur is ze meestal klaar. “Ik doe van alles”, vertelt ze. Ze ruimt op, brengt bewoners weg naar een activiteit of haalt ze (weer) op, gaat met ze wandelen, geeft ze te eten of speelt een spelletje met ze.

Zelf gekozen

Het bevalt haar uitstekend bij ’t Bouwhuis. “Ik heb dit zelf gekozen”, vertelt ze. Amina heeft een opleiding Zorg en Welzijn (niveau 2), maar het lukt haar niet betaald werk te vinden. “En ik wil niet thuis zitten. Ik moet iets doen. Ik ben behulpzaam, ik wil werken, en deze mensen kunnen niet alles zelf.” Amina, wier grote wens een betaalde baan is, overweegt weer te gaan studeren en een zorgdiploma niveau 3 te halen. Ze verwacht dat haar perspectieven dan beter zijn.

De rest van de week vult Amina ook met vrijwilligerswerk. Op maandag, dinsdag en donderdag is ze te vinden bij het activeringscentrum Power Noord. Bij Power Noord krijgen wijkbewoners de mogelijkheid kwaliteiten te laten zien en ervaring op te doen door zelf activiteiten te ontplooien. Daarnaast is ze actief voor de werkgroep ‘Buren voor Buren’ in Enschede. Bij ‘Buren voor Buren’ legt ze contact tussen buren onderling, informeert ze hun waar ze terecht kunnen met vragen en stimuleert ze buren elkaar te helpen.

Eerder deed Amina ook vrijwilligerswerk bij de instelling voor geestelijke gezondheidszorg Mediant en bij psychogeriatrisch centrum Bruggerbosch. De 48-jarige Amina, die 24 jaar was toen ze naar Nederland vluchtte, moest hier wel even wennen aan het idee van zorginstellingen. “In Somalië zijn geen bejaardenhuizen. In Afrika zorg je zelf voor je vader en moeder, woon je als familie in één huis. Je groeit samen op. In Nederland is dat anders. Je kunt niet zeggen wat beter of slechter is, het is niet te vergelijken. Nederland zorgt prima voor de demente en zieke mensen.”

Extra handen

Amina heeft fijne collega’s, zegt ze. Deze woensdagochtend zijn er twee begeleiders, onder wie Nicole Everts. Zij verzorgt vandaag de ‘dagbesteding aan huis’ op Eikenlaan 5. Zij is blij met de wekelijkse hulp van Amina. “Het is heel fijn dat zij hier is. Het zijn extra handen. Ze zorgt voor meer rust op de groep.”

Amina vluchtte voor de oorlog in Somalië. Ze heeft veel meegemaakt, maar vertelt daar liever niet over. “Dat is een moeilijk verhaal.” Familieleden wonen nog wel in Somalië. Ze mist ze heel erg, maar is tevreden met het leven dat ze in Nederland heeft. “Het is hier veilig en ik ben gezond”, zegt Amina, die alleenstaand is.

Ook vrijwilliger worden?

Neem contact op met de Coördinatoren Vrijwilligerswerk

Paula Oude Hengel
paula.oudehengel@detwentsezorgcentra.nl
06 5127 7382

Ada Weelink
ada.weelink@detwentsezorgcentra.nl
06 4272 1892

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden