ONS LEVENSVERHAAL

Oom en tante Kwennie willen leuke dingen doen met hun nichtje


Op haar dertiende kreeg Kwennie
Borghuis een ernstig verkeersongeluk.
Ze werd nooit meer de oude, maar hield
een speciaal plekje in het hart van haar
oom Karel en tante Jenny.

LEES VERDER

Jenny is haar allerliefste tante, omgekeerd is zij, Kwennie, Jenny’s allerliefste nichtje. Jenny Dost-Borghuis en haar echtgenoot Karel Dost zien hun nichtje Kwennie (39 jaar) regelmatig. 
Jenny en Kwennie gaan zeker één keer per maand samen naar de film. “Dat is altijd gezellig”, zegt Kwennie. Laatst nog zijn ze naar De Grote Vriendelijke Reus geweest. Als het zo uitkomt, gaat Kwennie bij haar oom en tante thuis op bezoek. 

Kwennie woont sinds twee jaar op de LosserHof, in een woongroep speciaal voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Toen ze dertien jaar was, raakte Kwennie ernstig gewond bij een verkeersongeval op de Haaksbergerstraat in Enschede. Ze moet, vermoedelijk verblind door de zon, bij het linksaf slaan een vrachtwagen over het hoofd hebben gezien. Zelf kan ze zich van het ongeluk niets meer herinneren. “Dat stukje ben ik kwijt. Daar ben ik eigenlijk ook maar blij van”, zegt ze zelf.

Kwennie_Quote01
TERUG LEES VERDER

Pittig oefenprogramma
Haar hersenen raakten beschadigd. Ze onderging een zware hersenoperatie en lag daarna vijf dagen in coma. Herstellen, voor zover dat mogelijk was, kostte veel inspanning.

Kwennie woonde een jaar in revalidatiecentrum ’t Roessingh in Enschede. Daar doorliep ze een pittig oefenprogramma. “Dan zetten ze de rolstoel aan de andere kant van de ruimte en dan moest ik maar zien hoe ik er kwam. Wat was ik hellig (boos, red.). Maar uiteindelijk ben ik er wel gekomen”, weet ze.

Haar linkerzijde is nog altijd verlamd. Praten doet ze iets langzamer dan anderen. Ze kan met hulp van een kruk stukjes lopen. Maar meestal zit ze in haar rolstoel.

Via Werkenrode in Groesbeek, gespecialiseerd in de begeleiding van onder meer kinderen met niet-aangeboren hersenletsel, het Geert de Leeuwhuis in Enschede, ook een voorziening voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel, Mediant, een Twentse instelling voor geestelijke gezondheidszorg, en Catharinahof in Almelo, een woonlocatie van InteraktContour, betrok Kwennie een kamer bij een woongroep aan de Rondweg in Losser.

Hier is ze op haar plek. Ze heeft het naar haar zin. Kwennie woont dicht bij de kinderboerderij waar ze heel graag komt. Want ze is gek op dieren, vooral op konijnen.
TERUG LEES VERDER

Veel aandacht voor Kwennie
Haar oom en tante zijn zeer tevreden over de manier waarop Kwennie wordt begeleid bij de LosserHof. Ze vinden dat Kwennie er altijd verzorgd uitziet – dat was in het verleden wel eens anders. Er is bovendien veel aandacht voor Kwennie zelf. “Er wordt hier naar haar geluisterd. Er worden duidelijke afspraken gemaakt en grenzen gesteld. De begeleiding schroomt zelfs niet om bijvoorbeeld een deskundige uit Den Bosch in te schakelen als dat goed is voor Kwennie.” Janny en Karel vinden dat hun nichtje enorm is vooruitgegaan.

Kwennie heeft heel veel activiteiten. Ook dat is prettig voor haar, vinden de oom en tante. Kwennie werkt (natuurlijk) een aantal middagen per week op de kinderboerderij. Verder houdt ze zich bezig met het maken van keramiek en papier.

Kwennie_Quote02

Vrolijk voert ze vandaag het woord. Ze heeft goed geslapen vannacht, vertelt ze. Ze kan ook wel eens zeuren, merkt haar oom op. “Wij hebben de afspraak dat ze bij ons niet langer dan drie minuten mag zeuren.”
TERUG LEES VERDER

Vooral leuke dingen doen
Oom Karel en tante Jenny zijn één van de weinige familieleden die Kwennie nog heeft. Haar ouders zijn al lang geleden overleden – haar moeder toen ze vijf jaar was en haar vader toen ze 25 was. De wettelijke vertegenwoordiging is in handen van een bewindvoerder. Dat vinden Jenny en Karel wel zo prettig. “Wij vinden het fijner als onze relatie niet wordt belast met financiële beslommeringen.” Zij willen vooral leuke dingen doen met hun nichtje, voor wie ze altijd al een zwak hebben gehad.

TERUG
Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden