VRIJWILLIGER KIRSTEN KUIS


14 jaar en al zo zeker van haar zaak; Kirsten Kuis wil later werken met mensen met een verstandelijke beperking. Vorig jaar is ze begonnen als vrijwilliger bij ‘de Instuif’ op de LosserHof.

lees verder

De ingrediënten voor muffins staan op het aanrecht, het water voor de koffie pruttelt door het koffiezetapparaat, de kopjes staan klaar. Alles is gereed voor de ontvangst van ongeveer twintig cliënten voor de tweewekelijkse instuif bij de Bosrand op de LosserHof. “Wat gaan we vandaag doen”, vraagt de eerste cliënt die deze zaterdag binnenkomt. “We gaan muffins maken”, antwoordt vrijwilliger Kirsten Kuis.

Kirsten, 14 jaar, uit Overdinkel is één van de vrijwilligers die de cliënten tweewekelijks begeleiden. Met heel veel plezier. Ze heeft voor iedereen een hartelijk woord, ze schenkt ze allemaal even aandacht. “Hoe is het met jou, Manon”, vraagt ze aan een van de deelnemers die zojuist is gaan zitten.

“Heb je er zin in?”
“Jazeker.”

Tuintjes opgeknapt

Een jaar geleden begon Kirsten, leerling van het Twents Carmel College, met haar werk als vrijwilliger. Haar maatschappelijke stage bij de LosserHof was haar zo goed bevallen dat ze contact zocht met vrijwilligerscoördinator Ada Weelink van De Twentse Zorgcentra, om te vragen of ze vrijwilligerswerk mocht doen. “Ik heb hier tijdens mijn stage tuintjes opgeknapt. Dat vond ik zo leuk; ik kwam zo blij thuis. Ik word zo vrolijk van deze mensen, zo vrolijk als zij zijn, en zo zorgeloos.”

Er volgde een gesprek met Ada en die gaf Kirsten vrijwilligerswerk bij de Instuif. Nu is ze hier elke twee weken om koekjes te bakken, spelletjes te doen of te knutselen met cliënten.

Dat wordt zeer gewaardeerd. “Leuk hoor, om er zulke jonge mensen bij te hebben”, reageert een medewerker die toevallig iets van het gesprek opvangt als ze voorbij loopt. “Wij zijn heel blij met haar. Ze denkt goed mee, en ze heeft een heel leuk contact met cliënten. Ze heeft echt een meerwaarde. Helemaal top”, zegt begeleider Evelien Rademaker.

Op een stoeltje

Kirsten weet zeker dat ze ook later met mensen met een verstandelijke beperking wil werken. Als ze haar vmbo-diploma heeft, wil ze graag beginnen aan een opleiding maatschappelijke zorg bij ROC van Twente. Kirsten: “Ja, ik wil heel graag iets doen met mensen met een beperking. Ik twijfelde eerst tussen dat en een opleiding tot schoonheidsspecialiste, maar na een weekje stage bij een schoonheidsspecialiste, wist ik zeker dat ik het werken met mensen met een beperking veel leuker vind. Als schoonheidsspecialiste zit je de hele dag op een stoeltje en ben je eigenlijk vooral bezig met het gezicht van mensen.”
Dat ze zo zeker van haar zaak is, is wel bijzonder, beaamt ze. Veel kinderen van haar leeftijd weten helemaal nog niet wat ze later willen worden. Kirsten: “Ik doe wat ik leuk vind en dan kom je er vanzelf achter waar je blij van wordt. Mijn vriend was laatst een keer met mij mee. Hij zei toen: ‘Als je hier bent, dan straal je helemaal, dan ben je gelukkig.’ Hij was heel blij voor mij dat ik dit zo leuk vind.”

Ook vrijwilliger worden?

Neem contact op met de Coördinatoren Vrijwilligerswerk

Paula Oude Hengel
paula.oudehengel@detwentsezorgcentra.nl
06 5127 7382

Ada Weelink
ada.weelink@detwentsezorgcentra.nl
06 4272 1892

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden