WAT MIJ DRIJFT

Passie voor tuinen
en cliënten

Nick Pegge heeft passie voor het buitenleven en gaat graag om met mensen met een verstandelijke beperking. Als hovenier en begeleider bij de Groenderij combineert hij die twee.

LEES VERDER

In de verte klinkt het geluid van een ronkende bosmaaier. In een border wordt geschoffeld. Vijf cliënten van de Groenderij, onderdeel van De Twentse Zorgcentra, zijn deze woensdag aan de slag gegaan met het groenonderhoud rond een lommerrijk gelegen erf in Bornerbroek. 

Nick Pegge (27 jaar) is hun begeleider. Dit is wat hij graag doet; het begeleiden van mensen met een verstandelijke beperking en hovenierswerk. Hij volgde een opleiding Sociaal Pedagogisch Werk (SPW), liep meerdere stages bij De Twentse Zorgcentra, en bekwaamde zich in het hoveniersvak bij Terra Next in Eelde. “Ik heb passie voor het buitenleven. Je ervaart er vrijheid en ruimte. Ik merk dat de jongens met wie ik werk dat ook prettig vinden. Ik schijn enthousiasme voor het groen uit te stralen. Dat heeft zijn weerslag op de cliënten. Ook zij worden er enthousiast van.”

TERUG LEES VERDER

Aan het werk
Nick heeft ‘de jongens’ net aan het werk gezet, vertelt hij. De één maait het gras, de ander kortwiekt ‘de ruigte’. Verderop harkt een andere cliënt het afgevallen herfstblad bij elkaar. Een uurtje later: “Ah, ik zie vanaf hier al dat het een mooi veldje is geworden. Daar zal de klant blij mee zijn.” Ook het werk van ‘de bosmaaier’ ziet er keurig uit, constateert Nick. “Alles ligt keurig op rillen, op hopen, zodat je het groenafval gemakkelijk kunt weghalen.”

Nick: “Het geeft mij voldoening om mensen verder te helpen op sociaal en praktisch gebied. Ik probeer op het juiste moment de stimulans te geven. Ja, inderdaad, dat zou ook  in het onderwijs kunnen. Maar dit werk heeft ook wel iets weg van onderwijs. Ik ben bezig om iemand vaardigheden bij te brengen – hoe maai ik een veldje? Daar kan ik het verschil maken. Dat doet mij goed. Ik vind het ook interessant om samen met collega’s te achterhalen waarom iets wel of niet werkt. Hoe halen we het beste uit iemand naar boven? Hoe help ik de jongens?”

Dichter bij de realiteit
Ging de Groenderij voorheen vooral op vaste locaties aan de slag, met name locaties van De Twentse Zorgcentra, nu zijn de cliënten steeds vaker aan het werk voor particulieren, instellingen en bedrijven. Nick: “De manier waarop we nu het werk aanbieden, komt dichter bij de realiteit. Het lijkt zo meer op een echt hoveniersbedrijf. Je komt telkens op andere plekken, de agenda staat niet ver van te voren vast. Zo worden cliënten beter voorbereid op een eventueel volgende stap op de participatieladder. Gemeenten zoeken naar plekken waar mensen kunnen worden begeleid naar loonwaarde. Die willen mensen met een verstandelijke beperking hoger op die participatieladder krijgen.”

De hoveniers van de Groenderij hebben het hartstikke druk, volgens Nick. “We kunnen regelmatig opdrachten niet aannemen. Kleine tuintjes verwijzen wij door.” TERUG LEES VERDER

Introduceert inbesteden
Nick introduceert ook nog graag even het ‘inbesteden’ door de Groenderij. Voor de locaties van De Twentse Zorgcentra in de regio Almelo, Nijverdal en Tubbergen kan de Groenderij het groenonderhoud verzorgen. Nick: “Bijna elke locatie heeft gekozen om het groenonderhoud door ons te laten doen. Voorheen werd het vaak uitbesteed aan externe bedrijven. Als je het zelf kunt doen, waarom zou je het dan uitbesteden?”

Om te voorkomen dat het ‘inbestede’ werk niet afkomt, is ‘back-up’ georganiseerd bij GroenWerk XL. “Op dit moment is de groep lekker aan het werk, maar er zijn ook momenten waarop het minder vlot gaat. Dan is het fijn als het werk toch op tijd af is, en wij onze afspraken kunnen nakomen. Op deze manier hoeven cliënten geen werkdruk te ervaren.”

Trots is het team ook op de nieuwe bus met aanhanger, een elektrische kiepwagen waarin het groenafval hoog kan worden opgepakt. Nick: “Zo kunnen we efficiënt werken.”
TERUG

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden