Lekker slapen. Het lijkt vaak zo vanzelfsprekend,
maar dat is het lang niet altijd. Voor onszelf niet, maar voor onze
bewoners ook niet. Daarom pleit het slaapteam voor meer
aandacht voor slaapproblemen.

lees verder

Misverstand

Vaak wordt gedacht dat mensen met een verstandelijke beperking meer slaap nodig hebben dan andere mensen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat dit niet waar is. De hoeveelheid slaap is afhankelijk van de werkelijke leeftijd, niet van de ontwikkelingsleeftijd. Uiteraard zijn er wel verschillen tussen de ene en de andere persoon. In het licht van deze wetenschap is het opmerkelijk dat de meeste bewoners van onze organisatie langer in bed liggen dan hun leeftijdsgenoten. Iets om nog eens over na te denken!

Oorzaken van slecht slapen

Slecht slapen kan verschillende oorzaken hebben. Soms denken we dan aan ingewikkelde of zelfs psychische oorzaken, maar het kan ook in kleine dingen zitten. Bijvoorbeeld een te warme of te koude slaapkamer. Of het drinken van (teveel) koffie of alcohol na het avondeten. Ook is het belangrijk om overdag niet te veel dutjes te doen, in ieder geval niet langer dan 30 minuten, en voldoende actief te zijn. Verder wijst het slaapteam erop dat ook voor bewoners geldt dat dag en nacht invloed op elkaar hebben. Net als wij kunnen bewoners last krijgen van slecht slapen als er ingrijpende gebeurtenissen plaatsvinden. Bijvoorbeeld als de samenstelling van de groep verandert of als er overdag iets vervelends op het werk is gebeurd. Daarom wijst het slaapteam erop dat goede overdracht tussen de dag-, avond- en nachtdienst erg belangrijk is.

Checklist

Om zelf na te kunnen gaan of er iets verbeterd kan worden aan de slaapomstandigheden, heeft het slaapteam een checklist samengesteld. Hiermee kunnen begeleiders of verwanten zelf nagaan of er eenvoudige aanpassingen mogelijk zijn waardoor de cliënt wellicht beter gaat slapen. Voor de bewoners is er een vereenvoudigde versie van de checklist gemaakt, zodat zij ook zelf bij hun slaap stil kunnen staan. Beide checklists staan op intranet: Klik hier

Als de checklist geen bijzonderheden oplevert of als aanpassingen niet helpen, kan het slaapteam meedenken.

Het slaapteam bestaat inmiddels bijna 2 jaar en bestaat uit gedragskundigen, artsen, een fysiotherapeut en medewerkers van de nachtdienst. Als een cliënt wordt aangemeld, vindt er eerst een intake plaats. Hierin komt onder andere de checklist aan de orde. Als er meer informatie of onderzoek nodig is, heeft het slaapteam verschillende middelen om in te zetten, bijvoorbeeld een actiwatch (een horloge dat licht en beweging meet), een nachtcamera en een voicerecorder. Met deze middelen probeert het slaapteam in beeld te brengen hoe de nacht verloopt. De bevindingen worden besproken met de groep, met de behandelaren en zoveel mogelijk ook met de cliënt en/of de cliëntvertegenwoordiger. In veel gevallen leidt dit tot concrete tips.

Contact

Bij slaapproblemen of het vermoeden van slaapproblemen bij een cliënt, kun je contact opnemen met de gedragskundige of arts van de cliënt. Deze kan een intake door het slaapteam aanvragen. Met algemene vragen over slapen of over het slaapteam kun je altijd contact opnemen met een lid van het slaapteam in de betreffende regio.
Klik hier voor de contactgegevens

Meelopen?

Ben jij benieuwd hoe de medewerkers van de nachtdienst werken en wat zij ’s nachts meemaken? Dan kun je je aanmelden om een nachtje mee te lopen. Stuur een mailtje naar één van de drie nachtdiensten:

Enschede  |  Almelo  |  Losser

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden