VRIJWILLIGERS LEONIE EN TIM

De kerkdiensten
hier zijn gezellig

Leonie (41 jaar) en haar zoon Tim (11 jaar)
vervullen met heel veel plezier 
de rol van koster op ’t Bouwhuis. 

LEES VERDER

Het is tien uur zondagmorgen, 6 november. Tim
en zijn moeder, Leonie Brands, zijn druk bezig om recreatieruimte De Samenloop op ’t Bouwhuis te veranderen in een kerkzaal. Ze verwachten veel bezoekers. Het is altijd druk tijdens de viering van Allerzielen.

Tim plaatst de verrijdbare kapstok bij de ingang. Even later rolt hij samen met zijn moeder kerkattributen op een trolley de zaal binnen. De bijbel, collectezakken, kaarsen en een klankschaal worden klaargelegd op tafel. Bloemen krijgen een plaatsje in een vaas op de grond.

Bewoonster Bernadette Spanjer, vaste bezoeker van de zondagse diensten en altijd vroeg aanwezig, helpt een handje mee. Zij legt de programmaboekjes op de stoelen die in een boog om het ‘altaar’ staan.
Tim en zijn moeder helpen een keer per maand bij de voorbereidingen van de diensten op ’t Bouwhuis in Enschede. Dat doen ze al ruim twee jaar. Met heel veel plezier, vertellen Tim en Leonie. “Ik vind het super”, zegt Leonie. “Ik wil hier nog heel lang mee doorgaan.”

Leonie is een bekende op ’t Bouwhuis. Ze werkt er al acht jaar, eerst op de afdeling ICT, de laatste jaren als medewerker communicatie.
TERUG LEES VERDER

Betrokken geraakt
Dat zij en haar zoon als vrijwilliger betrokken zijn geraakt bij De Twentse Zorgcentra is ‘toevallig zo ontstaan’, vertelt Leonie. “In maart 2014 bezochten wij een kerkdienst op ’t Bouwhuis omdat er een koor, Benediction, optrad, waarvan een collega lid is. Dat was harstikke leuk. Omdat het zo goed beviel, zijn we daarna vaker gegaan. De diensten zijn laagdrempelig en eenvoudig. Ze zijn heel geschikt voor bewoners en ook voor kinderen. De diensten zijn wat informeler en rumoeriger dan in een gewone kerk.”

Tim beaamt dat, en zegt: “Ik vind het hier gezellig. Een verschil is ook dat je in een kring zit in plaats van in bankjes achter elkaar. De dominee loopt af en toe door de zaal, je mag op een klankschaal slaan en af en toe zeggen waar je voor wilt bidden. Je hoeft niet de hele tijd stil te zitten.”

Tim kan de vergelijking maken; hij komt bijna wekelijks in de Nederlands gereformeerde kerk aan de Lasondersingel in Enschede, waar de familie lid van is.

Leuk werk
Toen in de zomer van 2014 de toenmalige koster afscheid nam, dacht Leonie, dat werk is leuk voor Tim en mij. Leonie: “Ik heb aan Anja Thönelt, de voorganger, gevraagd of ze nog iemand zocht die het wilde overnemen. In september 2014 zijn we begonnen. Er zijn twee diensten per maand. Wij doen de helft.”
TERUG LEES VERDER

samen3-2

Het is vooral ‘het contact met de bewoners en het sociale aspect’ dat Leonie aanspreekt. “In mijn baan zit ik veel achter de computer. Hier ben ik echt met mijn handen bezig. Ik heb contact met de bewoners. Dat vind ik leuk. Het geeft voldoening dat je iets voor hen kunt doen.”

Alles is er
“Heb je zo alles?”, vraagt Leonie ondertussen aan Anja Thönelt. Alles is er, bevestigt zij. Tim zet nog snel even de geluidsinstallatie aan. Tim, liefhebber van wiskunde, Lego en elektrische treinen, gaat over ‘de techniek’, vertelt Leonie.

quotesamen4-3

Dan is het tijd om de koffie klaar te zetten
en de cake aan te snijden, voor
na afloop van de plechtigheid. Geduldig
schenkt Tim een reeks kannetjes vol
koffiemelk. Ondertussen stromen de bezoekers
de zaal binnen, de pianist heeft zijn spel
al ingezet. Leonie begeleidt bezoekers naar een zitplaats. Ze schuift nog wat extra stoelen bij.
De dienst kan beginnen.
TERUG

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden