VAN DE WERKVLOER

Voldoening op Tweede Pinksterdag

De Kameleon biedt dagbesteding aan op feestdagen. Begeleider Robin Broekhuis: “Het feit dat mensen blij worden op zo’n middag, daar doe je het voor.”

LEES VERDER

pen

Tweede Pinksterdag. Rust en stilte op het terrein van ’t Bouwhuis. Vandaag wordt er niet gewerkt door cliënten. Behalve bij de Kameleon. Het dagbestedingscentrum aan de Amelinkslaan is deze maandag wel geopend. 

Klaas Stevens en Maarten van den Dool zijn aan het werk. Klaas draait moeren los, Maarten schrijft woordjes. René die ook graag aan het werk wil, wordt met zachte hand verwijderd, terug naar zijn woongroep. “Hij is enorm verknocht aan zijn werk, maar het is niet afgesproken dat hij hier nu mag komen”, zegt Robin Broekhuis (51 jaar) die de mannen begeleidt.

Sinds begin dit jaar is de Kameleon geopend op feestdagen als Tweede Paasdag, Koningsdag, Hemelvaartsdag en Tweede Pinksterdag, dagen waarop dagbestedingscentra normaal gesproken gesloten zijn.

Vrije dagen verstoren ritme
Er zijn cliënten die van slag raken als ze niet alle werkdagen van de week aan de slag kunnen. Die vrije dagen verstoren hun ritme, volgens Robin. “De kerstdagen spreken nog wel tot de verbeelding,

TERUG LEES VERDER

“Het feit dat mensen blij worden op zo’n middag, daar doe je het voor”

maar Pinksteren of Hemelvaartsdag zegt de cliënten niet zo veel. Het is voor hen eerder een last. Wat moet ik nu doen? De verveling slaat toe.” Vandaar dat Robin Broekhuis eind vorig jaar bij vier woongroepen aan de Bouwhuislaan polste of er behoefte was aan dagbesteding in het weekeinde en/of op feestdagen. In het weekeinde bleek die er niet te zijn, maar op de feestdagen wel. In ieder geval bij Klaas en bij Maarten. Dus die zijn nu hier. “Het feit dat mensen blij worden op zo’n middag, daar doe je het voor”, zegt Robin.

TERUG LEES VERDER

choco

Geen probleem om te werken
Anders dan op de woongroepen, is het personeel van de dagbesteding gewend vrij te hebben tijdens feestdagen. Robin vindt het geen probleem om vandaag te werken. “Misschien heb ik wel hetzelfde als de cliënten: die tweede feestdag, wat heb ik er aan? Wat doe je dan nog? Het hangt natuurlijk ook wel van je gezinssituatie af; mijn zoon is bijna volwassen. Ach, en het gaat om één middag. Er staat ook weer wat vrije tijd tegenover door de week.”

Robin schenkt ondertussen thee en chocolademelk in voor Klaas en Maarten. Maarten is klaar met zijn woordjes, Klaas werkt onverstoorbaar door tot de laatste moer van de bout is gedraaid. “Goed gedaan”, prijst Robin hem als het werk klaar is. Klaas wil graag nóg meer doen, maar nu eerst even een pauze, maant de begeleider.

TERUG LEES VERDER

Meer dan twintig jaar
in dienst

Hij kent de twee al meer dan twintig jaar. Robin heeft een lange staat van dienst in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Al aan het begin van zijn opleiding (hbo inrichtingswerk, 1984) was hij als vrijwilliger bij de Volksuniversiteit betrokken bij een cursus om mensen met een verstandelijke beperking zelfstandiger te maken.

Sinds 1988 is hij in dienst bij De Twentse Zorgcentra (toen ’t Bouwhuis) als begeleider bij de dagbesteding. Inmiddels dus bij de Kameleon, die bestaat uit verschillende ruimtes waar verschillende activiteiten zijn. De Kameleon biedt dagelijks aan acht tot negen cliënten belevingsgerichte arbeid. “Wat zij hier doen, beleven zij als werk”, vertelt Robin.

Dit werk ligt mij
“Tijdens mijn opleiding bleek al vlot dat het werk met mensen met een verstandelijke beperking mij lag. Toen ik hier solliciteerde waren er geen vacatures op de woongroepen, maar wel bij de dagbesteding. Na zeven of acht maanden kreeg ik een contract. Dat ging toen zo. Als je mensen met activiteiten, bijvoorbeeld door iets te maken, een goede dag kunt bezorgen, geeft dat een stuk voldoening. Het geeft hun en mij voldoening. Je moet van mensen houden en hun mogelijkheden willen zien.”
TERUG

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden