COLUMN ANNEKE DOORNBOS

Momentjes

De zomer is straks weer voorbij. Mensen zijn alle kanten op gevlogen, soms letterlijk. Iedereen genoot op zijn of haar eigen manier van het mooie weer, een andere omgeving en even niks moeten.
LEES VERDER

Helaas vernemen we dat er allerlei nare dingen om ons heen gebeuren. Het lijkt of de wereld  verhardt. Door de media gaat onze blik verder dan onze omgeving zelf. Dagelijks krijgen we op televisie en internet de grote wereld binnen in onze huiskamers. Soms lijkt het of kleine momenten niet meer belangrijk zijn. Ze vallen weg bij het grote geweld of politieke gebeurtenissen.

Op een avond als het journaal weer heftige beelden laat zien, rinkelt de telefoon. Ik ben blij dat ik even afgeleid word en neem aan. Mijn moeder vraagt hoe het is en begint haar verhaal. Ze wil haar kleinkinderen wat geven. Ze vraagt wat Merel zou willen hebben.

’’Geen geld’’ zeg ik. Merel geeft niet om geld. Ze beseft de waarde niet, bedragen zeggen haar weinig. Ik denk na en dan herinner ik me dat ze het laatst over nieuwe oorbellen had. Ze heeft nog de eerste oorbellen in die de juwelier gezet heeft. Oorbellen van een speciaal metaal. Samen vinden we het een goed idee. Mijn moeder zal ze met Merel gaan kopen. Voldaan beëindigen we het gesprek.

Een poosje later hoor ik hoe de aankoop van de oorbellen is gegaan.
TERUG   LEES VERDER

Over de schrijfster Anneke Doornbos

Even voorstellen
Naam: Anneke Doornbos
Leeftijd: 55 jaar
Geboren in: Groningen
Woont in: Wierden
Beroep: Ambulant begeleider
Getrouwd: ja
Kinderen: Een dochter Merel* (26) en zoon (25)
Hobby’s: Zingen in een koor, schilderen, tuinieren, fietsen, zwemmen, reizen en schrijven.
Levensmotto: Humor geeft het leven kleur!

*gefingeerde naam

In een hoek van de juwelier zit Merel aan een tafeltje. Een zwartfluwelen kaartje met allerlei glimmende oorbellen staat voor haar. Ze kijkt geconcentreerd. Haar broer en zijn vriendin staan om haar heen en kijken mee. Oma weet vóór ze uitspreekt welke oorbellen ze de mooiste vindt al welke Merel zal kiezen. En ze wijst die ook inderdaad aan. De winkeldame haalt ze uit het kaartje zodat Merel ze kan passen. Het zijn gouden hartjes met flonkerende steentjes. Als Merel ze in heeft, kijkt ze in het spiegeltje naar haar oren. Iedereen is stil om haar heen en wacht haar reactie af.

Dan kijkt ze oma aan.
Haar ogen zijn rood en vochtig. 

’’Vind je ze mooi?’’ vraagt oma met een dun stemmetje. Merel knikt. Ze kijken elkaar aan en bij beiden lopen tranen over de wangen. Haar broer en zijn vriendin worden stil en de ontroering grijpt ook hen aan.

De verkoopster kijkt van de één naar de ander. Er wordt niets gezegd. Er hoeft ook niets gezegd te worden. Iedereen beseft hoe bijzonder het is. Het moment geeft verbinding. Merel verbindt. Het mooie van het leven zit in de kleine momenten om ons heen. Zonder media. En met autisme.
TERUG

Een boek over Merel

Merel, eerst ‘onder moeders vleugels’, dan het uitvliegen. Ze gaat zelfstandig wonen. Het ei, begin van het leven. Maar wel een ander leven. Voor Merel maar ook voor Anneke als moeder. Anneke bespiegelt met haar verhalen haar leven en de opvoeding van haar verstandelijk beperkte dochter.

‘NEST MET SPIEGELEI’
komt uit in het voorjaar van 2017.

TERUG    LIKE & VOLG OP FACEBOOK

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden