OP PAD MET SANDRA ABBINK

Gezinshuizen_tekst

Binnen De Twentse Zorgcentra wonen ook kinderen. Er zijn helaas soms redenen dat ouders het opvoeden van hun kinderen uit handen moeten geven en genoodzaakt zijn om een plekje te zoeken dat ze helpt de zorg op een andere manier vorm te geven.
LEES VERDER

Soms zijn er situaties waarbij een rechter moet besluiten dat een kind uit huis gaat. Wanneer een kind wordt aangemeld voor een (tijdelijk) woonplekje bij De Twentse Zorgcentra, is dat om de ontwikkelingsmogelijkheden voor het kind te vergroten. Kinderen staan aan het begin van hun leven en alles wat ze meemaken vormt hen. 

Binnen De Twentse Zorgcentra zijn er daarom gezinshuizen. Een gezinshuis is een woning waarin een vader en/of moeder wonen, vaak met eigen kinderen. Zij bieden binnen hun eigen gezin ruimte voor een kind met een zorgvraag. Beide ouders, of één van de ouders, is een professional die in dienst is bij De Twentse Zorgcentra. Deze mensen noemen we dan ‘gezinshuisouders’. Niet omdat ze de ouders vervangen, want dat kan nooit, maar omdat ze dit gezinshuis runnen.

De kracht van een gezinshuis is de kleinschaligheid, de continuïteit en de naadloze aansluiting op ‘het gewone leven’. Vergelijk het maar met je eigen thuissituatie. Je draait je huishouden en je gezin met alles erop en eraan. Zo gaat dat hier ook, alleen is er een toevoeging van een zorgvraag waarvoor professionele hulp nodig is.

TERUG   LEES VERDER

Interesse?

Gezinshuizen binnen De Twentse Zorgcentra
zijn volop in ontwikkeling! Mocht u interesse
hebben in het starten van een gezinshuis of
wilt u meer weten over de mogelijkheden voor
uw kind om er te kunnen wonen, neem dan
eens contact op.

Misschien is het wel iets voor jou?

In mijn vorige column schreef ik over het vinden van je eigen stekje, waar je kan groeien en bloeien. Of zoals weleens gezegd: ‘daar waar liefde woont…’ Dat is nou precies wat zo typerend is voor een gezinshuis. De gezinshuisouders gaan een band aan voor het leven. Het uitgangspunt is dat het kind kan opgroeien en dat ze willen en kunnen uitvliegen.

Zo woonde er bijvoorbeeld in een gezinshuis in Almelo een jongeman die daar is komen wonen toen hij 4 jaar oud was. Hij kwam daar wonen en is daar opgegroeid. Helaas waren zijn eigen ouders niet in staat om voor hem te zorgen en waren zij weinig betrokken bij de opvoeding. De gezinshuisouders hebben hem omarmd en laten opgroeien en opbloeien. Hij heeft zijn school af kunnen maken,

hij heeft een eigen netwerk kunnen opbouwen en is nu een jong volwassene die een volgende stap in zijn leven wil maken.

De grootste winst? Door de continuïteit heeft deze jongen een band voor het leven met deze gezinshuisouders. De gezinshuisouders zijn niet alleen de professionals die hem begeleid hebben, maar zijn ook de mensen die van hem zijn gaan houden en dat gaat nooit over.

Dus welke kwaliteiten je als gezinshuisouder moet bezitten… Een groot hart en een beetje ruimte in je huis. Dat is het allerbeste begin!
TERUG

Quote_p03

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden