Eenvoudig en digitaal. Enkele belangrijke eigenschappen van de digitale Pictoplanner.
Welnaweg 90 was de eerste groep die met deze Pictoplanner ging werken, maar inmiddels kan
iedere groep die dat wil, er gebruik van maken. Hoe je dat moet regelen, wordt verderop in dit
artikel uitgelegd.

lees verder

Eerst maar eens nagaan wat een digitale Pictoplanner eigenlijk is. Kort samengevat is het een digitale agenda, die wordt gevuld met pictogrammen. De agenda is in te zien op een groot scherm aan de muur. Hierop zie je dan eerst de agenda met de groepsactiviteiten, zoals de maaltijden. Ook zie je hier met behulp van foto’s welke begeleiders er die dag aanwezig zijn. Onderaan het scherm zie je de foto’s van de bewoners. Als je klikt op een bewoner (met muis of met touchscreen), verschijnt zijn of haar dagprogramma. Hierin staan dagelijkse activiteiten zoals douchen, eten en werk, maar ook incidentele afspraken zoals tandartsbezoek. De activiteiten die in dit programma staan, kunnen onderverdeeld worden in stapjes.

Een voorbeeld?
Bij de Welnaweg heeft één van de bewoners als taak de kippen te verzorgen. Iedere dinsdag verschijnt in zijn dagprogramma de activiteit Vers stro. Deze activiteit bestaat uit twee stappen:


1. Vies stro weggooien en 2. Nieuw stro neerleggen. Zodra het moment van deze activiteit is aangebroken, geeft de Pictoplanner een signaal en verschijnt de activiteit in beeld. Is dat niet handig? Dit voorbeeld laat gelijk de voordelen van de Pictoplanner zien: het draagt bij aan overzicht en inzicht in het programma van de bewoners en het draagt bij aan de zelfredzaamheid van de bewoners.

Uiteraard vullen het groepsprogramma en de persoonlijke dagprogramma’s zich niet vanzelf. De begeleiders van de Welnaweg laten weten dat het inrichten van het systeem in het begin veel tijd kost. Maar als het eenmaal gevuld is, levert het tijd op. Er hoeven dan geen agenda’s meer bijgehouden en geraadpleegd te worden. Soms zijn er wel wijzigingen in het dag- of weekprogramma, bijvoorbeeld als twee medewerkers een dienst ruilen. Het doorvoeren van wijzigingen in de digitale Pictoplanner is echter met een paar klikken geregeld.

Hoewel de digitale Pictoplanner een standaardprogramma is, zijn er ook voldoende mogelijkheden om het gebruik aan te passen aan de wensen van de groep of de afzonderlijke bewoners. Zo kun je behalve pictogrammen ook foto’s gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld de tas van een bewoner op de foto zetten en deze foto gebruiken als de bewoner zijn tas moet inpakken of meenemen. Ook kun je instellen hoeveel dagen de Pictoplanner laat zien. Aan de Welnaweg stond de Pictoplanner in eerste instantie ingesteld op een week. Dat bleek echter zoveel onrust op te leveren, dat er nu nog maar twee dagen vooruit wordt gekeken. Daarbij hebben de diverse bewoners ieder hun eigen interesses: de één wil weten welke begeleider er ’s nachts blijft slapen, de ander wanneer het tijd is om te eten en een derde of hij vandaag gaat drummen.

En hoe zit het nou met de aanschaf?
Dat zit als volgt:

1. Het scherm dat je aan de muur hangt, moet de groep zelf aanschaffen via de afdeling Inkoop. Ga niet zelf op zoek naar een scherm, want niet alle schermen zijn geschikt. De kosten zijn ongeveer €1.200,- voor het scherm en daar komen de kosten voor het ophangen nog bij. Voor het ophangen kan direct bij aanschaf een offerte worden aangevraagd bij Moekotte. Zodra ICT weet dat er een scherm is opgehangen, wordt deze voorzien van een WiFi code. Het is daarom belangrijk dat het scherm opgehangen wordt waar WiFi dekking is.

2. De software die nodig is, wordt betaald door De Twentse Zorgcentra. De afdeling ICT regelt dit en heeft een contract gesloten met de leverancier.

Dus: wil jouw groep gaan werken met de digitale Pictoplanner? Koop dan eerst een scherm via Inkoop en vraag daarna aan ICT of ze de software wil installeren.
Veel succes!

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden