drijft1-1

WAT MIJ DRIJFT

Petra haalt
graag het talent naar boven

Hoe een training voor medewerkers uitmondde in de productie van een reeks bijzondere schenkkannen van keramiek. Dit is het gepassioneerde verhaal van activiteitenbegeleidster Petra de Wilde.

LEES VERDER

Ulas Kuzucu vindt het ‘mooi’ dat iets wat hij heeft gemaakt straks echt te koop zal zijn in een winkel. Samen met begeleidster Petra de Wilde en zijn collega’s Janny van Vondel en Maureen Sjoers maakt hij de komende weken 45 kannen die vanaf januari in de schappen staan bij bloemsierkunst La Difference in Wierden, Enter en Rijssen. 

Het is het resultaat van de deelname van Petra aan de training ‘Ondernemen in de zorg’ van ROC van Twente, die medewerkers van De Twentse Zorgcentra uitdaagde om innovatief en ondernemend te denken, met daarbij een sterke regierol voor de cliënt.

KAN jij dat?
Petra bedacht keramische kannen met afbeeldingen die zijn gemaakt door cliënten, zodat het allemaal unieke exemplaren zijn. De kan wordt onder de noemer ‘KAN jij dat?’ voorzien van ‘het verhaal’ van de kunstenaar. In de kan zit een gevouwen A4 waarop de maker vertelt over zichzelf en zijn/haar kunstenaarschap.

TERUG LEES VERDER

De productie van de kannen is aan het einde van de training beoordeeld als het beste idee. Petra kreeg 750 euro en kocht er meteen tien mallen voor waarmee de cliënten nu meerdere kannen tegelijk kunnen gieten. Voordat ze won, eind juni, had ze al een koper gevonden in eigenaar Jeroen Kip van La Difference. “Ik heb gewoon gebeld en gevraagd of ik de kannen mocht laten zien.”

Delfts Blauw
Petra is sinds 1991 met hart en ziel betrokken bij de begeleiding van mensen met een verstandelijke beperking. In 1996 begon ze kunst met hen te maken. Dat groeide uit tot een volwaardige activiteit. Aanvankelijk werkte ze bij Dag Activiteiten Centrum (DAC) De Schalm, toen nog onder leiding van de Stichting Dagcentra Noord-West Twente, en later bij het Almelose Atelier Artdesch van De Twentse Zorgcentra.

Nu is ze sinds een half jaar actief bij de Kubiek aan de Veenenlanden in Rijssen. Hier staan dan ook de eerste exemplaren van de kan. Ze hebben iets weg van modern Delfts Blauw.

TERUG LEES VERDER

Op een kan staat een abstracte molen, op een andere een soort vis. Petra is er nog niet helemaal uit of ze de afbeeldingen in krijt of blauw pigment zal laten tekenen.

Petra’s passie
Dit is Petra’s passie; kunst maken samen met mensen met een verstandelijke beperking. “Ik wil het talent in mensen naar boven halen.” Ze is altijd bezig met het ontdekken van nieuwe technieken en het ontwikkelen van nieuwe ideeën, soms zo veel tegelijk dat ze aan de uitvoering niet toe komt, vertelt ze. In haar tijd bij Artdesch zocht ze samenwerking met kunstenaars, hielden cliënten exposities tot in de Beurs van Berlage en de Nieuwe Kerk in Amsterdam aan toe.

Ze houdt van het werken met porselein omdat het materiaal ‘puur, transparant, zacht en fijn’ is. “Je kunt er overal mee bezig zijn, aan de keukentafel of terwijl je tv kijkt”, zegt Petra. Zelf maakt ze sieraden en objecten van porselein die ze af en toe via een winkel in Enter te koop aanbiedt.

TERUG

Al tijdens haar opleiding tot activiteitenbegeleider stond het voor Petra vast; zij wilde aan de slag bij mensen met een verstandelijke beperking. Na haar stage wist ze het helemaal zeker. Hun ‘spontaniteit’ en ‘het pure’ spraken haar aan.

Mooie dingen gemaakt
Bij De Twentse Zorgcentra worden op veel locaties mooie dingen gemaakt, beaamt ze. “Je moet het talent van de mensen zien. Je moet zien wat voor materiaal de cliënten nodig hebben. Als je ze de juiste materialen geeft, en ze de tijd gunt zichzelf te ontwikkelen, leidt dat vaak tot iets moois. Onze cliënten doen wat er in ze opkomt. Mensen zonder verstandelijke beperking denken vaak te veel na. Wat voor stijl moet het zijn? Welke kleuren zal ik gebruiken?”

drijft4-2

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden