Veel tevreden blikken op de Stadsboerderij Beeklust in Almelo. “Mensen komen ’s morgens met een glimlach binnen en gaan ’s middags met een glimlach naar huis”, zegt begeleider Mark.

lees verder

Zo gaat het elke ochtend. Na de koffie informeert persoonlijk begeleider Mark Brinks wie wat gaat doen. Aan de slag met de mest, eieren inpakken, de voerautomaat bijvullen of aan het werk in de winkel. Alle werknemers van Stadsboerderij Beeklust nemen een taak op zich.

“Ze kunnen zelf hun keuze maken. Elke dag vraag ik ze in een andere volgorde, zodat niet dezelfde mensen steeds de populaire klussen mogen doen”, zegt Mark.

Aan het werk

Even later is iedereen aan het werk, in de gestaag stromende regen. Deze woensdag regent het onophoudelijk, de hele ochtend al. Hans ten Hartog staat met een schep in zijn hand bij de mestbult, Ramon Sezen zaagt een boomstam aan stukken, Antonie ter Harmsel vult de automaat bij met zakjes voer die de bezoekers kunnen kopen, en Arie van Vondel veegt de paadjes aan in de knuffelwei, te midden van rustig rondlopende geiten.

Binnen zet Bennie Gerrits voorzichtig eieren in doosjes, nadat hij de tafels in de kantine heeft schoongemaakt. Marie Wermelink strijkt aandachtig verf met een penseel over de eierdoosjes, om ze te versieren. Alle cliënten hebben het naar hun zin, vertellen ze. Op de vraag hoe het werk hun bevalt, gaan duimen omhoog en zie je tevreden blikken.

Vraag naar konijnen

Deviany Sohilait staat vandaag in de winkel van de Stadsboerderij. Hier worden eieren, jam, mosterd, honing (uit ‘eigen’ korf), sap en cadeauartikelen verkocht. Zo’n 600 tot 700 eieren gaan wekelijks over de toonbank, veel meer dan de 25 kippen op de boerderij leggen. Daarom is een afspraak gemaakt met een boer in de omgeving die voor de aanvoer van verse eieren zorgt.

Ook naar konijnen is veel vraag, vertelt Mark. Sommige dierenwinkels in de omgeving zijn gestopt met de verkoop van konijnen, en nu komen de mensen daarvoor naar Beeklust. De stadsboerderij neemt tegen betaling van een kleine vergoeding konijnen over van mensen die van de dieren af willen en verkoopt ze dan weer.

Lekker buiten zijn

Mark leidt de verslaggever van Dichtbij rond, door de knuffelwei naar de schuur, langs de volière, de winkel, het nieuwe kippenhok en de stal met geiten, paarden, konijnen en de minivarkens Kees en Koos.

Mark is hier volledig in zijn element. Dit werk zou hij wel tot zijn pensioen willen doen. Toen hij jaren geleden als scholier van het AOC (Agrarisch Opleiding Centrum) stage liep op de stadsboerderij wist hij al: dit wil ik doen, met mensen werken, met dieren, lekker buiten zijn.

Na het AOC volgde hij een mbo-opleiding Sociaal Pedagogisch Werk (SPW). Hij had ondertussen verschillende baantjes, in een dierenwinkel en bij Intratuin, maar ging regelmatig even langs bij de stadsboerderij. Mark: “In 2010 kreeg ik een telefoontje van de voormalig teamleider, dat er een plekje vrij zou komen, of ik wilde komen voor een gesprek.” Op de boerderij werkt hij samen met André Blokhuis (assistent-begeleider), Gaby Bossink (persoonlijk begeleider), Elsa Sawalia (begeleider) en Gea Henkelman (administratie).

Vrolijk

Mark: “Het is hier altijd gezellig. Iedereen is enthousiast en vrolijk. Er is veel humor. Hier is elke ochtend voor negen uur al een keer gelachen. Ik zie mensen ’s morgens met een glimlach binnenkomen, ik zie ze ’s middags met een glimlach weggaan. Daar word ik vrolijk van.”

Stadsboerderij Beeklust is elke werkdag van 9.00 tot 16.00 open en op zaterdag en zondag van 14.00 tot 17.00 uur (zomer) of van 13.00 tot 16.00 uur (winter). Beeklust trekt 30.000 bezoekers per jaar. Op de stadsboerderij werken in totaal zeventien cliënten, maar kunnen best nog een paar mensen bij.

Wie belangstelling heeft, kan zich melden bij Mark: stadsboerderijbeeklust@dtzc.nl of 088 430 6390. Om een nog beter idee te krijgen van de gezellige sfeer, bekijk de Facebookpagina van de stadsboerderij Beeklust.

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden